Obavijesti

News

Komentari 7

Mosul je ponovno siguran grad: 'Zalijevao sam cvijeće, pomislio sam na trenutak 'gdje sam to'?'

Mosul je ponovno siguran grad: 'Zalijevao sam cvijeće, pomislio sam na trenutak 'gdje sam to'?'
6

Džihadistička skupina proglasila je kalifat u džamiji al-Nuri nakon što su prije desetljeća osvojili Mosul. Usprkos političkim borbama, optužbama o korupciji i kašnjenju u obnovi, život se vraća na obje strane rijeke

VIDEO

Jednostavan čin zalijevanja cvijeća na ulici u starom dijelu Mosula potaknuo je Sakra Zakariju da zastane i pomisli kako je njegov grad ponovno siguran nakon što je 2017. oslobođen od militanata Islamske države. 

- Na trenutak sam pomislio 'gdje sam ja to'? - rekao je Zakaria koji je grad napustio 2005., ali se 2018. vratio otvoriti kulturni centar Bajtna, u vrijeme kad su pod ruševinama još bile tisuće mrtvih. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mosul 10 godina nakon što je pao pod ISIL-om 06:12

Džihadistička skupina proglasila je kalifat u džamiji al-Nuri nakon što su prije jednog desetljeća osvojili Mosul. Tamo su nametnuli ekstreman oblik islama, ubijali manjinske skupine, zabranili glazbu i uništavali arheološka nalazišta. Labirint uličica u starom gradu na zapadnoj obali Tigrisa postao je poprište svakodnevnih egzekucija, otmica i drugih zločina. 

Usprkos političkim borbama, optužbama o korupciji i kašnjenju u obnovi, život se vraća na obje strane rijeke. 

Mosul ten years after Islamic State militants seized control and ruled for three years before being ousted by Iraqi forces and their allies

Više od dvadesetak ljudi koji su razgovarali s Reutersovim novinarom tijekom četverodnevnog posjeta rekli su da se danas osjećaju sigurnije nego ikad u protekla dva desetljeća. 

- Život se sastojao od jedenja, spavanja i zaključavanja vrata kako vas ne bi oteli, ubili ili raznijeli - prepričava Zakaria. Njegova zaklada postala je vodeća atrakcija za domaće i inozemne posjetitelje, uključujući i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona 2021. godine. 

Mosul ten years after Islamic State militants seized control and ruled for three years before being ousted by Iraqi forces and their allies

Tijekom razgovora s novinskom agencijom u dvorište centra ušao je starac, pa se rasplakao dok je gledao fotografije izložene na zidu koje su prikazivale intelektualnu i kulturnu elitu grada iz boljih vremena. 

- To je Mosul. Usprkos svemu, on ostaje kulturan, civiliziran grad - rekao je Nizar al-Hajat, ravnatelj škole u mirovini. 

Lokalni dužnosnici i stanovnici tvrde kako će trebati dugo da se Mosul riješi ostavštine Islamske države. Grad je i dalje pun ruševina sedam godina nakon oslobađanja. No obnovljeni su mostovi, otvaraju se restorani te se ponovno čuje glazba.

Mosul ten years after Islamic State militants seized control and ruled for three years before being ousted by Iraqi forces and their allies Mosul ten years after Islamic State militants seized control and ruled for three years before being ousted by Iraqi forces and their allies
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...