Obavijesti

News

Komentari 92

Kaos ispod Alpa: 'Zemlja se tresla, nebo otvorilo. Voda nije za piće, ne stižemo sve sanirati'

Kaos ispod Alpa: 'Zemlja se tresla, nebo otvorilo. Voda nije za piće, ne stižemo sve sanirati'
9

U Sloveniji je Celje najpogođenije olujama koje su prošli tjedan uništile na stotine domova. Vjetar je rušio stabla i otpuhao krovove

VIDEO

Ovo je strašno. Možda smo i naviknuti na malo oštrije vrijeme zbog blizine Alpa, ali nikad, otkad ja znam za sebe, nije bilo ovako. Padala su stabla, munje su zapalile krovove, limeni krovovi su letjeli uokolo. U samo tjedan dana bio sam na 157 intervencija, ispričao je 68-godišnji Franc, član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vojnik iz Slovenije. Slovenski vatrogasci, kao i hrvatski kolege, od prošlog tjedna zbog razornih oluja imaju pune ruke posla. Najgore je bilo na zapadu zemlje i u Celju, a u Bledu je poginula žena nakon što je na nju palo stablo.

- Bilo je oluja i ranije, ali je puhao puno slabiji vjetar i bilo je manje munja. Sad je ovdje oluja svakih nekoliko sati. Nadviju se čudni oblaci, a onda počnu sijevati munje. Dosad smo sanirali dva krova koja su spalile munje, a vjetar je u srijedu odnio na stotine krovova. Najgori su limeni krovovi koje vjetar lako odnese. Na ovo se čovjek ne može naviknuti, samo moraš preživjeti. Stalno je na ovom području upaljen crveni alarm. Bude sunčano i samo odjednom počne kalvarija - rekao je vatrogasac Franc.

Stanovnici Celja još saniraju nastalu štetu, a stalno im prijete nove oluje.

- Prošlu srijedu je bilo najgore, iako je i nekoliko dana prije toga bila oluja u Celju, ali ni blizu tako jaka. Bila sam u kući, gledala što se događa. Vidjela sam kako uokolo padaju stabla pa me bilo strah da se na moju kuću ne sruši velika jela posađena ispred kuće. Kad je završilo, izašli smo i vidjeli da je susjedi vjetar odnio krov. Priskočili smo joj u pomoć jer je cijela kuća bila mokra. Došli su i vatrogasci. Neko vrijeme nismo imali ni struje, a sad trenutačno nemamo vode. Odnosno imamo vode, ali nije za piće. Moramo je prokuhavati - rekla je Zlatka (56) iz Celja.

U Sloveniji je zbog nevremena bez struje ostalo 1800 korisnika iz Ptuja, Celja i Slovenske Bistrice. Također, zbog intenzivnih oborina povećana je mutnoća vode na izvorištu Vitanje te se stanovnicima šireg područja Celja savjetuje da vodu koju koriste za kuhanje ili piće prije prokuhaju.

- Malo manje od mjesec dana nam je vrijeme loše. Stalno tuča, šteta je velika. Zbog nevremena su nam uništeni vrtovi, auti, kuće, a još ni ne znamo kad je kraj, Svako ljeto je po nečem posebno, a ovo očito po olujama. Stalno pratimo prognozu. Nasreću, imam garažu pa ne moram razmišljati što ću s autom, ali moj sin, primjerice, nema pa on stalno mora premještati auto. Nekad ga ostavi kod mene pa prije posla dolazi po njega, a nekad ga ostavi u javnoj garaži koja se naplaćuje. Eto, i tako se već mjesec dana borimo - rekao je Žarko (67), koji također ne pamti ovakve oluje.

Kako kaže, svako novo nevrijeme samo dokrajči štetu koja nije stigla biti popravljena, iako lokalni vatrogasci i vojska, koja je od srijede aktivna na najpogođenijim područjima, daju sve od sebe da nastalu štetu što prije saniraju.

- Mi sami pomalo saniramo što možemo. Skupljamo grane i manja srušena stabla jer vatrogasci ne stignu sve sami. U našem naselju sva stabla koja su pala brzo smo maknuli, jedino su ostala u parku ona koja ne smetaju prometu. U općini Vojnik je stradalo puno kuća, tamo su vatrogasci stalno na terenu. U utorak ujutro imali su također puno problema jer je sijevalo kao ludo. Toliko munja nisam nikad vidio. Bilo je kao da se cijela zemlja trese zbog gromova, neprestano su udarali svakih nekoliko sekundi - zaključio je Žarko. 

‘Zemlja se tresla, nebo se otovrilo, a vjetar divljao’

Kako kažu, Franc, Zlatka i Žarko (na slici s lijeva na desno), otkad znaju za sebe nikad ovako nešto nisu doživjeli. Oluje u Sloveniji, a pogotovo u Celju, haraju već mjesec dana. - Vjetar je nosio sve pred sobom, a u utorak se zemlja tresla od gromova. Munje su sijevale svakih nekoliko sekundi. Ovo je strašno - rekao je Žarko.

Voda nije za piće, a štete ne stignu sanirati kolike su...

Na Bledu je zbog pada stabla poginula žena. Vjetar je otpuhao tisuće krovova, a 1800 korisnika ostalo je bez struje. Zbog silnih oborina izvorska voda je zamućena te se ne preporučuje stanovnicima Celja i okolice za piće ili kuhanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere