Nove epidemiološke mjere razljutile su ugostitelje koji su održali izvanrednu konferenciju. Ugostitelji upozoravaju da prema novim mjerama ne mogu opstati jer je mnogima već sad upola pao promet
Ne želimo biti lice Džihadi Johna protiv Stožera, ali morat ćemo dignuti cijene. Ovo je neodrživo
Ugostitelji su bijesni zbog novih epidemioloških mjera jer, kako kažu, prema njima ne mogu opstati i već je mnogima dosad upola pao promet. Ogorčeni su i smatraju da će većina njih morati staviti ključ u bravu jer je nemoguće, kako su naglasili, biti rentabilan uz takve uvjete poslovanja. Održali su izvanrednu presicu na tu temu.
- Ekonomska situacija usred velikog porasta broja oboljelih od covida-19 je iznimno teška. Svako postroženje mjera bitno utječe na opseg poslovanja svih poduzetnika, a posebice ugostitelja i povezanih djelatnosti kao jednog od najugroženijih sektora - navode u Nacionalnoj udruzi ugostitelja.
POGLEDAJTE VIDEO:
- Ne želimo biti lice Džihadi Johna protiv Stožera. Sve mjere koje su donijeli su dobre za zdravlje Hrvata, naših zaposlenika i gostiju. Pristali smo na mjere i razgovarali o obeštećenju. Nemoguće je u ovim uvjetima s istim cijenama biti ekonomski isplativ - izjavio je Marin Medak na početku ističući da ne žele biti protiv Stožera.
- Pojedine kolege su osam mjeseci sjedile na ušima i sad shvatile da oni ne mogu raditi. Želimo da nas Vlada primi i da imamo dijalog s njom o obeštećenju. Lockdown u ožujku je primijenjen na sve subjekte. Ove mjere sada su primijenjene na samo jednu djelatnost, a to je protivno Ustavu. Ne želimo da sve ide u krivom smjeru. Krenuli su ilegalni partiji. Ako ostanemo na ovim mjerama, morat ćemo dignuti cijene i još ćemo više otjerati ljude od nas - dodao je.
Istaknuo je da će svi raditi 'na malu vagu'. Rekao je i da nije u redu da kazne za nenošenje maski od 20.000 do 70.000 kuna idu na teret ugostitelja.
- Za jedan dan se može napisati 2,5 milijarde kuna kazne. To je nebulozno i nema nikakve logike. Mi ćemo i dalje razgovarati sa Stožerom, da to sve utanačimo - rekao je Medak.
'Mi ne možemo snositi odgovornost to što netko ne nosi masku'
Pozvao je državu da ih obešteti kako bi mogli zadržavati goste u kontroliranim uvjetima. Medak je kritizirao Alemku Markotić, ustvrdivši kako nije jasno zbog čega se njima uvode tako stroge mjere, a da pritom nije poznato koliko se ljudi zarazilo u kafićima.
- Što se tiče kazni, mi ne možemo snositi odgovornost to što netko ne nosi masku. Naši konobari i radnici prodaju iskustvo i emociju, uspomene, a ne samo hranu. Naše osoblje nije sposobno za represivne metode - rekao je Medak.
- Ako gospodinu Trutu nedostaje zaposlenika, neka zaposli 20.000 ljudi s burze. Mi nismo tu da to radimo!, istaknuo je Medak, komentirajući i Covid redare.
Ustvrdio je da je pitanje hoće li ugostitelji u ovoj situaciji uopće opstati.
- Hoće li to uskoro biti samoposluga, neće biti konobara, sve će se naručivati mobitelom... mi to ne znamo. Mi možemo tražiti čudesa, ali to je sve pitanje regulatora - istaknuo je i pozvao sve kolege da ne spominju obitelj članovima Stožera.
'Oslobodite ugostitelje plaćanja naknade za terase'
Srećko Koljić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije upozorio je na tešku situaciju u kontinentalnom dijelu zemlje, osobito u Slavoniji.
- Prosječan račun u restoranu iznosi 50, a u kafićima 20 kuna. Molimo Vladu da nam omogući kredite i pruži priliku za opstanak - kazao je i pozvao ostale da slijede primjer Grada Bjelovara koji je ugostitelje oslobodio plaćanja naknade za terase.
'Bojimo se zime'
Ugostitelji se posebno boje zime. Stipe Jeličić, tajnik Udruženja ugostitelja Split rekao je da su mjere bile šokantne, ali da ih oni prihvaćaju te je pozvao ugostitelje da ih se drže. Pozvao je Vladu na dijalog i rekao da nema razloga za nikakva prozivanja.
- I mi dobivamo poruke od ugosititelja i nosimo se s njima. Ovo je jako teško. Treba nać balans između zdravlja i gospodarstva. Ovo će biti maraton po kamenju - poručio je.
Zbog velikog rasta broja zaraženih, Stožer je, podsjetimo, uveo strože mjere za ugostiteljske djelatnosti: skraćeno im je radno vrijeme do ponoći, uvedeno obavezno nošenje maski u kafićima i restoranima, ograničen broj gostiju (četiri kvadratna metra po osobi), covid redari za okupljanja gdje je više od 50 osoba...