Obitelj Franjul pomela je konkurenciju, pobijedila na 10. međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" i osvojila kobsičarsku štafetu
'Naša istarska kobasica kosnica je šampion Europe, pomela je svih 200 drugih kobasica'
Kosnica je kobasica punjena u goveđem crijevu i suši se puno sporije od ostalih.To goveđe crijevo daje odličnu vlažnost, i uz bijelu plijesan koju redovito četkamo, na kraju ima poseban okus i miris. U prošlosti su ju ljudi u Istri nazvali kosnica, jer su se radile u vrijeme košnje, i stavljale u deblje crijevo da se ne osuše brzo. To je suha kobasica koja ima sve gušte, objašnjavaju nam Ljubica Franjul i njezin sin Loris. Slavonka s istarskom adresom i vlasnica OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi šampionka je 10. međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" i osvajačica kobasičarske štafete. Njihova istarska kosnica doslovce je pomela konkurenciju i osvojila 58,14 od 60 mogućih bodova. A konkurencija je bila žestoka, s rekordnih 210 uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine te Portugala. Toliko ih je, u jedanaest kategorija, dostavljeno na senzorno ocjenjivanje kobasica i salama održanog u Svetom Petru u Šumi.