Jandroković je vodio sina, a Zoki vodi suprugu. Solidarnost vladajuće kaste jača je od svađe | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 23

Jandroković je vodio sina, a Zoki vodi suprugu. Solidarnost vladajuće kaste jača je od svađe

Jandroković je vodio sina, a Zoki vodi suprugu. Solidarnost vladajuće kaste jača je od svađe

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv šefa Sabora jer je vodio sina državnim avionom na utakmicu. Danas šef države vodi suprugu, ali i šefa kabineta, na utakmicu repke u Njemačku.

VIDEO

Možda je bio Njonjo. Možda je bio "smušeni, sigurnosno nepismeni fićfirić" koji "tupavo bulji i šuti", a onda "spektakularno urla svojim unjikavim glasićem".

Možda je Zoran Milanović mogao žestoko vrijeđati i ponižavati Gordana Jandrokovića, ali je u pitanju leta Vladinim avionom na utakmicu hrvatske reprezentacije s maloljetnim sinom odlučno stao u obranu predsjednika Hrvatskog sabora.

Zašto? Zato što Milanović danas tim istim avionom vodi suprugu na utakmicu, ali i svog savjetnika i svog šefa kabineta.

"Je li trebao klinac ići s tatom? Je, trebao je", izjavio je Milanović prije nekoliko dana, komentirajući postupak koji je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo protiv šokiranog Jandrokovića zbog toga što je vodio sina na utakmicu.

A treba li na utakmicu državnim zrakoplovom ići predsjednikova supruga? 

Zdušno navijanje

Orsat Miljenić, predstojnik Milanovićeva ureda, i predsjednikov povjerenik za sport Tomislav Paškvalin, makar su službene osobe i mogu se smatrati članovima državne delegaciju koja će iz petnih žila navijati u počasnoj loži u Njemačkoj. Ali zašto onda ide supruga? Da navijanje bude zdušnije?

I kad je već pokrenut postupak protiv Jandrokovića, hoće li Povjerenstvo otvoriti i predmet Milanović?

Pa da makar bude zadovoljena forma, ako ništa drugo.

Milanović je mogao godinama biti zagriženi kritičar i najbrutalniji protivnik Jandrokovića i ostatka HDZ-ove vladajuće garniture, mogao ih je vrijeđati i ponižavati, naročito kad su mu ušli u njegov sektor i taknuli u njegove ovlasti. 

Ali solidarnost vladajuće kaste u pravilu uvijek prevlada. Interesi obično pobijede netrpeljivost.

Dijele privilegije

Milanović se možda javno glođe s HDZ-ovcima, ali ipak s njima dijeli neke povlastice političke kaste, kao što je sada prijevoz članova obitelji, velikih i malih, kao i svojih prijatelja, službenih i neslužbenih, na nogometne utakmice.

Pa tako svi oni koji su kritizirali Gordana Jandrokovića zbog toga što je vodio sina državnim avionom na utakmicu, sada bi trebali i kritizirati šefa države koji tim istim avionom vodi suprugu na utakmicu.

Samo što se to neće dogoditi.

Jer, ako se državna kasta interesno povezuje u ostvarivanju pogodnosti i privilegija svojih funkcija, poput putovanja državnim avionom, brodom ili helikopterom, toliko se njihovi birači i simpatizeri dijele oko opravdavanja takvih postupaka.

Nabijaju na nos

MIlanović misli da mu je dozvoljeno isto ono što je dozvoljeno HDZ-ovcima, dok njegovi birači, njegove stranačke uzdanice iz oporbe, vjeruju kako je njemu dozvoljeno upravo ono što nije dozvoljeno dužnosnicima vladajuće stranke.

Koliko puta su samo odšutjeli u Milanovićevu slučaju ono što su nabijali na nos HDZ-ovim mangupima.

Predsjednik države, Hrvatskog sabora i Vlade ostvarili su konsenzus oko zaštite povlastica svojih funkcija, za sebe, svoju obitelj i prijatelje. Dok se oko tih povlastica na političkoj sceni i dalje vode teški obračuni i ratovi, gdje svaka strana koristi ponašanje svojih protivnika za brušenje retorike, pa i za prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

A to povjerenstvo priznalo je kako je predmet protiv Jandrokovića otvorilo na osnovu onoga što su vidjeli u medijima i na osnovu novinarskih upita. Jesu li i danas pogledali naslovnice?

Zašto ne može Njonjo ono što može Zoki?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama
NASILNI GENERALOV SIN

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama

Mario Korade (35) pretukao je suprugu na parkiralištu • Udarao ju je rukama, nogama i vratima automobila • Ima teške tjelesne ozljede