'Mali Vakula' otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs: 'Evo gdje će se ponešto i zabijeliti...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 16

'Mali Vakula' otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs: 'Evo gdje će se ponešto i zabijeliti...'

'Mali Vakula'  otkrio kakvo nas vrijeme očekuje za Uskrs: 'Evo gdje će se ponešto i zabijeliti...'

Ivan Šolić inače magistar šumarstva, ali i veliki zaljubljenik u meteorologiju, koji je zbog hobija postao najpoznatiji meteorolog amater u Hrvatskoj

VIDEO

Najpoznatiji meteorolog amater Ivan Šolić u Hrvatskoj je postao poznat kad je prognozirao da će se Split 2009. zabijeliti, a nitko mu nije vjerovao. No još veću popularnost zaradio je kad je upozorio navijače Hajduka, koji su se krajem veljače uputili na derbi u Zagrebu, da ne putuju jer bi mogli zapeti na autocesti zbog snijega. Oni ga nisu poslušali, a autocesta je zbog snijega danima bila zatvorena. 

POGLEDAJTE VIDEO: Jedinstvena uskršnja jaja

Pokretanje videa...

Jedinstvena uskršnja jaja Ova uskršnja jaja bi svako dijete poželjelo pojesti: 'Jestiva su, ali nisu na prodaju' 00:59

Sad nam je otkrio i kakvo će vrijeme biti za Uskrs. 

- Nestabilan, promjenjiv, svjež, oblačan s povremeno slabom kišom - rekao nam je Ivan, koji ne očekuje neko veliko nevrijeme, ali kaže da bi snijega moglo biti. 

Uskrs kroz statistiku: Evo koliko su porasle cijene jaja, koliko u Hrvatskoj ima koka, maslina...
Uskrs kroz statistiku: Evo koliko su porasle cijene jaja, koliko u Hrvatskoj ima koka, maslina...

- On je, naravno moguć, ali u tim danima snijeg je moguć samo u višem gorju - dodao je Ivan, koji nam je u nedavnom intervjuu otkrio kako je zavolio meteorologiju. 

- Prognozu izrađujem za "malog čovika", tako da je svatko razumije. Ljudima pristupam na "domaći" način, želim ljude zainteresirati prognozom, skrenuti im pažnju na važne činjenice i ne volim ih gnjaviti stručnim pojmovima, mislim da bi ih to samo odbilo. Moji počeci sežu još od ranih 2000-ih i splitske V. gimnazije gdje je moj talent i ljubav prema vremenu prepoznala profesorica Diana Matković, koja mi je povjerila vođenje GLOBE programa, za koji smo meteorološke podatke iz Gripa u Splitu slali za američku NASA-u - rekao nam je Ivan, koji je napravio je i stranicu na Facebooku, koju prati oko 40.000 ljudi diljem zemlje. 

Hrvatski običaji za Veliki petak: Od vjernika se očekuju post i nemrs, a evo što to točno znači
Hrvatski običaji za Veliki petak: Od vjernika se očekuju post i nemrs, a evo što to točno znači

- Oduvijek me zanimala meteorologija, uvijek sam kao dijete nešto radio oko toga, a kao srednjoškolac sam se počeo baviti s tim. Odluka o odabiru studija nije bila laka jer volim i meteorologiju, ali i šumarstvo. Ali i to ima velike poveznice i pomaže u cjelokupnom razumijevanju prirode - rekao nam je Ivan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO