TROVANJE: Čak 24 ljudi završilo je u bolnici nakon što su se otrovali na domjenku u petrinjskoj tvrtki NIL-Ž. Inspekcija sada analizira hranu.
"Kolege su se otrovale hranom, a ja sam imao slobodan dan"
Sva sreća u petak mi je bio slobodan dan i nisam bio na domjenku. Kolege su me jučer zvali iz bolnice. Iskreno, mislio sam da su na nekom sistematskom pregledu za kojeg ja nisam znao. Kad sam čuo što se uistinu dogodilo, ostao sam šokiran, ispričao nam je Mile Đukanović (62), djelatnik petrinjske tvrtke NIL-Ž.
POGLEDAJTE VIDEO:
Petrinja: 24 djelatnika jedne petrinjske tvrtke završilo sinoć u bolnici zbog trovanja hranom na proslavi šefovog rođendana Reporterka: Paula Osojnik Više na http://bit.ly/2jB6NRi
Posted by 24sata on Saturday, 9 December 2017
Njegovi kolege u petak su imali domjenak tvrtke povodom šefovog rođendana. No, domjenak se pretvorio u pravu katastrofu nakon što je 24-ero ljudi nakon ručka završilo u bolnici.
- Suprug je slavio rođendan i željeli smo počastiti radnike i prijatelje tvrtke. Hranu smo naručili iz restorana M&I&S (MIS) u Petrinji. Ni sanjali nismo da će se ovako nešto dogoditi - rekla je Ivana Žužić, vlasnica tvrtke NIL-Ž. Na meniju je za jelo bila pečena svinjetina i restani krumpir. Ivana pretpostavlja da je svinjsko meso bilo staro ili neispravno. U petak popodne iz tvrtke su počele stizati obavijesti o sve većem broju ljudi koji su nakon domjenka završili u bolnici. Liječnici su Ivanu, koja se također otrovala, kao i njene zaposlenike, u noći na subotu zadržali na zaraznom odjelu Opće bolnice “dr. Ivo Pedišić” u Sisku. Iz tvrtke NIL-Ž poslali su i službeno priopćenje o toj temi. Naveli su da su se svi otrovano radnici javili u bolnicu s istim simptomima - mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu i proljevom.
- Svi zaprimljeni pacijenti naveli su isti izvor hrane kao problem. U bolnici su zbrinuti, dobili su infuzije i podvrgnuli smo ih pretragama - potvrdila nam je Tonka Jozić - Novinc, infektologinja sisačke bolnice. Istaknula je i kako su svi pacijenti otpušteni doma odmah sljedeće jutro, uz iznimku jednog starijeg gospodina, dijabetičara, kojeg su liječnici pustili doma nešto kasnije tijekom subote.
POGLEDAJTE GALERIJU:
- Sve smo uspjeli riješiti. Nasreću, nije bilo većih posljedica za život i zdravlje ljudi - naglasila je infektologinja Jozić-Novinc. Što točno nije valjalo s hranom na domjenku, znat će se tek nakon što epidemiološki nalaz bude gotov, što bi trebalo biti do kraja vikenda. Naime, sanitarna inspekcija i Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije tvrde da su uzeli uzorke restanog krumpira i pečenog mesa s domjenka te ih poslali na analizu. Vlasnici petrinjske gostionice MIS, obitelj Milošić, nisu htjeli ništa komentirati oko sporne večere dok ne stigne epidemiološki nalaz.
- Ovo mi je totalni šok. Ne znam što se dogodilo, vidjet ćemo - rekao je Mario Milošić i naglasio da je ovo prvi puta da se tako što desilo. Ivana Žužić, vlasnica NIL-Ž istaknula je kako se nitko iz restorana odakle su naručili hranu, nakon incidenta nije ispričao. Ona i suprug o mogućoj tužbi odlučit će nakon epidemiološke analize.
“Vjerojatno je meso bilo staro”
Radnici NIL-Ž firme na domjenku su jeli pečenu svinjetinu i krumpir. Sanitarna inspekcija uzela je uzorke iz hrane i poslala ih na analizu koja će otkriti krivca za trovanje.