Obavijesti

News

Komentari 3

Liječnici i sestre u DZ Šibenik nisu dobili plaću: 'Dom zdravlja nije dobio ni antitetanus'

Liječnici i sestre u DZ Šibenik nisu dobili plaću: 'Dom zdravlja nije dobio ni antitetanus'

Ne dobivaju medicinske potrepštine, nisu dobili antitetanus. Prije dva tjedna su im isključili telefon i internet. Sezona je krenula, ima puno turista, kazala je za 24sata dr. Nataša Ban Toskić.

VIDEO

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM upozorava i traži žurno isplaćivanje plaća zaposlenicima Doma zdravlja Šibenik za svibanj.

- Osim što još nisu dobili plaću, iako je  prekršen zakonski rok koji propisuje da plaće mora biti isplaćena najkasnije do 15. za prethodni mjesec, zaposlenicima se nitko od nadležnih, iz Doma zdravlja Šibenik, nije obratio i objasnio što se događa odnosno kad će im stići plaća - objavili su iz KoHOM-a.

Kontaktirali smo predsjednicu KOHOM-a Natašu Ban Toskić koja je za 24sata rekla da je na kraju došlo do sastanka zaposlenika i ravnatelja Doma zdravlja, no nisu doznali nikakve informacije.

- Jučer su zaposlenici imali sastanak s ravnateljem Doma zdravlja Šibenik i nije im znao reći kad će biti plaća. Nemaju ni sredstava za rad. Ne dobivaju medicinske potrepštine, nisu dobili antitetanus. Prije dva tjedna su im isključili telefon i internet. Sezona je krenula, ima puno turista i pitanje je zašto se to ne rješava. I prošli i pretprošli mjesec im je kasnila plaća. Taj Dom zdravlja baš tone - kazala nam je dr. Ban Toskić.

Nakon diplome mladi će liječnici raditi u hitnoj službi, javnom zdravstvu ili obiteljskoj medicini
Nakon diplome mladi će liječnici raditi u hitnoj službi, javnom zdravstvu ili obiteljskoj medicini

'Isplaćuju plaće izvan propisanog roka'

Navodi kako je zabrinjavajuće i to što više od godinu dana, Dom zdravlja Šibenik plaću djelatnicima ispostave Knin sadašnjeg DZ Šibenik, isplaćuje izvan roka propisanog Temeljnim kolektivnim ugovorom za zaposlenike u javnim službama i Zakonom o radu.  

- KoHOM je više puta upozoravao na činjenicu da je glavni krivac za ovakvu situaciju HZZO koji uporno i bez ikakvih sankcija ignorira Odluku Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića donesenu travnju 2024., a kojom se povećavaju sredstva za primarnu zdravstvenu zaštitu i plaće zaposlenika. 

HZZO unatoč svim upozorenjima o propadanju sustava primarne zdravstvene zaštite, posebice obiteljske medicine iz nejasnih motiva sramotno malo ulaže u PZZ i šutke promatra kako pacijenti ostaju bez svojeg obiteljskog liječnika što im ozbiljno  narušava pravo na zakonski zdravstveni standard. Zbog takvog ponašanja HZZO-a domovi zdravlja propadaju, a osim što nemaju za plaće nemaju ni za osnovne materijale nužne za liječenje pacijenata - navode u KoHOM-u.

'Za pet godina gotovo 40 posto građana ostat će bez liječnika'
'Za pet godina gotovo 40 posto građana ostat će bez liječnika'

'HZZO ignorira probleme'

Nadalje, HZZO je, kažu, dobro upoznat s kroničnim nedostatkom liječnika, visokom starosnom dobi liječnika obiteljske medicine i na vjerojatnost da će za nekoliko godina više od milijun stanovnika ostati bez izabranog liječnika.

- Ovakvi sramotni primjeri ubrzavaju proces  propadanja sustava primarne zdravstvene zaštite i obiteljske medicine jer ignoriranjem  zaposlenika na način da im se ne isplaćuje plaća iako su zaposlenici ostalih zdravstvenih  ustanova Šibensko-kninskoj županiji (Zavoda za hitnu medicinu i Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Knin) uredno dobili svoje plaće – tjeraju ionako deficitaran zdravstveni kadar van hrvatskih granica.  

Posebno je žalosno da HZZO nema sredstva za isplate plaća preopterećenim liječnicima i  ostalom medicinskom kadru od kojih se dodatno očekuje da na sebe, bez ikakve naknade,  preuzmu liječenje stotina tisuća turista i sezonskih radnika. Začudan je izostanak reakcije UPUZ-a koji šutke promatra propadanje domova zdravlja, ali i reakcija župana Šibensko-kninske županije Marka Jelića, kao osnivača Doma zdravlja Šibenik, koji je svoje kritike, umjesto HZZO-u, uputio Vladi RH - naglašavaju u KoHOM-u.

'Tek je sad stigla plaća'

Zvali smo i ravnatelja DZ Šibenik, no nije nam se javljao na poziv.

- Od petka zovem tajnicu kad će plaća i samo su govorili 'Bit će'. I stigla je tek sad, a inače bude do 15. u mjesecu. Nije bilo interneta i telefona neko vrijeme, interneta nije bilo 10 do 15 dana. Zadnja dva mjeseca nam kasni plaća. Nismo u patronaži dobivali ni cipele sve smo sami kupovali, redovito smo dobivali plaću pa smo šutjeli. Liječnici su pak rekli da zavoj moraju nositi od kuće jer ga ne dobivaju - ispričala je za 24sata patronažna sestra DZ Šibenik Jagoda Burazer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere