Obavijesti

News

Komentari 16

Milanović: 'Kundid ne može biti na Odboru zbog klasificiranih informacija o misiji NSATU'

Milanović: 'Kundid ne može biti na Odboru zbog klasificiranih informacija o misiji NSATU'

Javnosti se Milanović obratio uoči donošenja odluke u Saboru o sudjelovanju Hrvatske u NATO misiji NSATU, a nakon što je u dva navrata zapovjedio načelniku Glavnog stožera Kundidu da ne može sudjelovati na sjednicama saborskog Odbora

VIDEO

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak kako zbog postojanja klasificiranih informacija o misiji NSATU, načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid ne može sudjelovati na otvorenoj sjednici Odbora za obranu.

Javnosti se Milanović obratio uoči donošenja odluke u Saboru o sudjelovanju Hrvatske u NATO misiji NSATU, a nakon što je u dva navrata zapovjedio načelniku Glavnog stožera Kundidu da ne može sudjelovati na sjednicama saborskog Odbora za obranu na kojima je o toj temi trebalo biti riječi. 

Milanović u obraćanju ističe kako nikada nije rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku potporu Ukrajini fizički biti u Ukrajini. "Tu neistinu, koja u ovoj priči i ne mora biti presudna, grčevito šire Plenković i njegovi podanici, čelništvo iste one stranke koja je ruskim, moskovskim novcem i donacijama rušila moju Vladu 2014. i 2015., u vrijeme kada je Rusija već bila pod sankcijama radi upada na Krim. To je notorna činjenica koju svi znaju zato jer je javna. Karamarko, Plenković, dakle sve je to isto društvo", ustvrdio je.

Naglasio je i kako je NATO misija u Ukrajini ratna misija planiranja i potpore, prva takva do sada u povijesti ovog rata. Podsjetio je kako je ovih dana potpisao 12 odluka o slanju i rasporedu ukupno 945 pripadnika Hrvatske vojske, od toga 770 u NATO mirovnim misijama.

"Samo ovu 13., ratnu nisam", ističe Milanović i dodaje da svaka misija kojom se izravno pomaže jednoj od zaraćenih strana je ratna misija, bez obzira gdje se pripadnici takve misije nalazili.

Kratka povijest ruske mreže u Hrvatskoj: Tko su glavni igrači Kremlja koje Putin drži za j**a
Kratka povijest ruske mreže u Hrvatskoj: Tko su glavni igrači Kremlja koje Putin drži za j**a

Prije rasprave i odluke u Hrvatskom saboru, o misiji potpore Ukrajini treba raspravljati saborski Odbor za obranu. Kao predlagatelj odluke, ministar obrane Ivan Anušić dužan je saborskim zastupnicima predstaviti i objasniti sve činjenice i aspekte misije, kako bi Hrvatski sabor imao cjelovitu informaciju prije donošenja odluke. Jedino predlagatelj ove odluke, dakle Vlada, odnosno Ministarstvo obrane, ima sve informacije – tehničke, ali prije svega one ključne političke, navodi u poruci Milanović.

Dodaje kako je "voljom HDZ-a odlučeno da će sjednica Odbora za obranu biti javna i insinuira se da bi se zatvaranjem sjednice za javnost kao 'sakrile' neke informacije". Ništa se ne bi skrivalo, osim zakonom i ugovorom zaštićenih informacija, točnije vojnih tajni, ističe u poruci.

Odlučio je, kaže, da iz više razloga načelnik Glavnog stožera neće sudjelovati na javnoj sjednici Odbora za obranu.

Odluka o sudjelovanju u misiji isključivo je politička odluka koju moraju obrazložiti, donijeti i za nju odgovarati političari, ne vojnici. Dužnost je Hrvatske vojske provesti odluke koje donesu za to Ustavom nadležna tijela RH. Hrvatska vojska ne može biti paravan iza kojeg će se skrivati političari, ističe Milanović. 

Budući da se stavovi Vrhovnog zapovjednika i Vlade po pitanju odluke o sudjelovanju u misiji razilaze, posve je neprihvatljivo i neprimjereno, ali prije svega perfidno, dovoditi načelnika Glavnog stožera u situaciju da eventualno mora zauzimati stranu. "To je za demokraciju pogubna praksa. Načelnik je na strani zakona i Ustava. Ima jasno propisane dužnosti i ovlasti, među kojima svakako nije sudjelovanje u političkom odlučivanju. I tako mora ostati", smatra predsjednik Republike.

