Obavijesti

News

Komentari 6

Lov na medvjedicu: U kavezu gulaš i krafne, ali nije nasjela na to. Onda su izvukli srdele!

Lov na medvjedicu: U kavezu  gulaš i krafne, ali nije nasjela na to. Onda su izvukli srdele!
4

U Novom Vinodolskom postavili su kavez s alarmom i kamerom kako bi uhvatili mladu medvjedicu koja je danima uzimala hranu iz smeća. Imamo detalje cijele spektakularne akcije

VIDEO

Mlada medvjedica, koja je od kraja rujna postala stalni gost rubnog dijela Novog Vinodolskog zvanog Priska, sinoć je napokon ulovljena u klopku i preseljena na sigurno. Dražesna, razigrana i djetinjasta medvjedica, za koju se procjenjuje da je stara deset mjeseci, ostala je bez majke. U potrazi za hranom stalni izvor našla je u otpadu kod kontejnera za smeće na spomenutom području gdje je gotovo svake noći dolazila na večeru. Sa svoga prozora uočila ju je obitelj Šagarić, koja ju je noćima pomno pratila te zabrinuta za njen opstanak o tome obavijestila nadležne i u konačnici i medije.

-  Dolazila bi svake noći i kopala po smeću u potrazi za hranom. Bila je poprilično mršava i sama pa smo se zabrinuli za njen opstanak, a brinulo nas je i da je lovci ne odstrijele. Odlučili smo poduzeti korake kako bi je pokušali spasiti pa smo obavijestili sve za koje smo mislili da mogu pomoći u njenom spašavanju - kazali su nam početkom listopada kada smo Slavena Reljića, stručnjaka s veterinarskog fakulteta u Zagrebu i glavnog čovjeka koji se zove u ovakvim slučajevima.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

Medo već dva tjedna živi u Novom Vinodolskom. Žele ga namamiti i prebaciti u šumu 00:48

Desetak dana su je tražili

Sa svojim interventnim timom Reljić je odmah izašao na teren na kojem je proveo tri dana u nadi da će je uloviti. No baš tada, kao da je znala ili se možda bojala, ona se nije pojavljivala. Budući da je procijenjeno da tako mlada ne predstavlja opasnost za ljude, u suradnji s ministarstvom poljoprivrede, gradom i lovcima, odlučeno je u grmlju nedaleko kontejnera postaviti kavez s mamcem (jabukama, krumpirima i kruhom) u nadi da će se divlja životinjica uloviti u klopku.

VIDEO 'Novim Vinodolskim luta medo, bojimo se da će ga ubiti!'
VIDEO 'Novim Vinodolskim luta medo, bojimo se da će ga ubiti!'

Kavez s kamerom i alarmom

Sa svim su bili upoznati i lokalni lovci, koji su dobili nalog da miruju.

- Iz Ministarstva je došla obavijest da se medvjed mora uspavati i preseliti ili u svoje prirodno stanište ili u neko utočište te da mi ne poduzimamo ništa ukoliko za to ne bude bilo potrebe - kazali su nam tada.

Kavez za hvatanje s tzv. dojavljivačima, na kojem je bila montirana kamera i alarm koji se aktiviraju pri ulasku životinje u njega, postavljena je prije desetak dana, no divlja krznena životinjica mu nije prilazila. 

- Nastavila je dolaziti, ali je vješto izbjegavala kavez, ustvari, uopće je nije privlačio. Nastavila je jesti otpad koji bi iskopavala iz vrećica za smeće nesavjesno ostavljenih kraj kontejnera - prisjeća se Ivica Šargač koji je posredstvom medija cijelo vrijeme bio u kontaktu s Reljićem.

Gulaš, krafne... na kraju pala na srdele!

Interventi tim potom je promijenio mamac te u kavez postavio slasni gulaš pa čak i krafne u nadi da će taj miris privući nestašno mladunče. Dani su prolazili, nadležni stručnjaci redovito su obilazili teren, ali mala medvjedica nije prilazila već je noći provodila trčkarajući ulicom s plijenom iz smeća. I tako sve dok petka kada je, nakon povratka s poslovnog puta iz inozemstva, Reljić ponovo došao u Novi Vinodolski. Zajedno sa svojim timom i mještaninom Šargačem, koji je pomogao oko točne lokacije, svi zajedno u kavez su postavili novi mamcem, tj. par srdela iz Šargačeve kuhinje.

Jak miris slasne ribe pokazao se kao pun pogodak i mladunče nešto iza ponoći polako ušetalo u klopku.

- Čekali smo je u domu lovca Jose koji nam je velikodušno ponudio da situaciju pratimo iz njegovog stana, tj. balkona.

- Alarm se oglasio u ponoć i 26 minuta. Spustili smo se dolje i vidjeli je u kavezu. Pripremili smo laganu anesteziju za uspavljivanje te je potom iznijeli u dvorište. Tus mo obavili mjere i uzeli uzorak krvi za naš znanstveni pristup i istraživanja. Potom smo je odnijeli u vozilo te prebacili u šumu na predjelu između Novog Vinodolskog i Ogulina, daleko od naselja. Također, dobila je i ogrlicu s čipom preko koje ćemo pomno pratiti njeno kretanje i napredak - zadovoljno kaže Reljić.

Sreća je bila višestruka.

- Ne mogu vam opisati sreću koju smo doživjeli znajući da je napokon spašena i da će biti prebačena na sigurno. Sreća je bila tim veća jer je i medvjedica bila tako razigrana kada se dočepala hrane koja je bila u kavezu. Od veselja je skakutala i igrala se s punom kantom kruha koju je od sreće bacala u zrak i halapljivo jela - prisjeća se sretnog trenutka obitelj Šargač.

Zahvaljujući njima, Reljiću i njegovom timu, dražesno mladunče prebačeno je na sigurno.

- Riječ je o mladoj medvjedici, no iscrpna svjetska istraživanja su pokazala kako ona i s tek deset mjeseci može opstati u divljini, a tome se svi nadamo - kaže Reljić, još jednom ističući kako je nepravilno odlaganje hrane, tj. smeća, najveći mamac životinjama.

- Medvjeda najviše privlači miris hrane, stoga apeliram da se otpad obavezno odlaže u za to predviđene kontejnere i to, po mogućnosti, na dane odvoza i netom ili nekoliko sati prije odvoza. Taj jednostavan potez puno znači u sprečavanju ovakvih pojava medvjeda u naseljenim područjima - zaključuje stručnjak za mede.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Silovao ju je do smrti pa otišao kupiti hranu za mačku: Jedan od najgorih slučajeva u Britaniji...
OSUDILI MONSTRUMA

Silovao ju je do smrti pa otišao kupiti hranu za mačku: Jedan od najgorih slučajeva u Britaniji...

Mohamed Noor (35) silovao je medicinsku sestru koja se onesvijestila nakon izlaska. Umrla je od srčanog udara dok se monstrum iživljavao nad njom. Sjeo je u auto i otišao kupiti hranu za mačku