Obavijesti

News

Komentari 284

Milanović: Plenković je lagao! Vidio sam dokument i ne dam da naši vojnici idu u Ukrajinu

Milanović: Plenković je lagao! Vidio sam dokument i ne dam da naši vojnici idu u Ukrajinu

Nisam dao suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU zato što neću dopustiti da hrvatski vojnici sudjeluju u misiji čiji će pripadnici, potvrdio Plenković, „sigurno biti u Ukrajini“, objavio je Milanović

SDP-ovci su dana tijekom saborske rasprave ustrajavali u zahtjevu da Anušić jednoznačno kaže kao niti jedan vojnik, ne samo hrvatski, nego i ostalih članica NATO-a koji sudjeluju u NSATU aktivnosti neće biti raspoređeni na teritorij Ukrajine. To je kasnije van Sabora potvrdio premijer Plenković koji je rekao da će "ova aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini" i da "NATO i danas u Kijevu ima svoje predstavništvo u kojem radi 50-ak ljudi." Miro Bulj (Most)  zaključio je da su nove informacije smo potvrda da se Hrvatska uključuje u ratni sukob, dok je Sandra Benčić rekla: 

- Danima ste nas uvjeravali da je narav misije da se provodi na teritoriju NATO saveza, a danas saznajemo nešto drugo. Ponavljate da ovime NATO ne ulazi izravno u sukob, međutim pitanje je kako će tu interpretacija procijeniti druga strana.

Anušić: SDP imao klasificirane podatke, tu ima posla i za SOA-u
Anušić: SDP imao klasificirane podatke, tu ima posla i za SOA-u

Nakon toga je Anušić otkrio klasificirane podatke na zahtjev premijera Andreja Plenkovića, ali je poručio da se time treba pozabaviti SOA jer su SDP-ovci očito imali te podatke, dok HDZ-ovci, kako tvrdi, nisu.

- Zanimljivo bi bilo vidjeti kojim putem i kako je dio SDP-ovih zastupnika dobio tu informaciju, dok niti jedan HDZ-ov zastupnik tu informaciju nije imao. Očekujem da se time pozabavi SOA, kazao je Anušić.

Potom se priopćenjem oglasio predsjednik Milanović:

Andrej Plenković potvrdio je danas da će pripadnici NATO misije NSATU sigurno biti i na teritoriju Ukrajine. Citiram ga: „Ako je NATO-ova aktivnost potporna aktivnost - čega? Naoružanja i osposobljavanja. Koga? Ukrajine i ukrajinske vojske. Pa tako će i ovdje i ova NSATU aktivnost imati nekoliko časnika za vezu koji će sigurno biti u Ukrajini, sto posto će biti u Ukrajini“. „Sigurno će biti u Ukrajini“, da ponovim riječi tog nečasnog čovjeka koji je do jučer lagao hrvatskim ljudima da će pripadnici misije NSATU biti isključivo na teritoriju članica NATO-a, nikako u Ukrajini. To je ona misija NATO-a za koju, kao Vrhovni zapovjednik OSRH, nisam dao svoju prethodnu suglasnost, misija u koju Andrej Plenković želi poslati i pripadnike OSRH. Nisam dao svoju prethodnu suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU zato što neću dopustiti da hrvatski vojnici sudjeluju u misiji čiji će pripadnici, potvrdio Plenković, „sigurno biti u Ukrajini“. A to je Plenković sve do sada želio zatajiti Hrvatskoj.

Podsjetit ću i na zadaće misije NSATU, koje nisu – kako to Plenković želi prikazati – dostava pošte. Glavne zadaće NATO vojnika u misiji bit će razvoj snaga, koordinacija opremanja, koordinacija obuke i logistika opremanja ukrajinske vojske. Ako Plenkoviću nije jasno, to su sve aktivnosti vojne podrške zemlji u ratu. Uz to što je lagao, Plenković sada i manipulira informacijama iz klasificiranog dokumenta: vara hrvatske ljude kada govori da će u Ukrajinu ići „nekoliko časnika za vezu“. Svi, a ja sam jedan od njih, koji su imali uvid u taj dokument - koji je, i to treba znati, sastavio MORH - znaju da nije riječ o „nekoliko časnika za vezu“ niti o dostavljačima pošte, kako to cinično kaže Plenković. Sada je valjda jasno zašto je pod svaku cijenu želio spriječiti da saborski zastupnici na Odboru za obranu dobiju uvid u taj dokument: zato da bi mogao i dalje manipulirati činjenicama i zavaravati hrvatske ljude.

Spreman je u toj manipulaciji ići tako daleko da uvjerava ljude kako je odlazak pripadnika NATO misije u zaraćenu zemlju nešto „notorno“, za njega očito i uobičajeno. A ovo je prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu da pripadnici NATO-a organizirano i koordinirano odlaze na teritorij države u ratu koja k tome nije članica Saveza. To je presedan. A notorno je ovo što radi Plenković – što želi uvući Hrvatsku u rat. Kako bi zatajio istinu, Plenković je najprije poslao svog ministra obrane da laže u Hrvatskom saboru pa je Anušić – koji je također imao istu informaciju - gledao saborske zastupnike u oči i obmanjivao ih. Ni to mu nije bilo dovoljno pa je priveo načelnika Glavnog stožera OSRH u svoj ured i natjerao ga da potpiše neistinitu izjavu kao dokaz svojih laži. Osramotio je načelnika GS OSRH koji je jučer, očito pod njegovim pritiskom, potpisao tvrdnju: „Teritorijalno, provedba OPLAN-a je isključivo na teritoriju zemalja članica NATO-a“. A već danas ga je Plenković demantirao tvrdeći kako će NATO časnici „sigurno biti u Ukrajini“.

Upregnuo je Plenković sve raspoložive poslušnike u Hrvatskom saboru da brane njegove neobranjive obmane. A sada ih je - sklonjen u šipražje, s izdvojenog zapovjednog mjesta daleko od Hrvatskog sabora - kukavički izdao i ostavio da objašnjavaju što zapravo znači njegovo priznanje da će pripadnici NSATO-a „sigurno biti u Ukrajini“. Uskratio sam svoju prethodnu suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji NSATU vodeći se isključivo hrvatskim interesima i brigom za hrvatske vojnike. Kao Vrhovni zapovjednik OSRH imao sam informacije koje su me učvrstile u tom stavu, ali nisam dovodio u pitanje pravo drugih članica NATO-a da svojevoljno pristupe NSATO-u. Na taj način, odgovorno sam pozicionirao Hrvatsku kao pouzdanu članicu, ali prije svega kao jednakopravnu članicu Saveza koja vodi računa i o svom interesu. Za razliku od Plenkovića koji je, po tko zna koji puta, Hrvatsku gurao u korist tuđih interesa kao državu poslušnicu.

I da ponovim kako bi svima bilo jasno: dao sam prethodnu suglasnost za 12 misija NATO-a, EU-a i UN-a koje su mirovne misije, a za 13., NSATU, nisam jer Hrvatska bezuvjetno zadržava pravo na svoj stav o sudjelovanju u misijama pomoći državama u ratu koje nisu članice Saveza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 284
Roditelji za 24sata ispričali sve što je dječak radio njihovoj djeci u sadašnjoj i dvije bivše škole
SLUČAJ PROBLEMATIČNOG UČENIKA

Roditelji za 24sata ispričali sve što je dječak radio njihovoj djeci u sadašnjoj i dvije bivše škole

Plus+ 'Ponašao se nasilno i vulgarno', kažu, a Hrvatski zavod za socijalni rad od ožujka 2022. postupa nad dječakovom obitelji, a rezultata nema. Iz jedne škole se ispisao cijeli razred zbog njega, a u drugoj djeca radi njega ne idu na nastavu
Roditelji curice koja se ozlijedila u vrtiću traže premještaj. Grad: 'Djelatnice su napravile grešku'
MUČNI SLUČAJ IZ SLAVONIJE

Roditelji curice koja se ozlijedila u vrtiću traže premještaj. Grad: 'Djelatnice su napravile grešku'

Gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i složio se s roditeljima da su djelatnice vrtića napravile neoprostivu grešku