Prema portalu MojaPlaća.hr, prosječna plaća kuhara u Hrvatskoj je 4.884 kune. Međutim, u sezoni potražnja za kuharima vrtoglavo raste, a kako kuhara nema dovoljno, neki poslodavci nude plaću i do 15.000 kuna mjesečno
Kuhari su traženi i odlično plaćeni, a sve ih je manje
Plaće kuhara variraju ovisno o kojoj poziciji se radi. Kao pomoćni kuhar možete dobiti plaću i do 7 tisuća kuna mjesečno, a glavni kuhari čak i duplo. Sezonski posao kuhara super je i zbog toga što radite uglavnom nekoliko mjeseci dok traje sezona, a ostatak godine ste slobodni. Upravo takvo iskustvo imala je Slavica koja je na početku svoje kulinarske karijere radila kao sezonac u Dalmaciji:
Zarađuj i uživaj na moru
Prekvalifikacije i tečajevi
Ako i niste završili srednju školu za kuhara, ne znači da se ne možete kasnije prekvalificirati. Neka pučka učilišta nude prekvalifikaciju za strukovna zanimanja pa tako u POU Zagreb možete upisati srednju školu za kuhara u trajanju od 3 godine. U Ugostiteljsko-turističkom učilištu prekvalifikacija traje između 6 i 12 mjeseci, kao i u POU Novska gdje prekvalifikacija također traje 6 mjeseci. U Rijeci prekvalifikaciju nudi Narodno učilište, a u Osijeku Ugostiteljsko-turistička škola. U gotovo svakom gradu prekvalifikacije su moguće u sklopu pojedinih obrazovnih ustanova, a moguća je i putem Zavoda za zapošljavanje, samo je potrebno raspitati se.
Tu su i sve popularniji tečajevi kuhanja, od onih jednodnevnih i onih za početnike pa sve do specijaliziranih i naprednih tečajeva koji su odlični za nadopunu postojećeg znanja. Informacije o tečajevima možete naći na stranicama Hrvatskog kuharskog saveza, a izdvojili smo i neke od škola koje nude tečajeve i radionice:
- kulinarski studij Majstor kuhar - Zagreb
- Gastronomadi edukacijski centar - Zagreb
- Centar za kulturu prehrane - Zagreb
- kulinarski institut Kul IN - Sisak
- centar kulinarstva KuHarmonija - Rijeka
- Kuhaona - Zagreb
Također, putem Hrvatske obrtničke komore možete položiti majstorski ispit za kuhara. To je državno priznati ispit koji vam omogućava da otvorite vlastiti restoran ili radite kao voditelj restorana. S diplomom majstora možete raditi bilo gdje u svijetu te imate veće šanse za zaposlenje, a zvanje se upisuje u radnu knjižicu. Koju god opciju odabrali, svakako će vam dobro doći, a tako ćete i lakše naći sezonski posao ako se za njega odlučite.
Sve u svemu, kulinarstvo je grana koja će uvijek tražiti nove i kreativne ljude s originalnim idejama koje će potom pretočiti na tanjur. Ako volite kuhati i dobro papati, okušajte se u ovom zanimanju, jer ste možda baš vi novi Gordon Ramsay.