Izraelske snage najavile dnevne humanitarne pauze za Gazu, a Netanyahu to oštro kritizirao | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 8

Izraelske snage najavile dnevne humanitarne pauze za Gazu, a Netanyahu to oštro kritizirao

Izraelske snage najavile dnevne humanitarne pauze za Gazu, a Netanyahu to oštro kritizirao

"Kad je premijer čuo izvješća o 11-satnoj humanitarnoj pauzi ujutro, okrenuo se svome vojnom tajniku i rekao da je njemu to neprihvatljivo", rekao je izraelski dužnosnik

VIDEO

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je planove koje je vojska najavila u nedjelju o dnevnim taktičkim pauzama u borbama duž jedne od glavnih cesta koja vodi u Gazu kako bi ušla humanitarna pomoć u palestinsku enklavu.

Vojska je najavila dnevne pauze od 05:00 do 16 sati u područjima od prijelaza Kerem Šalom do ceste Saleh al-Din i potom sjeverozapadno.

"Kad je premijer čuo izvješća o 11-satnoj humanitarnoj pauzi ujutro, okrenuo se svome vojnom tajniku i rekao da je njemu to neprihvatljivo", rekao je izraelski dužnosnik.

Izrael najavio 'taktičku pauzu' u vojnoj ofenzivi na jugu Gaze
Izrael najavio 'taktičku pauzu' u vojnoj ofenzivi na jugu Gaze

Vojska je pojasnila da će se normalne operacije nastaviti u Rafahu, glavnom fokusu operacije je u južnoj Gazi, gdje je u subotu ubijeno osam vojnika.

Netanyahuova reakcija zrcali političke tenzije po pitanju dostave pomoći u Gazu, u kojoj su međunarodne organizacije upozorile na rastuću humanitarnu krizu.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, koji predvodi jednu od nacionalističkih religioznih stranaka u sklopu Netanyahuove vladajuće koalicije, odbacio je ideju o taktičkoj pauzi, rekavši da tkogod je to odlučio da je "budala" koja treba izgubiti svoj posao.

Prijepor je posljednji u nizu sukoba između članova koalicije i vojske po pitanju provođenja rata, koji sada ulazi u svoj deveti mjesec.

Još nema prekida vatre: Izrael je ponovo bombardirao Gazu
Još nema prekida vatre: Izrael je ponovo bombardirao Gazu

Do prijepora je došlo tjedan dana nakon što je bivši general i centrist Benny Gantz napustio vladu, optuživši Netanyahua da nema učinkovite strategije u Gazi.

Podjele su izišle na vidjelo prošli tjedan na parlamentarnom izglasavanju zakona o vojnom novačenju ultraortodoksnih Židova, protiv čega se izjasnio ministar obrane Yoav Gallant, suprotno stranačkim naredbama, rekavši da je to nedostatno za potrebe vojske.

Izraelske snage objavile: Osam naših vojnika poginulo je u borbenim operacijama u Rafi
Izraelske snage objavile: Osam naših vojnika poginulo je u borbenim operacijama u Rafi

Religiozne stranke u koaliciji oštro su se protivile novačenju ultraortodoksnih Židova, što je uzrokovalo bijes kod mnogih Izraelaca, koji se samo nastavio produbljivati s trajanjem rata.

General pukovnik Herzi Halevi, zapovjednik vojske, rekao je u nedjelju da postoji "definitivna potreba" da se regrutira više vojnika iz rastuće ultraortodoksne zajednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'
DIV MEĐU ZMIJAMA U EUROPI

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'

MOLAT - Čitatelj se odmarao nakon plivanja na plaži otoka Molata u zadarskom arhipelagu. U daljini je ugledao dupine kako iskaču iz vode pa ih je poželio snimiti. No u kadar mu je ušao domaći stanovnik, četveroprugi kravosas, najveća europska zmija. "Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah mi je bilo jasno da je bezopasna zbog goleme duzine, na tom otoku i nema otrovnica. Kad je izašao na plažu, malo se odmorio, pogledao me i odgmizao u žbunje", rekao nam je čitatelj. Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) najdulja je europska zmija. Naraste više od dva i pol metra i nije otrovna. Rijetko grize, češće sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. Uglavnom se hrani glodavcima i izuzetno je korisna.