Obavijesti

News

Komentari 3

Nevjerojatno otporna: Korona preživjela na kruzeru 17 dana

Nevjerojatno otporna: Korona preživjela na kruzeru 17 dana
3

Virus je 'identificiran na različitim površinama u kabinama zaraženih putnika sve do 17 dana nakon što su kabine ispražnjene, a prije nego što su provedeni postupci dezinfekcije ...', napisali su istraživači

VIDEO

Koronavirus može preživjeti na površinama do 17 dana, navodi se u studiji koju su u ponedjeljak objavili Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Studija se bavila širenjem virusa na brodu Diamond Princess Carnival u Japanu i brodu Grand Princess u Kaliforniji. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:43

Putnici i posada na oba broda bili su u karanteni, a nakon što su pristali na obalu, pozitivni na korona virus bili su i oni putnici koji nisu imali nikakve simptome. 

Virus je 'identificiran na različitim površinama u kabinama zaraženih putnika sve do 17 dana nakon što su kabine ispražnjene, a prije nego što su provedeni postupci dezinfekcije ...', napisali su istraživači te dodali kako to ne znači da se virus nužno širi po površini. 

Cruise ship Diamond Princess at Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama

- COVID-19 na brodovima za krstarenje predstavlja rizik za brzo širenje bolesti i potrebni su agresivni napori za suzbijanje širenja - stoji u priopćenju Centra. 

Utakmica na San Siru bila je okidač za širenje korona virusa
Utakmica na San Siru bila je okidač za širenje korona virusa

Istraživači s Nacionalnih instituta za zdravlje, CDC, UCLA i Sveučilišta Princeton ranije su otkrili da COVID-19 može trajati i do tri dana na plastici i nehrđajućem čeliku. Ta studija je također otkrila da se količina virusa preostala na tim površinama s vremenom smanjivala.

Grand Princess cruise ship circles off the coast of California

Napomenuli su da je od 17. ožujka bilo najmanje 25 kruzera s putnicima pozitivnim na korona virus. Gotovo polovica, 46 posto putnika (od njih 3700) na 'Diamond Princess Carnivalu', nije imalo simptome na korona virus tijekom testiranja. Kruzer je stajao u japanskoj luci od 4. veljače nakon što je jednom od putnika dijagnosticirana korona, a do kraja karantene na njemu je bilo čak 800 zaraženih. Nakon iskrcaja s kruzera, umrlo je devetero ljudi. 

 

Na 'Grand Princessu' na početku je bilo samo dvoje pozitivnih, dok je na kraju bilo njih ukupno 78. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio