Obavijesti

News

Komentari 8

Muke po maturi: 'Nisu ponudili točan odgovor na pitanje o Jablanima Tina Ujevića'

Muke po maturi: 'Nisu ponudili točan odgovor na pitanje o Jablanima Tina Ujevića'
1

Javio nam se maturant koji je ovu maturu prošao s visokim ocjenama, pa i hrvatski jezik. No, kaže, uočio je grešku na pitanju u pjesmi Tina Ujevića "Visoki jablanovi" koja nije ispravljena

VIDEO

Na državnoj maturi iz hrvatskog jezika, na testu iz književnosti i jezika pojavilo se pitanje na koje uopće nije ponuđen točan odgovor, napisao nam je maturant koji je na prvome roku maturu uspješno položio. Ipak je zbog ovog pitanja odlučio poslati prigovor Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Redni broj pitanja je 3., a ono glasi: "Na kojoj je od sljedećih stilskih figura utemeljen prikaz jablana?" (pitanje se odnosi na pjesmu Tina Ujevića "Visoki jablani") te su ponuđeni odgovori A. na eufemizmu B. na hiperboli C. na ironiji i D. na paradoksu, a kao točan odgovor se prihvaćao odgovor B. na hiperboli - navodi Tomo Klabučar koji je završio Športsku gimnaziju.

OVDJE pogledajte test hrvatskog jezika (čitanje, književnost i hrvatski jezik) s točnim odgovorima

Hiperbola ili personifikacija?

Kada su izašli privremeni rezultati državne mature razgovarao je, kaže, sa svojom profesoricom hrvatskog jezika Mateom Roščić i ona mu je ukazala na tu pogrešku, da je točan odgovor ustvari personifikacija koja uopće nije ponuđena kao mogući odgovor.

Odgovor na njegov prigovor NCVVO-u je bio sljedeći: "Na temelju Vašega prigovora ponovno je pregledana ispitna knjižica i utvrđeno je da je 3. zadatak vrednovan u skladu s ključem za odgovore".

Odnosno, nije odgovoreno je li ponuđen točan odgovor ili ne, već je li njegov ispit ocijenjen prema zadanom ključu. 

- Postavlja se pitanje koliko je takvih grešaka već prošlo neopaženo na prijašnjim maturama? Tko je odgovoran za te pogreške? I ono najbitnije, tko će nadoknadtiti štetu koja je ovakvim greškama NCVVO-a nanesena maturantima kojima budućnost ovisi o uspjehu na državnoj maturi - pita se maturant.

Ni stručnjaci se ne slažu

Mi smo savjet potražili kod stručnjaka za hrvatski jezik. Profesorica s Odsjeka za koatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu pojasnila nam je kako bi u ovom slučaju odgovor definitivno trebao biti personifikacija, stilska figura u kojoj se predmetima i pojavama pridaju osobine živih bića. Posebno kad se pogledaju prva dva stiha pjesme u kojoj Ujević govori o usamljenicima koji love ideale:

"Oni imaju visoka čela, vijorne kose, široke grudi/ od gromora njina glasa šuma i more se budi"

Očito se stablo jablana personificira - "oni imaju visoka čela...". To je moralo biti ponuđeno kao odgovor - smatra naša sugovornica koja ističe kako bi bilo dobro da NCVVO u ovakvim slučajevima traži konzultacije s neovisnom institucijom visokog obrazovanja, odnosno znanstvenicima koji se bave hrvatskim jezikom.

No više nastavnica i nastavnika hrvatskog jezika iz nekoliko zagrebačkih gimnazija s time se ne slažu. Hiperbola je u potpunosti prihvatljiv odgovor, kao što je i ponuđeno u testu iz mature, kazali su nam. Hiperbola je stilska figura kojom se preuveličavaju svojstva predmeta, naglašava emotivan odnos prema pojavama ili radnjama. 

Podsjetimo, na ispite hrvatskog jezika na prvom roku državne mature došlo je više od 2100 primjedbi. Uglavnom su se odnosile na esej na kojem je palo više od 4500 pristupnika. Uvažen je manji dio pritužbi. 

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Kakva sreća! Sretnik pogodio Eurojackpot od čak 92 milijuna eura. Evo gdje ide dobitak
dobitak 5+2

Kakva sreća! Sretnik pogodio Eurojackpot od čak 92 milijuna eura. Evo gdje ide dobitak

Sretni brojevi donijeli su dobitniku iznos od čak 92.511.126,90 eura

Penava uživo: Izašli su jer su osjetili kako će izgubiti izbore. Većina u parlamentu je sigurna
PRATITE UŽIVO

Penava uživo: Izašli su jer su osjetili kako će izgubiti izbore. Većina u parlamentu je sigurna

Domovinski pokret (DP) bira novo vodstvo stranke. Dva su kandidata, jedan je aktualni predsjednik stranke, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a drugi je njegov zamjenik Mario Radić
VIDEO Kaos na A4 zbog radova i hodočasnika: 'Ogromna gužva, pa tko to organizira u subotu'
HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU

VIDEO Kaos na A4 zbog radova i hodočasnika: 'Ogromna gužva, pa tko to organizira u subotu'

POPOVEC - U ranim jutarnjim satima autocestom A3 i A4 kretat će se hodočasnici. Zbog sigurnog prolaska hodočasnika (ulaz u zoni čvora Ivanja Reka te izlazak na čvoru Popovec i prolazak kroz zonu radova i privremenu regulaciju u zoni čvora Popovec) promet će osiguravati prometna policija, najavio je HAK. "Živa sramota, autocesta A3 zatvorena je u oba smjera zbog hodočasnika koji hodaju po autocesti za Mariju Bistricu. Sami policajci ne mogu vjerovati tko je to organizirao u subotu kad je smjena turista", rekao nam je čitatelj koji je snimio hodočasnike. Zbog hoda hodočasnika nastala je kolona između čvora Zagreb istok i čvora Popovec u smjeru Goričana. Promet se vodi po dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 kilometar po satu. Do kraja rujna zatvoren je i ulazni krak čvora Popovec u smjeru Zagreba.