![Meso boškarina i samoborska češnjovka dobili su europske oznake izvrsnosti i podrijetla](https://img.24sata.hr/QOpdINwwEtV33Uf8IMEFPa-8P4w=/414x267/smart/media/images/2022-47/pxl-191021-90243909_jXx1pAB.jpg)
Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni
News
Komentari 2Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni
Europska komisija u ponedjeljak je odobrila zaštićenu oznaku izvornosti za meso istarskog goveda – boškarina iz Hrvatske i Slovenije (Istarski poluotok), kao i dvije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla: za samoborske češnjovke iz Hrvatske i za kozje meso Katsikaki Limnou iz Grčke.
Meso istarskog goveda – boškarina dobiva se od goveda rođenih na području Istarskog poluotoka i tradicionalno uzgajanih. Svijetloružičaste do tamnocrvene boje, ima ugodan miris i karakterističan okus govedine te je prikladno za pripremu raznih mesnih jela.
Samoborska češnjovka dimljena je kobasica za pečenje izrađena od svinjetine, govedine ili teletine uz dodatak svježeg češnjaka i suhog bijelog vina proizvedenog na području Samobora na sjeveru Hrvatske, a kao sastojak se obično koristi u tradicionalnim jelima, navodi se iz Komisije.
Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija o sustavima kvalitete potražite na ovoj poveznici, kao i na portalu GIView.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+