Obavijesti

News

Komentari 2

Meloni: Putinovi prijedlozi o miru u Ukrajini su propaganda

Meloni: Putinovi prijedlozi o miru u Ukrajini su propaganda

I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog samita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo "zajednički plan" od svih sudionika, rekao je šefa kabineta Volodimimra Zelenskog

VIDEO

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni u subotu je odbacila prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina o mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvavši ih propagandom."Ne čini mi se osobito učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine",  ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon samita zemalja članica G7 koja se održala u Italiji. "Čini se više kao propagandna inicijativa", dodala je. Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput "diktiranja" mira.

Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.

Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje Rusija polaže pravo.

Giorgia Meloni nositeljica liste svoje krajnje desne stranke na izborima za Europski parlament
Giorgia Meloni nositeljica liste svoje krajnje desne stranke na izborima za Europski parlament

Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi samit o miru u Ukrajini, ali bez sudjelovanja Rusije.

I Kijev je ovaj tjedan iznio mogućnost održavanja drugog samita uz sudjelovanje ruskog izaslanstva koje bi dobilo "zajednički plan" od svih sudionika, rekao je šefa kabineta Volodimimra Zelenskog, Andrija Jermak.

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku građana

Meloni, koja je iz ovih izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju postfašističku stranku Braća Italije, nada se da "Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana"."Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima", rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji (jug) pod talijanskim predsjedanjem. Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, Europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija.

“Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana”, inzistirala je.

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o "čelnim poslovima", čelnicima glavnih institucija EU, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije.

Premijerka Meloni kritizirala: O fojbama se šuti desetljećima
Premijerka Meloni kritizirala: O fojbama se šuti desetljećima

"Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene", potvrdila je, podsjećajući da "prijedlog" za predsjedavajućeg Komisije "ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca".

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u EU, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters.

Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači u EU.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio