Obavijesti

News

Komentari 93

Kafići rade od ponedjeljka: 'Bit će teško, ali imajte strpljenja'

Kafići rade od ponedjeljka: 'Bit će teško, ali imajte strpljenja'
1

Vidjet ćete gazde kako s obiteljima rade po lokalima. To će biti naša normala. Zbog manjka posla nećemo moći platiti druge i osjetit će se pad, to je neminovno, objašnjava Letica

Pripremili smo se i radili smo s gospodinom Capakom. Naši epidemiolozi su prihvatili sve naše zahtjeve i pripremili smo se sukladno njihovim preporukama. Udaljenost metar i pol između stolova i na samom ulazu ćemo odvojiti veće grupe ljudi. Ako dođe više ljudi, 10-15, smjestit ćemo ih dalje od drugih, rekao nam je u petak navečer Franz Letica iz Udruge zagrebačkih ugostitelja koji u ponedjeljak otvara svoj kafić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Razgovor s ugostiteljem 

Franc u ponedjeljak otvara kafić: ‘Bit će teško, ali spremni smo’

Franc u ponedjeljak otvara kafić: ‘Bit će teško, ali spremni smo’ Reporteri: Emirat Asipi i Maja Krištafor

Objavljuje 24sata u Petak, 8. svibnja 2020.

Naime, radi se o trećoj fazi popuštanja epidemioloških mjera. 

Letica je objasnio i kako će kafići funkcionirati. Na samom ulazu u kafić obavezno treba stajati natpis o dezinfekciji ruku. Građani će, nakon što dezinficiraju ruke, sjesti za stol i poštivati udaljenost od drugih. Konobar će doći po narudžbu, uzeti ju, a zatim, kako to i inače biva, donijeti što ste naručili.  

Suživot s koronom ugostiteljima neće biti jednostavan. Preporuke su da postoje više konobara u objektima koji bi radili različite poslove i tako sveli širenje korona virusa na minimum, no u nekim kafićima to nije moguće. 

Letica kaže da to neće predstavljati problem. 

- Ako konobar nosi pića, on prvo s tacne mora odložiti to piće gostima, a onda ići skupljati prljavo suđe. Na tacni ne smije biti jedno i drugo istovremeno - objasnio je i rekao da će konobari morati nakon što naplate piće, svaki put dezinficirati ruke. 

Preporuke za goste 

- Zaštitna maska je za bolesne ljude. Ako ste zaraženi i bolesni, nemojte ni ići u kafić. Mi još nismo naviknuli na maske i rukavice - rekao je Letica. No, upozorava goste kako bi bilo dobro da se ruke dezinficiraju pri ulasku u kafić, ali i pri ulasku i izlasku iz toaleta, makar i oprali ruke. 

Zbog zaštitnih sredstava, ali i krize koja je uslijedila zbog pandemije korona virusa, mnogi se pitaju hoće li ugostitelji dizati svoje cijene. Letica kaže da ne bi trebali te da je anketa koju su proveli pokazala da će 80 posto ljudi opet početi ići u lokale. No, ističe da će i po popuštanju mjera najviše patiti restorani. 

Na pitanje ima li uopće smisla otvarati ugostiteljske objekte pod ovim uvjetima, odgovara: 

- Svima nam je doma "pun kufer". Ja sam prvi put doživio ovaj godišnji odmor od dva mjeseca od '91. otkad imamo svoj lokal. Čekamo da krenemo u posao, vidimo se s ljudima... Neki od nas su koristili društvene mreže da ostanemo u kontaktu s našim klijentima. Imajte strpljenja, bit će kašnjenja i čekanja - poručio je. 

Svi u gubitku, konobarima - otkazi? 

Iako će otvarati lokale, doći će do trenda otpuštanja konobara zbog velikih financijskih gubitaka.

- Vidjet ćete gazde kako s obiteljima rade po lokalima. To će biti naša normala. Zbog manjka posla nećemo moći platiti druge i osjetit će se pad, to je neminovno, ali koliko će biti to još ne znamo. Dobro je što nam djelatnici koriste mjeru od 4000 kuna i u svibnju gdje ćemo imati čovjeka skoro pa besplatno. Moći ćemo napraviti kalkulaciju koliko smo dobili, a koliko izgubili - poručio je. 

- Srećom, nemam kredite ni dugove prema dobavljačima. Uvijek je sve plaćeno i podmireno. No, morao bih pogledati rokove trajanja na bačvama pive. To ćemo morati baciti - rekao je. A osim nabave pića i osoblja, dolaze i režije. 

Bez kafića u centru Zagreba 

Još jedan problem koji ističe Letica je taj da, iako će ugostitelji moći proširiti svoje terase, neki gosti će možda biti odbijeni zbog posljedica potresa u ožujku i zgrada koje još nisu sanirane, a nalaze se kraj terasa. 

- Mislim da neće sjesti tamo gdje im nešto može pasti na glavu - poručio je. Istaknuo je i da je teško da se kafići u centru Zagreba otvore u ponedjeljak, upravo zbog posljedica potresa. 

Restoranima gore, ali hrana bolja? 

Osim što je manje gostiju izjavilo da će ići u restorane, ovi ugostiteljski objekti morat će imati jednokratno posuđe na koje će trošiti više novaca, ali i dulje moraju pripremati hranu. Kod kafića je to jednostavnije. 

- Mi samo upalimo kafe aparat, a i u Hrvatskoj postoji trend ispijanja kave, mislim da se to neće promijeniti - rekao je. 

No, postoji i jedna dobra stvar za restorane - kvalitetnija hrana koja se može nabavljati iz brojnih OPG-ova. Štoviše, Letica preporučuje svim ugostiteljima da se okrenu prema nabave svježe i domaće hrane, no ne može reći hoće li cijene ići zbog toga gore ili ne. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 93
Zbog radija je na Trg došlo 120 tisuća ljudi: 'Da sam poslušao Tuđmana, Zagreb bi bio u krvi'
KULTNI PROSVJED ZA RADIO 101

Zbog radija je na Trg došlo 120 tisuća ljudi: 'Da sam poslušao Tuđmana, Zagreb bi bio u krvi'

Na poziv HHO-a upućenim kroz radijski eter, 120.000 građana sa svijećama u rukama okupilo se na Trgu bana Jelačića za opstanak Stojedinice
Zelenski: 'Nemamo dovoljno snage da vratimo izgubljena područja koje je Rusija osvojila'
IZ MINUTE U MINUTU

Zelenski: 'Nemamo dovoljno snage da vratimo izgubljena područja koje je Rusija osvojila'

Predsjednik Biden je odobrio Kijevu da koristi zapadne rakete za gađanje ciljeva na ruskom teritoriju. Rusija je rekla kako to znači da je došlo do eskalacije sukoba
Kaos kraj Siska! Vlak naletio na konje, promet stoji već 4 sata!
ZAUSTAVILI SVE

Kaos kraj Siska! Vlak naletio na konje, promet stoji već 4 sata!

Vlak koji putuje na relaciji Sisak-Zagreb naletio je na puštene konje. Vlakovi ne voze, a očevid je i dalje u tijeku