Nažalost, kod ljudi koji za sebe prave manje količine vina su najveći slučajevi smrtnih slučajeva zbog trovanja jer nisu imali adekvatne i profesionalne uvjete, kaže nam iskusni vinar
Kako su se preminuli prijatelji kobno otrovali suhim ledom? 'Svakako to treba izbjegavati'
Strašno nešto. Poznavali smo susjeda koji je vlasnik ove kleti. Kad smo čuli što je bilo, šokirali smo se. Cijelo jutro je ovdje policija, jako smo žalosni. Otišla su tri života odjednom, bez riječi smo. Govori nam vidno šokirana susjeda koja živi pored kleti gdje su preminula trojica muškaraca. Klet se nalazi na području Velike Ludine.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Tijela trojice muškaraca pronašli su policajci nakon što su u petak oko 6.30 sati dobili dojavu da su u vikendici na području Velike Ludine ne osjećaju dobro. Na njima nisu uočene vanjske ozljede. Tijela su prevezli na odjel patologije sisačke Opće bolnice kako bi se utvrdio točan uzrok smrti.
Kako neslužbeno doznajemo, preminuli su zbog trovanja suhim ledom. Koristili su suhi led i tekući dušik za hlađenje mošta u podrumu kleti koji je dubok oko 3 metra. Kako dalje doznajemo, podrum nema prozore niti ventilacijski sustav.
Prvi muškarac je pao na pod, a onda mu je drugi išao pomoći, ali bezuspješno. Nažalost, i njemu je pozlilo, a u pomoć je otišao i treći muškarac koji je također preminuo. Pronašao ih je prijatelj u podrumu nakon što žena preminulog ga nije mogla satima dobiti na mobitel. Kod kleti je policija sve okružila trakama, a istražitelji su jučer cijeli dan radili očevid. U tom području nema kuća u kojim stalno žive ljudi, već su sve kleti. Sad je trenutno vrijeme berbe grožđa, ali su mnogi odgodili zbog vrlo visokih temperatura.
Miroslav Polovanec, predsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska rekao nam je da berba grožđa treba biti u jutarnjim satima, a hlađenje pomoću suhog leda nije po standardima te se to treba izbjegavati.
- Suvremeni rashladni uređaji omogućavaju regulaciju temperature kao i hlađenje tek ubranog grožđa, odnosno hlađenje u tijeku transporta grožđa, najčešće u hladnjačama. Temperatura mošta ili vina najčešće se regulira u cisternama iz nehrđajućeg čelika s dvostrukim stijenkama, ili cjevastim rashladnim sustavima kroz koje protječe mošt i vino koje se želi ohladiti ili su rashladne cijev kroz koje protječe hladni medij uronjene u cisterne s moštom ili vinom - rekao nam je Polovanec.
Podrumi, nastavlja Polovanec, moraju biti prozračni s dobrim ventilacijskim sustavom.
- Kod vrenja dolazi do isparavanja plinova pa mora biti dobra ventilacija kako bi se izbjegle neželjene posljedice. Nažalost, kod ljudi koji za sebe prave manje količine vina su najveći slučajevi smrtnih slučajeva zbog trovanja jer nisu imali adekvatne i profesionalne uvjete - dodao je Polovanec.