Dodaje kako 'načelnik ionako ne raspolaže ni jednom informacijom kojom ne raspolažu predlagatelji odluke, Vlada i ministar Anušić, za kojega u ministarstvu radi ogroman broj ljudi, prije svega u Upravi za obrambenu politiku'.

Za planiranje i pripremu operacija nadležno Ministarstvo obrane

U pojmu 'obrambena politika' naglašavam politiku, jer takva uprava postoji samo u Ministarstvu obrane, a ne u Glavnom stožeru, jer su tamo sve uprave provedbene.  Za planiranje i pripremu operacije po zakonu je nadležno isključivo Ministarstvo obrane, a Glavni stožer samo za provedbu, ističe Milanović.

Bivši general o slučaju Kundida i Milanovića: 'To što se događa ima samo u Sjevernoj Koreji'
Bivši general o slučaju Kundida i Milanovića: 'To što se događa ima samo u Sjevernoj Koreji'

Pojašnjava da se kao ključni razlog zašto "ne može dopustiti uvlačenje načelnika u takvu vrstu javne rasprave na javnoj, otvorenoj sjednici nalazi u činjenici - kako to uostalom otvoreno najavljuju Plenković i Anušić - da ga tamo dovode 'kao svjedoka'".

"O nekim aspektima misije ne može se govoriti javno, već na za to predviđenim tijelima kao što su Vijeće za obranu koje se ne sastaje već tri godine, Vijeće za nacionalnu sigurnost također, pa i Odbor za obranu u zatvorenom formatu. U procesu donošenja odluke o sudjelovanju u misiji NSATU u Ukrajini dobivene su i određene klasificirane informacije, kao što je na primjer informacija od 23. rujna ove godine. Riječ je o informaciji koja može biti relevantna za donošenje predmetne odluke, ali o kojoj se ne može raspravljati javno. Tom informacijom raspolažu predsjednik Vlade, ministar Anušić, načelnik Glavnog stožera, ali i ja kao Vrhovni zapovjednik", pojašnjava svoju odluku Milanović.

Inzistiranjem, kaže, na otvorenoj sjednici Odbora za obranu, ministar Anušić, Plenković i vladajuća većina očito žele zatajiti spomenute, vrlo konkretne informacije kojima raspolažu.

Ocijenio je da tjerati načelnika da sudjeluje na javnoj sjednici Odbora za obranu, na kojoj ne može govoriti o informacijama kojima raspolaže, predstavlja beskrupulozni pokušaj obmanjivanja javnosti i manipulacije Hrvatskom vojskom. 

"Dok god Vlada i HDZ žele zloupotrebljavati Hrvatsku vojsku za manipuliranje činjenicama i uvlačenje u političke procese, tome ću se suprotstavljati, štiteći ne samo Hrvatsku vojsku, nego prvenstveno hrvatski Ustav i demokratski poredak“, zaključuje seu obraćanju predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Ispred bolnice je crna zastava...
UŽAS U ZAGREBU

Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Ispred bolnice je crna zastava...

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić (66) smrtno je stradao pri padu s požarnih stepenica. Zamjenik ravnatelja potvrdio je smrt kolege

Tragedija na Rebru: 'Ćorušić je pao s požarnih stepenica, svi smo skočili i pokušali pomoći'
PREMINUO ŠEF BOLNICE

Tragedija na Rebru: 'Ćorušić je pao s požarnih stepenica, svi smo skočili i pokušali pomoći'

Kako nam je ispričao svjedok, bilo je to kraj zgrade Uprave, blizu samog ulaza u bolnicu iz smjera Kišpatićeve ulice. Do njega su došle njegove kolege kao i liječnici koji su ga pokušali oživjeti
Šok na Rebru! Poginuo je pred očima kolega: 'U šoku smo...'
DETALJI TRAGEDIJE

Šok na Rebru! Poginuo je pred očima kolega: 'U šoku smo...'

Šef Rebra Ante Ćorušić pao je sa stubišta, s visine od osam metara, i na mjestu umro