Izvješće: 13 država poslalo je pismo upozorenja Izraelu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 10

Izvješće: 13 država poslalo je pismo upozorenja Izraelu

Izvješće: 13 država poslalo je pismo upozorenja Izraelu

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja upozorili su pismom Izrael protiv sveobuhvatne vojne ofenzive na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze, navodi se u medijskom  izvješću

VIDEO

Njemački list Süddeutsche Zeitung izvijestio je u svom izdanju od petka da su potpisnici također zatražili veću pomoć za palestinsko stanovništvo. Sve države skupine GG7 velikih industrijski razvijenih zemalja potpisale su pismo od četiri stranice,  s izuzetkom Sjedinjenih Država. U pismu izraelskom ministru vanjskih poslova Israelu Katzu ministri su istaknuli pravo Izraela na samoobranu i osudili terorističke napade Hamasa i drugih islamističkih skupina 7. listopada.

Istodobno su pozvali vladu premijera Benjamina Netanyahua da učini sve što je u njezinoj moći kako bi ublažila razornu i sve goru humanitarnu krizu u Pojasu Gaze.

Prema izvješću Süddeutsche Zeitunga, također su pozvali Izrael da otvori sve granične prijelaze u obalnom pojasu za dostavu pomoći, uključujući i prijelaz Rafah s Egiptom.

Borrell poziva Izrael da odmah obustavi vojnu operaciju u Rafahu: 'To su ljudske patnje!'
Borrell poziva Izrael da odmah obustavi vojnu operaciju u Rafahu: 'To su ljudske patnje!'

Prije nešto više od tjedan dana izraelska je vojska napredovala s istoka prema Rafahu unatoč snažnim međunarodnim upozorenjima. Od tada vojska kontrolira i palestinski dio graničnog prijelaza Gaze prema Egiptu.

Važan granični prijelaz od tada je zatvoren za humanitarnu pomoć. Izrael i Egipat se međusobno optužuju za to.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova država G7 Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Japana i Kanade, te njihovi kolege iz Australije, Danske, Finske, Nizozemske, Novog Zelanda, Južne Koreje i Švedske.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je u četvrtak raspoređivanje dodatnih trupa u Rafahu. Ondje je već pogođeno na stotine ciljeva i uništeno nekoliko tunela, navela je izraelska vojska.

Prema podacima UN-a, oko 600.000 ljudi već je napustilo grad na granici s Egiptom.  

Rođaci izraelskih talaca obratili se Vijeću sigurnosti UN-a

Rođaci izraelskih talaca koje u Pojasu Gaze drži palestinska militantna organizacija Hamas obratili su se na posebno sazvanom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku. Između ostalih na sastanku u četvrtak Gilli Roman, koji je njemački državljanin, prisjetio se svoje šogorice Carmel koja je 7. listopada prošle godine oteta iz kibuca Beeri.

"Malo znamo o Carmelinoj situaciji", rekao je Roman. "Nadamo se da je živa. Ali ne znamo."

Predstavnici Vijeća sigurnosti i nekoliko drugih prisutnih država članica UN-a, uključujući Njemačku, obećali su da će nastaviti s naporima da osiguraju oslobađanje svih talaca.

Rat u Gazi prisiljava Izrael na uvoz 300 tisuća radnika
Rat u Gazi prisiljava Izrael na uvoz 300 tisuća radnika

Hamas i njegovi pristaše ubili su oko 1200 ljudi, uključujući oko 800 civila, u napadima 7. listopada. Također su oteli više od 200 žena, muškaraca i djece.

Njih 105 pušteno je nakon gotovo dva mjeseca nakon sporazuma između Izraela i Hamasa. 

Sudbina preostalih talaca je nejasna. Prema izraelskim procjenama, oko 100 ih je vjerojatno još živo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10

VIDEO