Kreće proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića: 'Nema prepreka...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 32

Kreće proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića: 'Nema prepreka...'

Kreće proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića: 'Nema prepreka...'

Pokojni kardinal osobito se angažirao u promicanju istine o kardinalu Stepincu. Te propovijedi sabrane su u knjigu Poruke sa Stepinčeva groba. Zagovarao je  praštanje i bio protiv osvete prema neprijatelju...

VIDEO

Tijekom ovotjedne proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša kazao je kako je Sveta Stolica odobrila pokretanje beatifikacije kardinal Franje Kuharića. "Imam čast i zadovoljstvo priopćiti vam radosnu vijest. Nakon što smo zatražili od Dikasterija za kauze svetaca informacije o tome postoji li bilo kakva prepreka od strane Svete Stolice za proces beatifikacije i kanonizacije kardinala Franje Kuharića, spomenuti Dikasterij nam je ovih dana odgovorio da nakon poduzetih izvida s obzirom na Svetu Stolicu nema nikakvih prepreka za pokretanje kauze za beatifikaciju i kanonizaciju Sluge Božjega kardinala Franje Kuharića", kazao je Kutleša, stoji na stranicama Nadbiskupije...

Kardinal Franjo Kuharić rodio se 1919. godine kao najmlađe, trinaesto, dijete u siromašnoj ratarskoj obitelji u prigorskom selu Gornjem Pribiću u Općini Krašić. Za svećenika ga je zaredio kardinal Alojzije Stepinac 15. srpnja 1945. Tada je njemu i drugim mladim svećenicima uputio poruku: „Šaljem vas u krvavu kupelj“.

Često bio u smrtnoj opasnosti

Krajem 1945. bio je kapelan u župi Radoboj kraj Krapine, a od 1946. do 1957. upravljao je župama Rakov Potok, Sveti Martin pod Okićem a neko vrijeme i župom Sveta Marija Okićka. Kao svećenik je u to doba često bio u smrtnoj opasnosti. Izbjegao je atentat 1946. u Rakovom Potoku. Zbog toga je godinama spavao izvan župnog dvora kod pobožnih obitelji toga kraja u privatnim kućama, dok ga pod zaštitu nije uzela obitelj Razum kod kojih se trajno nastanio.

Vatikan preporučuje oprez prema navodnim natprirodnim pojavama: Stigle su smjernice
Vatikan preporučuje oprez prema navodnim natprirodnim pojavama: Stigle su smjernice

Sljedeće godine u Jakovlju također je izbjegao atentat. Naime, bio je kamenovan kada je s hodočasnicima išao u Mariju Bistricu. Pozivan je i na saslušanja u Udbu.

Franjo Kuharić bio je moralni autoritet i veliki oslonac vjernicima u vrijeme komunizma kada je Crkva bila progonjena i marginalizirana. Od 1957. do 1964. bio je župnik u Samoboru gdje ga je početkom 1964. zateklo imenovanje pape Pavla VI. na službu pomoćnog biskupa zagrebačkom nadbiskupu Franji Šeperu.

Za biskupa je zaređen nekoliko mjeseci kasnije u Zagrebu te imenovan urednikom tadašnjeg katoličkog dvotjednika Glas koncila. Počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta dobio je 1970. godine, a 13 godina kasnije Papa ga je imenovao kardinalom.

VIDEO Evo kako u Vatikanu restauriraju umjetnička djela
VIDEO Evo kako u Vatikanu restauriraju umjetnička djela

Pokojni kardinal osobito se angažirao u promicanju istine o kardinalu Alojziju Stepincu. Te propovijedi sabrane su u knjigu Poruke sa Stepinčeva groba. Zagovarao je  praštanje i bio protiv osvete prema neprijatelju.

Pokopan uz Stepnica

Domovinski rat proveo je u skrušenoj molitvi, obilazio je ratišta, posjećivao bolesne, sahranjivao ubijene, pokušavajući svojim riječima i djelima brisati krv s ranjenih duša napaćenog naroda i otirati im suze s obraza.

Papa Franjo pojednostavio pogrebnu ceremoniju: 'Želim da me pokopaju izvan Vatikana'
Papa Franjo pojednostavio pogrebnu ceremoniju: 'Želim da me pokopaju izvan Vatikana'

Otišao je u mirovinu 1997. godine, a naslijedio ga je kardinal Josip Bozanić. Umro je pet godina kasnije 11. ožujka 2002. u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu u 83-oj godini života.

Pokopan je u zagrebačkoj katedrali, desno od oltara, tik do svog susjeda iz krašićkog kraja – Alojzija Stepinca.

Krasila ga je jednostavnost, skromnost i blagost. Riječi kardinala Franje Kuharića malo su koga ostavljale ravnodušnima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 32

VIDEO

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak
PROVJERITE LISTIĆE

Sretnik iz Hrvatske osvojio je 130 tisuća € na Eurojackpotu: Provjerite gdje ide dobitak

Na listiću su odigrane tri kombinacije igre Eurojackpot bez dodatne igre Joker. Ukupan iznos uplate je 6,00 €