Obavijesti

News

Komentari 3

Nema pomaka u slučaju Josipe ex Rimac: Odluka odgođena za rujan, zakazano novo ročište

Nema pomaka u slučaju Josipe ex Rimac: Odluka odgođena za rujan, zakazano novo ročište

Donošenje odluke je prolongirano za 20. rujna. Ne znamo koji su razlozi, pretpostavljamo da je sudu potrebno više vremena zbog kompleksnosti slučaja, kažu odvjetnici

VIDEO

Nema i dalje odluke o izdvajanju nezakonitih dokaza u slučaju u kojem je Josipa Čulina ex Rimac s ostalima optužena u slučaju Vjetroelektrane.

Odluka je odgođena za rujan kad je zakazano novo ročište za optužno vijeće.

- Donošenje odluke je prolongirano za 20. rujna. Ne znamo koji su razlozi, pretpostavljamo da je sudu potrebno više vremena zbog kompleksnosti podnesaka obrane donese temeljitu i na zakonu osnovanu odluku - rekli su njezini odvjetnici Lidija Horvat i Ivan Gržić.

Sud odlučuje o prvoj optužnici protiv Josipe Čuline: Već se 11 okrivljenika nagodilo do sad
Sud odlučuje o prvoj optužnici protiv Josipe Čuline: Već se 11 okrivljenika nagodilo  do sad

Zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj koji u ovom slučaju zastupa optužbu ponudio je nešto drugačije objašnjenje za današnju odgodu odluke.

- Sud je zatražio pojašnjenja zahtjeva za izdvajanjem nezakonitih dokaza od pojedinih obrana s obrazloženjem da su navodi koji su navedeni u odgovorima na optužnicu i prijedlozima za izdvajanjem nezakonitih dokaza u suprotnosti s pojedinim navodima koji su usmeno izrečeni na prošloj sjednici vijeća, ukratko njihovi su prijedlozi u određenoj mjeri ocijenjeni kao nejasni i sud je zatražio preciziranje - kazao je Tolnaj.

Podsjetimo, obrane okrivljenih na prošloj su sjednici optužnog vijeća zatražile izdvajanje većine dokaza kao nezakonitih jer smatraju da su proizašli iz nezakonito izdanih naloga za tajne mjere. 

Koliko još drugih Josipa radi u ministarstvima isto što i Rimac?
Koliko još drugih Josipa radi u ministarstvima isto što i Rimac?

- Kao i u prethodnom postupku tražili smo da se pribave inicijalni nalozi. Ono što je po nama jako neobično u ovom predmetu je da Uskok skriva zapravo te inicijalne naloge i kako se uopće došlo do ideje da se ide u prisluškivanje moje stranke jer smatramo da iz tih, kako ih oni nazivaju, operativnih saznanja nisu proizašle nikakve osnove sumnje, dakle smatramo da se tu nešto drugo krije. Da li je bilo trgovine od strane Uskoka s visokim državnim službenicima u jednom ministarstvu ne znamo i želimo da se istraži. Vrlo je neobično da protiv tih osoba nikada nije pokrenut nikakav postupak, a rekla bih još samo da je osim nadzora telefona bilo i prislušnih uređaja u automobilima. Uskok jako štiti privatnost tih osoba, a na naš zahtjev nije štićena privatnost gđe Čuline - kazala je odvjetnica Josipe Čulina Lidija Horvat.

Dodala je da iz razgovora iz kojih je proizašlo prisluškivanje njezinih telefona nije bilo ništa nezakonito, niti je Čulina tražila bilo kakvu nezakonitu radnju.

Odvjetnik poduzetnika Milenka Bašića Krešimir Vilajtović tad je potvrdio da je sporno prisluškivanje bosansko-hercegovačkog broja.
- To je sve propisano zakonima RH koji su vrlo striktni, dakle između BiH i Hrvatske postoje sporazumi, tri sporazuma o suradnji u kaznenim stvarima, tri zakona koja su izglasana u Hrvatskom saboru, a i bilateralni sporazumi su pretočeni u Zakon RH što u ovom postupku od strane pravosudnih tijela nije ispoštovano - pojasnio je Vilajtović.

Josipa Rimac, za razliku od prošlog ročišta, danas nije došla na zagrebački Županijski sud kako bi čula odluku suda.

Afera 'Vjetroelektrane'

Optužnicom u aferi Vjetroelektrane Uskok tereti bivšu državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Čulina ex Rimac da je vršila pritisak i nezakonito lobirala u nizu državnih tijela i agencija kako bi se poduzetniku Milenku Bašiću, vlasniku tvrtke C.E.M.P., izašlo u susret u projektu izgradnje vjetroparka Krš-Pađene.

Osim njih dvoje optužnicom je obuhvaćeno još sedam optuženika među kojima je i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, bivši šef splitske podružnice Hrvatskih šuma Ivan Melvan, bivši ravnatelj Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, bivši pomoćnik ministra energetike Domagoj Validžić te bivši predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) Tomislav Plavšić, kao i Bašićev partner u C.E.M.P.-u Dragan Stipić. Terete ih za trgovanje utjecajem, davanje mita za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te davanje mita.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...