Vlasnik restorana na Hvaru ne misli otvarati bocu prošeka iz 19. stoljeća. Jurko Dragičević je bocu našao u podrumu vlastite kuće kad je preuređivao restoran
Najstarije vino u Hrvatskoj je boca prošeka stara 125 godina
Jurko Dragičević, vlasnik restorana Pinetta u Starom Gradu na Hvaru, u svojoj konobi čuva bocu prošeka iz 1888. godine.
To je najvjerojatnije najstarije sačuvano hrvatsko autohtono vino. Osim te boce Dragičević čuva prošeke iz 1893., 1899. i 1912. godine. Našao ih je u podrumu vlastite kuće kad je preuređivao restoran:
- Kad sam preuređivao konobu, uz antikni namještaj našao sam veliki drveni sanduk napunjen pijeskom, u kojem je bilo polegnuto dvadesetak boca vina i prošeka. Na mom vjenčanju otvorili smo prošek iz 1941. godine i bio je izvrstan. Ostale boce sam sačuvao i ne mislim ih otvarati jer imaju arhivsku vrijednost. Ali zato ih svatko može doći vidjeti i provjeriti autentičnost - rekao je Dragičević, koji se, kao i mnogi naši vinari, ne slaže sa zabranom korištenja imena prošek kad uđemo u EU.
- Ove su boce najbolji dokaz koliko dugo je prošek naša tradicija. Ne znam kako nam onda to zabranjuju - kaže Jurko.
Prošek je sastojak jela koja nudi u restoranu
Dragičević inače u svom restoranu nudi tradicionalna hvarska jela, u kojima je jedan od sastojaka upravo prošek.
- Većina restorana koristi prošek samo u slatkim jelima, ali to je kod nas gotovo obavezan sastojak u svim tradicionalnim jelima. Naravno, riječ je o domaćem, hvarskom prošeku - rekao je Dragičević.