Nauenova djela proglasili su 'izopačenom umjetnošću', no on se nije predao, slikao je još više | 24sata
Obavijesti

News

Nauenova djela proglasili su 'izopačenom umjetnošću', no on se nije predao, slikao je još više

Nauenova djela proglasili su 'izopačenom umjetnošću', no on se nije predao, slikao je još više

U Galeriji Klovićevi dvori izložbu od 'Od boemstva do vječnosti' možete pogledati do 30. lipnja. Od poznatih imena tu su Degas, Modigliani, Matisse, ali i drugi koji su obilježili umjetničke pokrete 20. stoljeća

VIDEO

Stotinjak djela koja su stigla iz ugledne mostarske galerije “The Hub of Fine Arts” mogu se pogledati u Galeriji Klovićevi dvori do 30. lipnja. Djela nemaju samo umjetničku nego i povijesnu vrijednost.

Izložba "Od boemstva do vječnosti" predstavlja najširu panoramu umjetničkog života u Europi, Latinskoj Americi te Sjedinjenim Američkim Državama, a organizirala su je 24sata, uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Među najzvučnijim imenima su Edgar Degas, Amedeo Modigliani, a jedna od zvijezda svakako je Henri Matisse. Tu su i mnogi drugi umjetnici, među kojima je i njemački ekspresionist Heinrich Nauen (1880. - 1940.). Bio je oženjen za umjetnicu Marie von Malachowski. Živjeli su Parizu i Berlinu. Nauen postaje član berlinske secesije 1907. godine. Njegova djela jasno su pokazivala utjecaj Van Gogha i fovista.

 Nakon što je Heinrich Nauen preživio strahote rata, vratio se svojim platnima i bojama

Uoči Prvog svjetskog rata seli se u dvorac Dilborn pored Brüggena na granici s Nizozemskom, gdje je imao atelje. Inspirirao ga je biljni svijet u parku i okolnim šumama. Pejzaži su također bili zastupljeni u njegovim djelima, ali mu je u godinama u kojima je razvijao vlastiti impresionistički stil upravo cvijeće omogućilo uporabu kompletne palete boja i raznovrsnosti oblika. Nauen je bio dragovoljac na bojištu 1915. godine, gdje je otrovan plinom. Nakon što je preživio strahote rata, vratio se svojim platnima i bojama. S još većim entuzijazmom nastavio je slikati bukete u vazama s draperijama u pozadini, poput svojeg najvažnijeg uzora Paula Cezannea. Nauenove mrtve prirode iz kasnih 1910-ih, s neizmijenjenim leptirima, suncokretima i gladiolama, pod utjecajem su kubizma i fovizma, dok u 1920-ima njegov stil postupno postaje više realističan. 

Ulje i tempera na platnu, ‘Mrtva priroda s cvijećem i leptirom’, 1919. godina

Postaje profesor na Kunstakademie 1921. u Düsseldorfu. Nacisti poništavaju njegovu dozvolu za poučavanje 1937. godine. Nekoliko Nauenovih slika predstavljeno je na Izložbi izopačene umjetnosti u Münchenu. Kad su njegova djela klasificirana kao "izopačena umjetnost“, preselio se u gradić Kalkar u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Njegova su kasnija djela bila impresivna, demonstrirajući potragu za skladom i ravnotežom.

Joseph Beuys 2015. godine napravio je spomenik koji je postavljen na grob Heinricha i Marie Nauen u Kalkaru. Riječ je o 170-centimetarskoj steli koja prikazuje bijelog jahača Apokalipse (Otkrivenje 6:2-8) kao simbol uskrsnuća.

Partneri projekta su Erste banka, Hitachi Energy, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group, HEP, Stega tisak, Orbico Group, SAINTS HILLS, Arena Hospitality Group, Badel 1862, Korlat i JANAF.

Ulaznice za izložbu prodaju se na stranici eventim.hr, a mogu se kupiti i na blagajni Klovićevih dvora. Cijena ulaznica je 7 eura, a za studente, umirovljenike i djecu od 7 do 18 godina 6 eura. Djeca do 7 godina imaju besplatan ulazak.

Pokretanje videa...

Od boemstva do vječnosti 00:22
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'
SREĆA JE U CELJU

'Ovo su naša četiri asa. Rekli su mi da nosim još jednu bebu više na svakom novom pregledu...'

Plus+ Mogućnost dobivanja četvorki prirodnim putem je jedan na 500.000 rođenih. Tu sreću imali su Milana i Nemanja Petrović, Banjalučani iz Celja. Par ima i sina Konstantina (5). Atrakcija su gdje god se pojave...
Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!
VIDEO

Drama u Zagrebu: Auto izgorio na Slavonskoj kod City Centra!

Zagrebački vatrogasci dobili su u 13:29 dojavu da na Slavonskoj aveniji gori auto. Na intervenciju su izašli iz postaje Žitnjak te su zatekli požar u razbuktaloj fazi. Kako doznajemo, vozilo je bilo desno u traci te u tom trenutku nitko nije bio ugrožen. Pozvana je i policija