Obavijesti

News

Komentari 12

Luka dobio vrtić na pola sata. Pravobranitelj: 'Pravilnik vrtića o upisu je diskriminatoran!'

Luka dobio vrtić na pola sata. Pravobranitelj: 'Pravilnik vrtića o upisu je diskriminatoran!'
1

"Nek' se zna što se događa. Ne samo nama, Luki, ima puno Luka u Hrvatskoj koji nisu dobili svoje mjesto", kaže Jelena Vlahović iz Metkovića, čiji je sin Luka, dječak s autizmom, dobio vrtić na pola sata

VIDEO

Zovu novinari sa svih strana, u vrtiću kažu da su zbog toga pod stresom. Eto, sad znaju kako je nama stalno, kad naša djeca ne mogu dobiti mjesto u vrtiću na više od pola sata, kaže Jelena Vlahović iz Metkovića, čiji sin Luka (6) ima autizam. Podsjetimo, vrtić u Metkoviću sad je Luku prvi put primio, u predškolski program, tri puta tjedno po pola sata.

- Neka se zna što se događa. Ne samo nama, Luki, ima puno Luka u Hrvatskoj koji nisu dobili svoje mjesto - kaže mama Jelena.

Suzana Rešetar, predsjednica udruge Sjena, za pomoć djeci i odraslima s invaliditetom, otkriva kako se ovim slučajem bave već nekoliko mjeseci, majka im se za pomoć obratila još u kolovozu jer roditelji dvije godine nisu uspijevali dječaka upisati u vrtić. Sjena se tad obratila svima - pravobraniteljima, ministarstvima, vrtiću, Gradu Metkoviću, a dječak je napokon primljen u program predškolskog odgoja, no po pola sata triput tjedno.

Luka (6), dječak s autizmom, u Metkoviću dobio prvi put vrtić. Kažu da mu je dosta pola sata?!
Luka (6), dječak s autizmom, u Metkoviću dobio prvi put vrtić. Kažu da mu je dosta pola sata?!

- Ovaj slučaj treba biti upozorenje svim ustanovama koje se slično ponašaju, posebno u malim sredinama, gdje se roditelji više boje progovarati i buniti se, kaže Rešetar. 

Vrtić je još u kolovozu pa opet u listopadu dobio dopis pravobranitelja za osobe s invaliditetom Darija Jurišića o ovom slučaju.

”Dostavili smo vam mišljenje o diskriminatornim odredbama Pravilnika o upisu djece u DV Metković i predložili žurnu izmjenu odredbi te uklanjanje moguće nastale diskriminacije upisa djece s teškoćama u razvoju koja je nastala s osnova primjene pravilnika”, stoji u dopisu od 10. listopada. U Lukinu slučaju mole da ured pravobranitelja žurno izvijeste o uključivanju u zakonski obavezan program predškole, koji ima propisan obavezni broj sati koje dijete mora pohađati.

”Svako uskraćivanje navedenog prava predstavlja povredu zakonskog prava djeteta”, stoji u dopisu pravobranitelja. Vrtić je pravobranitelju odgovorio kako je pravilnik o upisu u skladu sa zakonom, a što se Luke tiče, predloženo je “postepeno uključivanje djeteta u kraćim vremenskim intervalima”. Navode kako će se vrijeme produljivati sukladno mogućnostima djeteta te će do kraja pedagoške godine osigurati punu satnicu predškole ako bude u skladu s mogućnostima djeteta. Pravo na upis dječaka u program predškole ni u jednom trenutku nije bilo upitno, napominje vrtić. U redovan program Luku nisu upisali, pravdajući se premalim brojem bodova koje je imao.

- U ugovoru s roditeljima navedeno je da će se razmatati mogućnost produljenja boravka u opservacijskom periodu. Nitko nije namjerno zakinut. Sve je napravljeno u interesu djeteta, i uz normalnu proceduru, stručni je tim zaključio da se ide postepeno - kaže za 24sata ravnateljica vrtića Julijana Bebić.

Ne smatra vrijeme od pola sata apsurdnim, dodaje da je to u procesu prilagodbe normalno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje
CIPELARILI SU GA

UZNEMIRUJUĆE U Slavonskom Brodu prebili dječaka. Ravnatelj škole pozvao policiju i roditelje

Kako smo neslužbeno doznali, učenici druge srednje škole sačekali su dječaka te su ga prebili. Policija nam je potvrdila da su odmah izašli na teren