Benzinske postaje, koje smiju raditi, organizirale su prodaju kruha. Ovu namirnicu smo pronašli i na još nekim lokacijama u glavnom gradu Hrvatske
Neki radnici nisu sretni: 'Veći je promet otkako prodajemo kruh, ali sad dolaze tražiti i brašno!'
Uzeli smo ovo kao test. Imamo jedno 30 komada, a prodali smo polovicu, rekao nam je Marko Keretić, vlasnik benzinske postaje Kero-Benz u Gornjem Knegincu kraj Varaždina koja je počela prodavati i kruh. Kako je ranije najavljivao, zbog novog zakona koji ograničava rad nedjeljom, brojne pekare ne rade.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Benzinske postaje, koje smiju raditi, organizirale su prodaju kruha. Ovu namirnicu smo pronašli i na još nekim lokacijama u glavnom gradu Hrvatske. Dok se kod nekih može pronaći svježi, drugi ga kupcima nude zapakiranog.
- Nedjeljom je kod nas povećan promet. Nisam siguran koliko smo točno komada prodali, ali ova nova ponuda kod nas je uvedena prije dva tjedna. Kada je bio praznik Velike Gospe baš smo imali veliku gužvu. Tada nismo stali, a bilo je i mnogo stranaca. Trenutno izgleda da je uvođenje kruha bila pametna opcija. Dosta ljudi koji se usputno nađu na benzinskoj uzimaju kruh, a najveći promet nedjeljom ostvarujemo u poslijepodnevnim satima - rekla je jedna od prodavačica na benzinskoj postaji u Zagrebu. Kako tvrdi, odluka o uvođenju neradne nedjelje im pruža velike mogućnosti povećanja prihoda.
'Da hoću prodavati kruh, radila bih u pekari'
- U startu otkad je uvedena ova odredba smo imali veću stopu prometa u trgovini, a sada ona svakim tjednom sve više skače. Ovo nam je došlo kao odlična prilika za razmišljanje o mogućnostima uvođenja drugih proizvoda - smatra. Međutim neki ne dijele njezin entuzijazam, već smatraju kako je uvođenje dodatnih namirnica te proizvoda poput kruha u ovakvim vrstama trgovina loša odluka.
- Zanimljivo je što ljudi sve traže tijekom nedjelje. Svaki put se iznenadim. Neki dolaze po grincajg, a mnogi su u potrazi i za brašnom. Ja osobno ne bih nikada ukinula neradne nedjelje, ali ne bih na benzinsku stavila kruh. To je apsolutno bespotrebno. Da hoću prodavati ili kupovati kruh otišla bih u pekaru - tvrdi jedna od prodavačica.
Smatra da je najveći problem u stvaranju gužvi taj što danas ljudi ne znaju organizirati svoje vrijeme te se naviknuti na činjenicu da trgovine koje obiluju namirnicama ne moraju raditi na dan koji je preodređen za odmor i uživanje.
'Ako nisi imao kruh, napravio bi ga'
- Ja sam odrasla kada se subotom radilo do dva, a nedjeljom se nije radilo. To smo doživljavali najnormalnije. Znam da se jeo kruh koji je bio star i više dana na način da bi ga zamrznuli. Ako ga nisi imao, napravio bi ga i nije bilo nikakvih problema - smatra.
Ipak, smatra kako bi nedjeljom trebali dopustiti rad onima koji to žele. Ponajviše jer smo turistička zemlja, a turisti u čudu gledaju zašto je nedjeljom sve zatvoreno.