Obavijesti

News

Komentari 13

Na tulum u Istri dvoje je došlo zaraženo, austrijski organizator tvrdi da testovi to nisu pokazali

Na tulum u Istri dvoje je došlo zaraženo, austrijski organizator tvrdi da testovi to nisu pokazali
1

Austrijska tvrtka X-Jam, organizator maturalnog partija kraj Poreča koji je završio optužbama za silovanja i 65 zaraženih maturanata, potvrdila nam je da je na početku bilo dvoje zaraženih koji su odmah izolirani

VIDEO

Hrvatska - nova Ibiza, najveći maturalci u Europi, putovanje života, tako austrijska agencija X-Jam najavljuje putovanje za mlade koje organizira u kampu Lanterna Istri, koji su unajmili od grupe Valamar. Kako su nam potvrdili, već su gotovo rasprodani aranžmani i za sljedeću godinu, no dan nakon našeg upita, na njihovoj službenoj web-stranici više nema najava za 2022.

X-Jam se ovih dana našla u skandalu zbog optužbi za silovanja djevojaka na dvotjednom maturalcu kraj Poreča, ali pljušte i neslužbene optužbe sudionika da su kao zaštitare angažirali neiskusne djelatnike.

Kako nam je potvrdila pulska policija, Austrijanca (19), pritvorenog zbog optužbe za silovanje, prebacili su u Austriju. Organizator iz agencije Alexander Knechtsberger, poznat i kao “party-doktor”, u austrijskim medijima se ispričao napadnutim djevojkama. Najavio je i kako će “oštro sankcionirati odgovorno osoblje te podnijeti prijave protiv krivaca”. Istragu je pokrenula i naša policija.

Novi problemi maturalca strave u Istri: 65 mladih s X-Jama kući se vratili zaraženi koronom
Novi problemi maturalca strave u Istri: 65 mladih s X-Jama kući se vratili zaraženi koronom

Napravili su 30.000 testova na koronavirus

Osim toga, nakon dvotjednog tulumarenja nekoliko stotina mladih, 67 ih se kući vratilo zaraženo koronavirusom, iako nisu bili u kontaktu s drugim turistima ili stanovnicima okolnih mjesta. To posebno brine turističke djelatnike s kojima smo razgovarali, te koji nam kažu da tek treba vidjeti hoće li uopće biti tuluma iduće godine. Očito, kažu nam, ovako velika događanja još nisu sigurna za organizaciju jer širenje zaraze sigurno neće pozitivno utjecati na turističku sliku.

Alexander Knechtsberger se javio i 24sata, te ovako komentirao upit o zaraženima i kako je došlo do toga:

- Ukupno je napravljeno 30.000 testova na koronavirus, od kojih je dvoje bilo pozitivno. Od tih testova, 23.000 su bili PCR testovi. U oba slučaja infekcije, u koordinaciji s njemačkim vlastima uspjeli smo utvrditi rutu zaraze. Radi se o dvoje gostiju iz Njemačke i dva dana prije polaska PCR test im je bio negativan. Također, antigenski test proveden pri ukrcavanju u autobus također je bio negativan, iako, kako je pokazala analiza kontakata u Njemačkoj - oboje su bili zaraženi i prije polaska. Na dan dolaska, napravili su PCR test prema planu prevencije i tad se pokazalo da su pozitivni. Prema našim protokolima, oboje su odmah smješteni u karantenu i izolirani, kao i njihovi prvi kontakti. X-Jam žali što je došlo do infekcije unatoč detaljnom planu prevencije. Da su testovi prije putovanja kod ovo dvoje gostiju bili pozitivni, ne bi mogli krenuti na put.

Organizator maturalca strave u Istri: Ispričavam se, policiji smo prijavili naše radnike iz Austrije
Organizator maturalca strave u Istri: Ispričavam se, policiji smo prijavili naše radnike iz Austrije

No Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, ističe kako se radilo o tzv. putovanju u “balonu”. Grupe mladih stigle su u Lanternu, te tamo provele cijelo vrijeme, nije bilo izlazaka i miješanja s drugim turistima. U kampu je bilo i tristotinjak zaštitara koje je angažirala tvrtka. Kozlevac je potvrdio da je napravljeno 30.000 testova, te da se u slučaju dvoje zaraženih vjerojatno radilo o prerano napravljenim PCR testovima, koji nisu uvijek pouzdani. Za njega je ova priča završila odlaskom mladih iz Hrvatske.

All-inclusive zabava za 699 eura

Knechtsberger nam je pojasnio i kako se radi o višednevnom događanju za maturante na koji oni dolaze bez pratnje nastavnika, ali vrlo često dolaze tulumariti cijeli razredi. Najviše maturanata dolazi iz Austrije i Njemačke, iako dolaze iz cijele Europe, a potvrdio nam je i da im je već gotovo rasprodan program za 2022. u kampu Lanterna kraj Poreča s all-inclusive ponudom, od smještaja, obroka, pića, partyja, sportskih aktivnosti itd. Cijene paketa su od 699 eura na više, a na društvenim mrežama nižu se pohvale za provod. Austrijanci u 2022. očekuju oko 2000 gostiju u dva tjedna. Kako doznajemo, radi se o “zatvorenom” događanju gdje maturanti ne izlaze u grad, a Austrijanci najavljuju kako ulažu 2,5 milijuna eura kako bi Lanternu “pretvorili u najveću destinaciju za maturalce u Europi”. Prostor kampa unajmljuju od grupe Valamar, koja s organizacijom samog događanja, kako su nam kazali, nema druge veze. X-Jam je zadužen u potpunosti za organizaciju prijevoza, smještaja, aktivnosti, osiguranja, pa i zdravstvene zaštite i poštivanja epidemioloških mjera.

No, zanimljivo je kako u petak, dan nakon našeg upita, na službenoj stranici X-Jama više nema ponude za aranžmane sljedeće godine, a skinuti su i teaseri s YouTubea. Uputili smo upit organizatorima za pojašnjenje.

 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio