Obavijesti

News

Komentari 50

I analitičari šokirani: 'Koji je cilj ukrajinske ofenzive na Rusiju? Ne vidim vojnu logiku u tome'

I analitičari šokirani: 'Koji je cilj ukrajinske ofenzive na Rusiju? Ne vidim vojnu logiku u tome'

Prema podacima koje je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW), ukrajinske snage u akciji koja traje već četiri dana brzo napreduju i ušle su ovoga puta čak tridesetak kilometara duboko u ruski teritorij

VIDEO

Kada je Rusija prije dvije i pol godine napala Ukrajinu, ukrajinske snage povremeno su u međuvremenu uzvraćale napadima dronovima te manjim diverzantskim akcijama i sabotažama na ruskom teritoriju. Tako je bilo sve do prije nekoliko dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ruski vojnici masovno se predaju: Bježe u kolonama, a neke su Ukrajinci i zarobili 00:54

Ovoga tjedna, dok ruske snage imaju inicijativu i napreduju na istoku Ukrajine, ali uz navodno velike ljudske gubitke, Ukrajina je izvela krajnje neočekivan potez i napala Rusiju na njezinom teritoriju.

Ovoga puta to nije bio tek diverzantski upad, nego ozbiljna i donekle velika vojna operacija u kojoj su stotine ukrajinskih vojnika iz dviju mehaniziranih brigada ušle na teritorij Kurske oblasti i uz artiljerijsku i zračnu podršku zauzele područje od tristotinjak četvornih kilometara i nekoliko tamošnjih naselja uključujući i gradić Sudžu.

“Vojne logike nema, vojne ciljeve ne vidim”

Prema podacima koje je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW), ukrajinske snage u akciji koja traje već četiri dana brzo napreduju i ušle su ovoga puta čak tridesetak kilometara duboko u ruski teritorij. Rusija je, dakako, proglasila izvanredno stanje u Kurskoj oblasti, tim više što se ondje nalazi i nuklearna elektrana čiju je zaštitu ruska Nacionalna garda odmah dodatno ojačala.

Stručnjaci i laici zatečeni su ovom operacijom, pogotovo stoga što se ukrajinska vojska već neko vrijeme suočava s manjkom ljudi pa mnogi ne vide ili zasad ne mogu dokučiti cilj tog poteza. I vojni analitičar Marinko Ogorec kaže kako ne vidi vojnu logiku ukrajinske operacije.

Vojska je izdala Putina: Znali su sve, ali nisu vjerovali u ofenzivu Ukrajine. Predsjednik je bijesan
Vojska je izdala Putina: Znali su sve, ali nisu vjerovali u ofenzivu Ukrajine. Predsjednik je bijesan

- Vojne logike tu nema, vojne ciljeve tu ne vidim i zbilja mi je teško reći zašto su to napravili. Možda jedino ima nekih političkih ciljeva, da se eventualno pokaže kako Ukrajina nije na koljenima i da može poduzeti vojnu ofenzivu na ruskom teritoriju te iznenaditi rusku obranu, kao što ju je i iznenadila - rekao je za N1 Marinko Ogorec.

“Neće biti većeg pomicanja snaga iz Donbasa”

U nekim analizama tvrdi se da je cilj ofenzive rasteretiti bojište na sjeveroistoku Ukrajine, u Donbasu, pa da dio ruskih snaga otamo bude povučen radi obrane Kurske oblasti. Ogorec kaže da i u tome ne vidi logiku jer Rusija može mobilizirati dovoljno pričuvnih snaga za takvo što.

Zagreb: Marinko Ogorec gostovao u studiju 24sata

- Mislim da neće biti većeg pomicanja ruskih snaga s područja Donbasa. Jedino bi mogao oslabiti pritisak njihovog vojnog zrakoplovstva u Donbasu, koje će prebaciti da djeluje tamo gdje su upale ukrajinske snage. To je mnogo lakše i jednostavnije nego preslagivati ljudstvo - kaže.

Ostvarili i više nego što su planirali?

Postavlja se i pitanje kako su ukrajinske snage uspjele ući dosta duboko u ruski teritorij gdje već četiri dana izvode svoju vojnu operaciju.

- Pokazalo se da Rusi nemaju dovoljno snaga na tom prostoru, a i te snage nisu dovoljno kvalitetne. Očito su zanemarili jedan bitan segment – ako idete u napad na jednom pravcu, na drugom pravcu morate imati dobru obrambenu postavu. Ova ofenziva ih je iznenadila, ali ne znam koliko će moći trajati nakon što se Rusi konsolidiraju - ističe Ogorec ponavljajući kako mu se čini da je ukrajinska operacija poduzeta prvenstveno radi postizanja političkog i psihološkog učinka.

Kremlj priznaje da se kod Kurska i dalje vode borbe: 'Ovo je pokušaj invazije na Rusiju...'
Kremlj priznaje da se kod Kurska i dalje vode borbe: 'Ovo je pokušaj  invazije na Rusiju...'

Nije još posve poznato ni s koliko snaga su Ukrajinci krenuli na Kursku oblast u Rusiji.

Širi se strašna snimka uništene kolone ruskih vojnih vozila: Poginulo je čak 500 vojnika?!
Širi se strašna snimka uništene kolone ruskih vojnih vozila: Poginulo je čak 500 vojnika?!

- Govori se o otprilike tisuću vojnika, desetak tenkova, dvadesetak ili tridesetak transportera, što je zapravo zanemarivo. Ako su doista krenuli s tolikim snagama, onda su već ostvarili vjerojatno više nego što su planirali - zaključio je Ogorec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50

VIDEO

Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije: 'Moramo ukinuti sva ograničenja...'
STIŽE POMOĆ SAD-A

Zelenski zatražio dopuštenje za napade na tlu Rusije: 'Moramo ukinuti sva ograničenja...'

Zelenski je pozvao zapadne vlade da povećaju i ubrzaju vojnu pomoć ukrajinskim snagama. U travnju je odobren američki zakon kojim se Ukrajini pomaže sa 61 milijardom dolara.

Rusija: 'Zauzeli smo još jedno selo u istočnoj Ukrajini'
BEZ VEĆEG PROBOJA

Rusija: 'Zauzeli smo još jedno selo u istočnoj Ukrajini'

Rusija je u nedjelju objavila da je zauzela novo selo u istočnoj Ukrajini, nastavljajući tako i dalje prema ukrajinskim obrambenim linijama, no ovaj put nije ostvarila veći proboj
Tajni razgovori: Šefovi obrane Rusije i SAD-a kratko telefonski popričali na rusku inicijativu
USRED RATA

Tajni razgovori: Šefovi obrane Rusije i SAD-a kratko telefonski popričali na rusku inicijativu

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je telefonski poziv "inicirala ruska strana". "Dotakli su se pitanja sprječavanja sigurnosnih prijetnji i smanjenja rizika od potencijalne eskalacije", dodaju.