Obavijesti

News

Komentari 0

Njemačka: Smanjit će se broj zaposlenih u industriji

Njemačka: Smanjit će se broj zaposlenih u industriji

Broj zaposlenih u industrijskom i građevinskom sektoru trebao bi se smanjiti, a više će zapošljavati državne službe i sektori obrazovanja i zdravstvene skrbi, navodi IAB

VIDEO

Zapošljavanje u Njemačkoj blago će ojačati u 2024. i 2025. godini zahvaljujući državnim službama, obrazovanju i zdravstvu i radu na 'određeno' koji će biti protuteža padu u industriji, izvijestio je u ponedjeljak istraživački institut IAB. U ovoj godini broj zaposlenih trebao bi porasti za 170 tisuća i za još 180 tisuća u 2025. procjenjuje IAB.

„Više nećemo svjedočiti kontinuiranom snažnom rastu zaposlenosti iz proteklih 10 godina", naglasio je istraživač IAB-a Enzo Weber.

Broj radnika koji uplaćuju doprinose bit će ove godine uvećan za samo 160 tisuća, na 34,95 milijuna, a gotovo isti rast trebao bi biti zabilježen i u 2025. 

To bi značilo da će dosegnuti najvišu razinu otkada institut objavljuje podatke, zahvaljujući radnicima zaposlenim na određeno vrijeme.

Broj zaposlenih u industrijskom i građevinskom sektoru trebao bi se smanjiti, a više će zapošljavati državne službe i sektori obrazovanja i zdravstvene skrbi, navodi IAB.

Zapošljavanje blago raste unatoč dugotrajnoj fazi slabosti u gospodarstvu, ali ta činjenica ne odražava pozitivnu dinamiku, upravo suprotno, kompanije pokušavaju zadržavati radnike zato što ih je teško naći, upozoravaju u institutu.

To osigurava primanja i štiti gospodarstvo od još dublje recesije, ali industrija i dalje smanjuje proizvodnju i broj radnika, ističu.

Broj nezaposlenih trebao bi u ovoj godini porasti za 170 tisuća i za još 60 tisuća u 2025., izračunali su u IAB-u.

„Prilike za zapošljavanje nezaposlenih urušile su se na početku pandemije i u 2022. i nisu obnovljene kroz dulje vremensko razdoblje", naglasio je stručnjak IAB-a.

Institut prognozira da će njemački bruto domaći proizvod u 2024. pasti za 0,1 posto, a iduće godine porasti za samo 0,4 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen