Da bi se Hrvatska dobro pripremila za sezonu Ostojić najbitnijim smatra informiranje gostiju, ali kaže kako službeni plan pripreme još uvijek ne postoji
'Moramo hitno reagirati ako se želimo pripremiti za sezonu...'
Direktor Hrvatske udruge turizma, Veljko Ostojić za N1 prokomentirao je nadolazeću turističku sezonu. Najavio je kako će Njemačka prema Hrvatskoj imati županijski pristup što znači da će njemačkim turistima na centralnoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska biti prikazana prema županijama. To što je Istra s još tri županije proglašena zelenom regijom smatra dobrim znakom za početak predsezone.
Za Uskrs očekuje manji pomet nego inače. Više domaćih gostiju, nešto više Nijemaca, a s drugih tržišta ovisit će o ograničenjima po povratku u zemlju iz koje dolaze. Objasnio je i što misli o Covid putovnicama.
- Protiv sam toga da Covid putovnica bude preduvjet za prelazak granice. No ako je to medij koji će omogućiti brži prelazak granica, omogućiti predočenje da je osoba cijepljena, napravila test, preboljela… prije dolaska u zemlju, zagovornik sam takvog dokumenta - rekao je Ostojić za N1.
Da bi se Hrvatska dobro pripremila za sezonu najbitnijim smatra informiranje gostiju kako bi ljudi znali kako mogu doći do destinacije i što ih ondje čeka, ali kaže kako službeni plan pripreme još uvijek ne postoji te kako "hitno nešto moramo učiniti ako se planiramo dobro pripremiti za ovu sezonu."
- Ta kampanja će svima dati do znanja da radimo ozbiljno na području sigurnosti. Prošle smo se godine ozbiljno pripremili za sezonu, a prošle godine nismo imali ni jedan slučaj zaraze u komercijalnim objektima. Nadamo se da će se i turistički djelatnici, nakon rizičnih skupina, biti cijepljeni. Sa sustavnim pristupom prema pojedinim tržištima možemo imati prilično dobru turističku sezonu - naglasio je.
Smatra da bi nadolazeća sezona trebala biti između one prošlogodišnje i sezone iz 2019. godine kada smo bili na 50 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu no financijski su efekti bili slabiji. S popuštanjem mjera, smatra, treba biti pažljiv te treba nastaviti s postepenim popuštanjem.