Obavijesti

News

Komentari 29

Ministar obrazovanja: 'Jamčim da su djeca apsolutno sigurna u školi i školskom okruženju...'

Ministar obrazovanja: 'Jamčim da su djeca apsolutno sigurna u školi i školskom okruženju...'

Istaknuo je da problema s djecom koja ometaju nastavu u obrazovnom sustavu ima puno, te ih Ministarstvo rješava gotovo svakodnevno

VIDEO

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak vezano za slučaj učenika 4. razreda iz Zagreba koji je zbog neprimjerenog ponašanja premješten u novu školu, no ondje cijeli razred već pet dana bojkotira nastavu - da jamči normalno odvijanje nastavnog procesa i sigurnost djece u školi.

"Ja sad jedino mogu apelirati na sve roditelje da upute djecu u školu i jamčiti normalno odvijanje nastavnog procesa. Poduzeli smo sve što je u nadležnosti Ministarstva kako bismo to osigurali" izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i mladi Radovan Fuchs,  nakon sjednice Vlade komentirajući tu situaciju.

Napomenuo je kako dijete, tj. problematični učenik četvrtog razreda zagrebačke škole, ima posebnog pomoćnika u nastavi, istaknuvši da je škola koju on pohađa dobro opremljena stručnim kadrom te dodatno osigurava još jednu osobu koja će pomagati u nadzoru.

 

Nema dogovora u zagrebačkoj školi! Djeca ni u srijedu neće na nastavu zbog jednog učenika
Nema dogovora u zagrebačkoj školi! Djeca ni u srijedu neće na nastavu zbog jednog učenika

Ministar Fuchs je rekao i kako daljnji postupci koji se odnose na taj slučaj, nisu u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te pozvao na poštivanje određenih principa i djelovanja sukladno protokolima i propisima.

Ukoliko roditelji, unatoč ministrovoj zamolbi, ne vrate djecu na nastavu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ne izriče nikakve sankcije, niti je zakonom predviđeno da sankcioniraju učenike i roditelje. 

"Mi možemo djelovati na osnovu prosvjetnih inspekcijskih tijela, odnosno prosvjetne inspekcije kada je u pitanju rad, postupanje i odvijanje djelatnosti u samoj školi od strane djelatnika neke škole", istaknuo je ministar.

Karin: 'Na sastancima roditelja sudjeluju i roditelji učenika koji radi probleme. Zabrinuti si'
Karin: 'Na sastancima roditelja sudjeluju i roditelji učenika koji radi probleme. Zabrinuti si'

Osvrnuo se i na reakcije roditelja nakon što je njihov bunt i neslanje djece na nastavu, u jednom kontekstu, nazvao "balvan revolucijom".

"Moja izjava je bila ishitrena na neki način, ali ponukana nečim što nitko drugi nije prenio, a radi se o tome kako je bilo rečeno da će roditelji blokirati cestu oko škola. Moja asocijacija je išla prema tome", rekao je ministar Fuchs.

Ali, ako će to vratiti djecu u školu, ja su ispričavam, dodao je.

'Ministarstvo ne djeluje u svakoj školi odmah. Vidjet ćemo tko je zakazao...'

Istaknuo je da sličnih problema s djecom koja ometaju nastavu u obrazovnom sustavu ima puno, te ih Ministarstvo rješava gotovo svakodnevno.

"Ministarstvo ne djeluje u svakoj školi odmah u trenutku kada izbije nekakva nesuglasica ili neki sukob. Postoji čitava hijerarhija. Tko je u ovom slučaju eventualno zakazao, to ćemo tek vidjeti", rekao je. 

Ministre Fuchs, da nije zakazao sustav, problem ne bi eskalirao
Ministre Fuchs, da nije zakazao sustav, problem ne bi eskalirao

Na novinarski upit dobivaju li djeca, s obzirom na dugotrajne protokole i procedure u spornim situacijama, adekvatnu i brzu psihološku pomoć, koja je potrebna  žrtvama nasilja ili problematičnoj djeci, ministar Fuchs je podsjetio da sve škole iznad 300 učenika imaju zaposlene psihologe.

"S druge strane, postoje naravno i timovi u kriznim situacijama za pružanje potpore,  upravo i u ovom smislu pružanja psihološke pomoći koji onda na zahtjev škole izlaze na teren", poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO