Obavijesti

News

Komentari 0

Najgora zabilježena suša spustila je pritoke Amazone na najniže razine svih vremena

Najgora zabilježena suša spustila je pritoke Amazone na najniže razine svih vremena

"Klimatske promjene više nisu nešto o čemu treba brinuti u budućnosti, za 10 ili 20 godina. One su ovdje i tu su s mnogo većom snagom nego što smo očekivali", kaže glasnogovornik Greenpeacea

Najgora zabilježena suša spustila je vodostaj rijeka u slivu Amazone na povijesno niske razine, u nekim slučajevima isušivši riječna korita koja su prije bila plovni putovi. Solimoes, jedna od glavnih pritoka moćne rijeke Amazone čije vode izviru u peruanskim Andama, pao je na najnižu razinu zabilježenu u Tabatingi, brazilskom gradu na granici s Kolumbijom. U Tefeu se ogranak Solimoesa potpuno osušio, što su vidjeli Reutersovi izvjestitelji koji su u nedjelju nadlijetali rijeku.

Obližnje jezero Tefe, gdje je više od 200 slatkovodnih dupina umrlo u prošlogodišnjoj suši, također je presušilo, uništivši stanište tih ugroženih sisavaca.

"Prolazimo kroz kritičnu godinu. Ove godine su u nekoliko mjeseci srušeni prošlogodišnji rekordi", rekao je glasnogovornik Greenpeacea Romulo Batista, pokazujući na mjesto gdje se riječno korito ogranka Solimoesa pretvorilo u gomilu pijeska.

Druga uzastopna godina kritične suše sasušila je velik dio brazilske vegetacije i izazvala šumske požare diljem južnoameričkih zemalja.

"Klimatske promjene više nisu nešto o čemu treba brinuti u budućnosti, za 10 ili 20 godina. One su ovdje i tu su s mnogo većom snagom nego što smo očekivali", dodao je Batista.

Krčenje Amazonije doseglo je rekordnu razinu u ovoj godini
Krčenje Amazonije doseglo je rekordnu razinu u ovoj godini

Solimoes u Tabatingi izmjeren je na 4,25 metara ispod prosjeka za prvu polovicu rujna.

Kod Tefea, rijeka je bila 2,92 metra ispod prosječne razine nego u ista dva tjedna prošle godine i očekuje se da će dalje pasti na najnižu razinu ikada.

U Manausu, najvećem gradu Amazone, gdje se Solimoes spaja s Rio Negrom i formira pravu rijeku Amazonu, razina Rio Negra približava se rekordno niskoj razini dosegnutoj u listopadu prošle godine.

"Prošle godine smo bili u ovoj situaciji do listopada. Ove godine se suša pogoršala", rekao je domorodački vođa Kambeba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati