Obavijesti

News

Komentari 52

Krvavi planovi terorista: Autom htio uletjeti među fanove ispred stadiona pa napasti mačetom?!

Krvavi planovi terorista: Autom htio uletjeti među fanove ispred stadiona pa napasti mačetom?!

Prijatelj terorista (19) osumnjičenog za planirani napad navodno je bio zaposlen kao zaštitar na bečkom stadionu na kojem se trebao održati koncert Taylor Swift. Autom je htio među okupljene fanove ispred stadiona

VIDEO

Cijeli dan šutjeli su o velikoj akciji koju su austrijski policajci od samog jutra u srijedu provodili u Ternitzu, gradu u Donjoj Austriji. Sve se doznalo kasno navečer, oko 22 sata, kada se javnosti neočekivano obratio glavni ravnatelj javne sigurnosti Franz Ruf i šef bečke policije Gerhard Pürstl. "Operacija je bila usmjerena protiv islamističkih osumnjičenika za terorizam", rekli su te dodali da su osumnjičeni na nišanu imali jedan od koncerata svjetski poznate pop zvijezde Taylor Swift.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jedan od uhićenih je s Balkana? Krao kemikalije da bi napravio bombu za koncert Taylor Swift 00:52

Zbog policijske drame u Ternitzu nedaleko Neunkirchena evakuirali su na desetke stanovnika iz sigurnosnih razloga. Pretražili su dom 19-godišnjeg islamista i zaplijenili predmete, među kojima su kemikalije koje je navodno ukrao s radnog mjesta. Osumnjičeni je navodno radio za tvrtku koja se bavi preradom metala. Ukradene kemikalije htio je iskoristiti kako bi izradio eksplozivnu napravu, a koju je planirao upotrijebiti na koncertu kako bi 'ubio što više ljudi', piše Krone Zeitung. 

Detalji drame u Austriji: Policija je uhitila dvojicu, jedan od njih je ISIL-ovac. Traže još troje ljudi
Detalji drame u Austriji: Policija je uhitila dvojicu, jedan od njih je  ISIL-ovac. Traže još troje ljudi

Na bečkom stadionu Ernst Happel američka pjevačica trebala je nastupati tri večeri u nizu - od 8. do 10. kolovoza. Koncerti su bili rasprodani u rekordnom roku, a za svaku večer prodano je 65.000 karata. Njezini fanovi su neutješni, a brojni su godinama čekali priliku da dođu na njezin koncert.

AUSTRIA - TERNITZ - POLICE - TERROR - SWIFT AUSTRIA; TERNITZ; 20240807; Police officers and police vehicle on Forstnerwe

Za 19-godišnjaka sjevernomakedonskih korijena kažu se da se radikalizirao na internetu. Pustio je bradu, nosio rukavice u vrtu, tvrde susjedi za Puls4, a dodali su da su primijetili da se mladić drugačije ponaša. Ideje je razmjenjivao s drugim simpatizerom putem šifriranih programa za razgovor. Državna tijela koja su ga nadzirala su primijetila da često pretražuje koncerte Taylor Swift. Bilo je to dovoljno da povežu kako su njegovi planovi usmjereni upravo na jedan od koncerta američke zvijezde u Beču. Iste večeri u Beču su uhitili mladića (17), a navodno se traga za još osumnjičenih. 

Ništa od spektakla u Beču! Zbog terorističke prijetnje otkazali su sva tri koncerta Taylor Swift
Ništa od spektakla u Beču! Zbog terorističke prijetnje otkazali su sva tri koncerta Taylor Swift

Prijatelj mladića (19) osumnjičenog za planirani teroristički napad navodno je bio zaposlen kao zaštitar na bečkom stadionu na kojem se trebao održati koncert, piše austrijski Kurier. Mladić je navodno planirao automobilom uletjeti među 20.000 obožavatelja koji bi stajali ispred stadiona Ernst Happel tijekom koncerata, a zatim ih napasti mačetama i noževima. Lokalni mediji izvještavaju da je planirao izraditi bombu koju bi izradio od ukradenih kemikalija.

Nakon saznanja o terorističkoj prijetnji, Ruf i Pürstl najavili su da će znatno pojačati mjere sigurnosti u Beču. Tada još nije bilo ni glasa o otkazivanju velikog koncerta, a na raspolaganje su stavili sve što su imali, od specijalaca u civilu, specijalne jedinice Wega i Cobra pa čak i snajperista i specijalnih vozila. Osim toga, tu su i organi koji su se bavili eksplozivom, a u tu svrhu planirali su i mobilni stacionarni videonadzor.

'Jecala sam u sobi!': Fanovi Taylor Swift neutješni nakon što su otkazani koncerti u Austriji...
'Jecala sam u sobi!': Fanovi Taylor Swift neutješni nakon što su otkazani koncerti u Austriji...

No, ni te mjere nisu bile dovoljne za organizatora koji je kasno navečer preko društvenih mreža neočekivano otkazao sva tri koncerta. 

- Za sve ulaznice automatski će biti napravljen povrat novca u idućih deset dana. Zbog straha od terorizma nismo imali izbora nego otkazati sva tri najavljena koncerta - navode.

Austrijski kancelar Karl Nehammer tvrdi da je ovim mjerama spriječena moguća tragedija.

- Otkazivanje koncerata Taylor Swift od strane organizatora velika je razočaranje za sve obožavatelje u Austriji. Situacija oko očigledno planiranog terorističkog napada u Beču bila je vrlo ozbiljna. Zahvaljujući intenzivnoj suradnji naše policije i novoosnovanog DSN-a sa stranim službama, prijetnja je rano prepoznata, suzbijena i spriječena je tragedija. Veliko hvala interventnim službama koje trenutno rade punom parom na istrazi.

Otkazali koncerte Taylor Swift u Beču zbog straha od terorizma!
Otkazali koncerte Taylor Swift u Beču zbog straha od terorizma!

Živimo u vremenu kada se nasilna sredstva koriste kako bi se napao naš zapadni način života. Islamski terorizam ugrožava sigurnost i slobodu u mnogim zapadnim zemljama. Upravo zato nećemo odustati od naših vrijednosti kao što su sloboda i demokracija, već ćemo ih još snažnije braniti. Te vrijednosti su temelj našeg društva i čine nas otpornima na ekstremizam i terorizam. Važno je ostati budan, držati se zajedno i odlučno se boriti protiv islamizma - napisao je na društvenim mrežama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani