Obavijesti

News

Komentari 7

Ministarstvo: Razmotrit ćemo zahtjeve za dodatne pomoćnike u nastavi u posebnim razredima

Ministarstvo: Razmotrit ćemo zahtjeve za dodatne pomoćnike u nastavi u posebnim razredima

Nakon što su zabranili zapošljavanje više od dva pomoćnika u nastavi u posebnim razredima za djecu s poteškoćama, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja udrugama su potvrdili da se to može promijeniti

VIDEO

Predstavnici udruga za djecu s poteškoćama u utorak su sudjelovali na još jednom sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja zbog problema s pomoćnicima u nastavi. Primio ih je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.

Podsjetimo, ovo ljeto donesen je novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Isti propisuje kako u posebnim razrednim odjeljenjima u kojima su djeca s poteškoćama škola može zaposliti samo jednog, iznimno dva pomoćnika u nastavi, iako su u tim razredima djeca s različitim spektrom poteškoća i potreba. Većina roditelja za to je saznala na samom početku školske godine, a djeca su ostala bez već odobrenih pomoćnika u nastavi.

VIDEO Djeci ukinuli pomoćnike u nastavi, roditelji u šoku: 'Ni ne znam kako ćemo ih slati u školu'
VIDEO Djeci ukinuli pomoćnike u nastavi, roditelji u šoku:  'Ni ne znam kako ćemo ih slati u školu'

Kako su nas izvijestili roditelji i predstavnici Udruge raSTEM u SPEKTRU, dogodilo se ono što su, nažalost, i predviđali. Djeca u ovih mjesec dana zbog nedostatka pomoćnika ne uspijevaju ići na, primjerice, odgojne predmete, mnogo njih pokazuje sve veću frustraciju i ne žele na nastavu.

No, kako su udruge izvijestile nakon sastanka, i u Ministarstvu su odlučili ipak promijeniti poziciju.

- Tijekom konstruktivnog razgovora, dogovoreno je privremeno rješenje za posebna razredna odjeljenja. Na sastanku je dogovoreno da će škole koje su do sada predale zahtjeve za dodjelu dodatnog broja pomoćnika dobiti odobrenja za zapošljavanje.

Pozivamo sve roditelje i škole da aktivno sudjeluju u ovom procesu te da pošalju zahtjev prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih u kojem traže dodijelu dodatnih pomoćnika u nastavi za razrede s većim brojem djece, temeljenim na rješenjima i teškoćama - izvijestila je udruga Udruga raSTEM u SPEKTRU.

Kako ističu, predložak zahtjeva dostupan je na njihovoj web-stranici www.rastemuspektru.hr.

- Razgovori o trajnom rješenju će se nastaviti, kako s Ministarstvom, tako i unutar samog MZOM-a. Cilj je osigurati adekvatan broj pomoćnika za razrede s većim brojem djece, uzimajući u obzir potrebe skupine i svakog djeteta unutar nje. Zahvaljujemo svima na suradnji i podršci u ostvarivanju boljih uvjeta za našu djecu - navodi se u priopćenju udruge.

Fuchs: U posebnim razredima dovoljna su dva pomoćnika, inače će ih biti više nego djece
Fuchs: U posebnim razredima dovoljna su dva pomoćnika, inače će ih biti više nego djece

Iz Ministarstva na naš upit odgovaraju kako se na sastanku "razgovaralo o zahtjevima škola, točnije dvije škole koje su zatražile suglasnost MZOM za zapošljavanje većeg broja pomoćnika u nastavi u posebnim razrednim odjelima koji imaju veći broj učenika od propisanih standarda". 

- Problem većeg broja učenika je u nemogućnosti tih škola da osiguraju prostor za veći broj posebnih razrednih odjela. Dogovoreno je da će Ministarstvo razmotriti zahtjeve tih škola te ih, ako budu opravdani, odobriti - kažu iz Ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk
HDZ-OVKA MUŽINIĆ BIKIĆ

Državna tajnica koja roditelje naziva ulicom ima 3962 € plaću, vozi A6, učlanjena u Naš Hajduk

Potpredsjednica splitskog HDZ-a bila je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Splita, ali i za saborsku zastupnicu no na izborima je dobila 1235 preferencijalnih glasova.