Obavijesti

News

Ministarstvo: Tražili smo od Grada novo rješenje o nastavi za dječaka, ovako ne može dalje

Ministarstvo: Tražili smo od Grada novo rješenje o nastavi za dječaka, ovako ne može dalje

Grad Zagreb u veljači ove godine izdao je rješenje po kojem dječak pohađa nastavu u redovnom razredu uz individualizirane postupke, ali bez pomoćnika u nastavi. Ministarstvo traži da se to odmah promijeni

Nakon još jednog prosvjeda roditelja učenika novozagrebačke škole koju pohađa učenik problematičnog ponašanja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih (MZOM) u srijedu je zagrebačkom Gradskom uredu za obrazovanje uputilo zahtjev za promjenom modela obrazovanja za dijete.

U dopisu koji potpisuje Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, a u koji smo dobili uvid, ističe se kako je Gradski ured za dječaka u veljači ove godine izdao Rješenje o o primjerenom programu osnovnog odgoja i obrazovanja (koje smo također dobili na uvid). Dječak je tad još išao u školu iz koje je prebačen nakon što se iz škole ispisao cijeli razred.

Problematični učenik vratio se u školu, roditelji prosvjedovali: Djeca do daljnjeg ne idu u školu
Problematični učenik vratio se u školu, roditelji prosvjedovali: Djeca do daljnjeg ne idu u školu

Naime, rješenja o primjerenim oblicima školovanja za učenike donose nadležni uredi gradova, općina ili županija pod koje spadaju škole. Ministarstvo tu nema nadležnost.

Tada je izdano Rješenje prema kojem dječak pohađa "redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu". Individualizirani postupci znače da dijete odrađuje svo gradivo u nastavi kao i druga djeca, ali mu se prilagođavaju postupci u radu. Iako je već tad bilo jasno da dijete ima ozbiljne probleme u ponašanju, pomoćnik u nastavi mu tada nije odobren, što je inače redovna praksa u ovakvim slučajevima! Po onome što se do danas saznalo, dječaka su povremeno izdvajali da radi s učiteljicom u knjižnici, što je bilo loše i neadekvatno rješenje.

Stručno povjerenstvo Gradskog ureda ovo je Rješenje, navodi se, donijelo prema dokumentaciji koja im je dostavljena iz škole, što je također uobičajena praksa. Prema tome Rješenju dijete je ove jeseni upisano i u novu školu, no odmah je uočeno da to nije dobro, ni dovoljno. Ipak, dosad Rješenje nije promijenjeno, na što upozoravaju i u MZOM.

Stoga su od Gradskog ureda za obrazovanje zatražili da ponovno pokrenu postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta u svrhu određivanja primjerenog oblika školovanja".

Fuchs o drami u zagrebačkoj školi: Molim da se vrate, nema razloga za bojkot. Tužno je ovo
Fuchs o drami u zagrebačkoj školi: Molim da se vrate, nema razloga za bojkot. Tužno je ovo

- Kako je iz dostupnih saznanja o funkcioniranju učenika razvidna potreba za osiguravanjem primjerenih uvjeta školovanja za navedenog učenika, molimo vas hitno donošenje novog rješenja kako bi se navedenom učeniku osiguralo primjereno obrazovanje i okruženje u skladu s njegovim potrebama i mogućnostima - navodi se u zahtjevu, ali se ne precizira kako bi to primjereni oblik obrazovanja trebao biti - posebno razredno odjeljenje, pomoćnik u nastavi itd.

Podsjetimo, kako su u utorak objavila 24sata, MZOM je još u svibnju od Zavoda za socijalnu skrb zatražio da se djetetu imenuje posebni skrbnik koji će zastupati njegova prava, s obzirom na to da roditelji odbijaju bilo kakvu suradnju sa školom, unatoč problemima svog djeteta.

Nažalost, ovaj dosad neviđeni slučaj u hrvatskom obrazovanju, radikalan je pokazatelj već dugogodišnjeg problema na koji upozoravaju stručnjaci, škole, pa i pravobraniteljica za djecu. Naime, međuresorna suradnja institucija očito ne funkcionira i time ugrožava cijeli sustav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'
OZLIJEĐENO DIJETE

Ravnateljica vrtića za 24sata: 'Vidjela sam sliku, odgojiteljice su upozorene. I dalje rade...'

Predali su mi dijete u takvom stanju, kad sam pitala što se dogodilo, odgovorili su da ne znaju ništa. Nije mi bilo ni do čega, uslikala sam tu sliku jer ovo nije normalno što se dogodilo, rekla je ranije majka