Obavijesti

News

Komentari 11

'Mog prijatelja Navida su bacili sa zgrade, a Hotaka izboli. Rekli su mi da ih je Shams ganjao'

'Mog prijatelja Navida su bacili sa zgrade, a Hotaka izboli. Rekli su mi da ih je Shams ganjao'
1

Wahidullah Khoje optužen je da je, s još nepoznatim napadačem, nožem napao Gula Walija Hotaka. Nanijeli su mu ozljede od kojih je preminuo. Motiv je sukob oko krijumčarenja migranata

VIDEO

Pokojni Hotak je bio moj prijatelj, otac, brat... Upoznao sam ga u Turskoj i s njim sam provodio dane i noći zajedno. Znam i optuženoga pod nadimkom Shams. Upoznao sam ga 2021. u Hrvatskoj kad sam došao ovdje, kazao je na Županijskom sudu u Zagrebu Rashid A. A., državljanin Afganistana, kojega su doveli iz Remetinca kako bi svjedočio na suđenju sunarodnjaku Wahidullahu Khojeu za ubojstvo Gula Walija Hotaka.

Hotak je ubijen nožem 4. lipnja prošle godine u Paromlinskoj ulici u Zagrebu i to, smatra tužiteljstvo, zbog sukoba dvije skupine oko krijumčarenja migranata. Khoje je optužen da je, zajedno s nepoznatim počiniteljem, nožem napao Hotaka. Ukupno su mu nanijeli četiri ubodne rane od kojih je fatalna bila ona u prsima koja je probila pluća.

Khoje tvrdi da nije kriv.

- Hotak je živio u Porinu na Sarajevskoj cesti kao tražitelj azila. Bavio se prijevozom migranata izvan Hrvatske, a budući da se istim poslom bavio i Shams, njih dvojica su se poznavali. Komunicirali su putem telefona jer je Hotak živio u Zagrebu, a Shams u Rijeci - pričao je svjedok. 

Afganistancu sude za ubojstvo u Zagrebu. Sudskog tumača je pitao: Kad ću ja moći nešto reći?
Afganistancu sude za ubojstvo u Zagrebu. Sudskog tumača je pitao: Kad ću ja moći nešto reći?

- Bio sam pristan više puta kad su komunicirali telefonom u periodu više od mjesec dana. Riječ je bila i o audio i o video pozivima i to putem Whatsappa. Na tim video pozivima sam vidio i Shamsa. Znam da nisu bili u prijateljskim odnosima niti su poslovno surađivali. Meni i Hotaku Shams je govorio da se maknemo s njegovog teritorija, da idemo u BiH ili Italiju. Bilo je tu psovki i prijetnji - pričao je Rashid.

Kazao je i da nije bio prisutan ozljeđivanju Hotaka 4. lipnja prošle godine, jer je u kritično vrijeme bio u Porinu.

- Što se dogodilo saznao sam od pet ljudi. To su Navid S., Alex iz Ukrajine, Nuri iz Rusije, Imran iz Afganistana ili Pakistana, nisam siguran, te Bahtiar iz Afganistana. Sva četvorica, osim Imrana, tražitelji su azila, a svi su bili prisutni događaju - rekao je svjedok te opisao što je prethodilo sukobu.

Zagreb: Na Županijskom sudu počelo suđenje Wahidallahu Khoji za ubojstvo

- Tog su se dana čuli telefonom i razmijenili lokacije. Hotak je s društvom sjedio kod Importanne centra kod autobusne stanice gdje stoji autobus za Dugave. Tamo je jedna napuštena kuća. Shams je došao sa Sahilom i Kamranom. Imali su noževe i bejzbol palice. Svi su se razbježali, Navid je pobjegao u tu napuštenu zgradu odakle su ga bacili s 2. kata. Ozlijedio je glavu, ruku i koljeno. Hotak je pobjegao prema McDonaldsu i njega su izboli. Navid je ozlijeđen uspio doći do njega, a tamo su bile i neke dvije žene koje rade u blizini. Navidu je Hotak preminuo praktički u krilu - pričao je Rashid.

Dodao je i da mu je Navid kazao da su za Hotakom trčali Shams i Kamran te da su ga oni ubili. Ni Navid nije vidio tko mu je nožem ozlijedio prijatelja jer su ga bacili sa zgrade, a dok je došao već je sve bilo gotovo.

U sudnici je prepoznao Khojea kao muškarca kojega poznaje pod nadimkom Shams.

Afganistancu 'Shamsu' potvrdili su optužnicu za ubojstvo nožem sunarodnjaka u centru Zagreba
Afganistancu 'Shamsu' potvrdili su optužnicu za ubojstvo nožem sunarodnjaka u centru Zagreba

- Zašto ti svjedočiš ako nisi ništa vidio? - prigovorio je optuženi svjedoku.  

U tom je trenutku svjedok počeo ponavljati na engleskom: "Gul Wali je bio moj otac, moj brat, ubili su ga".

Još pet svjedoka bilo je pozvano na raspravu, no nisu se pojavili. To su redom djelatnica pečenjare koja je radila tu večer, njezina sestra koja joj je pravila društvo, slučajni prolaznik koji je zvao policiju i vlasnik hostela u Rijeci. 

Peti svjedok Farzad S., koji je, prema navodima Rashida, bio prisutan događaju, više nije u Porinu te je njegova lokacija nepoznata. Do sljedećeg ročišta pokušat će utvrditi gdje se sada nalazi te, ako uspiju, pozvati ga na sud.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

'Ustaše su Nevenki prvo kuhali noge, a onda su je  likvidirali...'
FELJTON: NAJTAJNIJI AGENT (3. DIO)

'Ustaše su Nevenki prvo kuhali noge, a onda su je likvidirali...'

Plus+ 3. dio: Svakog dana kroz dva tjedna donosimo feljton o Ivanu Krajačiću zvanom Stevo, čovjeku koji je s Josipom Brozom Titom imao posebnu vezu, a kojeg su se mnogi bojali

Strašna nesreća na A4! Kamion probio ogradu. Prekinut promet i na A1 zbog sudara u tunelu!
KAOS NA CESTAMA

Strašna nesreća na A4! Kamion probio ogradu. Prekinut promet i na A1 zbog sudara u tunelu!

Zbog prometne nesreće na A4 nastala je kolona oko dva kilometra, a promet je trenutno prekinut. Na A1 su se sudarili u tunelu Brezik pa je i tamo prekinut promet, objavio je HAK
Strašna tragedija u BiH: Na Ramskom jezeru utopili se mladić i djevojka iz Hrvatske
TIJELO MLADIĆA JOŠ TRAŽE

Strašna tragedija u BiH: Na Ramskom jezeru utopili se mladić i djevojka iz Hrvatske

Riječ je o djevojci koja je rođena 1996. godine, a mladić je 1992. godište i oboje su državljani Republike Hrvatske