Obavijesti

News

Komentari 186

Iran priprema napad na Izrael?! Veleposlanstvo SAD-a u Izraelu upozorilo djelatnike: Sklonite se

Iran priprema napad na Izrael?! Veleposlanstvo SAD-a u Izraelu upozorilo djelatnike: Sklonite se

Izraelska vojska ušla je u Libanon. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su kako su započele "lokalizirane i ciljane napade" na Hezbolahove ciljeve u pograničnom području južnog Libanona

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kopnena vojska Izraela napala Libanon 03:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
STRAHUJE SE OD UGROZE...

Cijene nafte skočile nakon tvrdnji o planu Irana  za napad na Izrael!

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara nakon izjave američkog dužnosnika o signalima koji navode na zaključak da se Iran sprema napasti Izrael, što je raspirilo strahovanja da će odgovor na izraelske napade na Libanon ozbiljno ugroziti opskrbu iz ključne proizvodne regije.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 2,04 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 73,74 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 70,28 dolara.

Pozornost tržišta zaokupila je u utorak izjava neimenovanog dužnosnika Bijele kuće o signalima koji navode na zaključak da se Iran sprema ispaliti balističke projektile na Izrael.

SAD aktivno podupire pripreme za obranu Izraela od takve prijetnje, rekao je neimenovani dužnosnik, upozorivši na teške posljedice eventualnog izravnog vojnog napada Irana na Izrael.

Iran bi time odgovorio na izraelske napade na Libanon u kojima su, uz vodeće političke i vojne dužnosnike Hezbollaha, poginule i stotine civila. U ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u poruci "iranskom narodu" na engleskom jeziku da "Izrael može dosegnuti svaki kutak Bliskog istoka".

"Dosegnut ćemo svako mjesto kako bismo zaštitili naše ljude i našu zemlju", naglasio je izraelski premijer u poruci Irancima.

Bliski istok proizvodi trećinu svjetske nafte koja uglavnom prolazi kroz Hormuški tjesnac, pod kontrolom Irana.

Zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku potisnulo je u drugi plan naznake iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njezinih saveznika da će krajem godine povećati opskrbu, kao što su bili i najavili početkom ljeta.

Ministri vodećih članica skupine OPEC+ sastat će se u srijedu online i vjerojatno neće preporučiti izmjene u aktualnom dogovoru, unatoč oštrom padu cijena nafte u posljednje vrijeme, reklo je za Reuters pet izvora.

Planirano povećanje opskrbe nadovezalo bi se na normalizaciju libijskog izvoza i naznake slabljenja potražnje u Kini.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak poskupio 75 centi, na 73 dolara.

NOVE ESKALACIJE

Izrael uništava uporišta Hezbolaha u Libanonu: 'Sela su postale vojne baze za napad...'

Izrael je u utorak objavio da su njegove specijalne i padobranske postrojbe upale u Libanon u sklopu "ograničene" kopnene invazije, a Hezbolah je obavio da je ispalio baražu projektila na Izrael, uključujući izraelsku obavještajnu službu u blizini Tel Aviva.

OVDJE VIŠE O TEMI

'SKLONITE SE'

Upozorenje SAD-a

Američka ambasada u Izraelu poručila je svojim zaposlenicima i njihovim obiteljima na području Izraela i Zapadne obale da pronađu sigurnu lokaciju  i tamo ostanu do daljnjega zbog trenutačne sigurnosne situacije..

Mogući napad Irana na Izrael, kojeg je najavio visoki dužnosnik američke vlade, komentirao je i glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari:

- Vojska je u visokom stupnju pripravnosti, iranski napad bi imao posljedice... - poručuju Izraelci i dodaju da još nisu identificirali zračnu prijetnju od Iranaca...

'OZBILJNE POSLJEDICE'

Bliski istok je na rubu totalnog rata. Izvor iz američke vlasti: 'Iran priprema napad na Izrael'

Iran uskoro planira napasti Izrael balističkim raketama. Dođe li do toga, posljedice će biti ozbiljne, kazao je visoki izvor iz američke vlade za Associated Press.

OVDJE VIŠE O TEMI

IZRAEL SE PRIPREMA?

Iran priprema napad?!

Iran priprema napad balističkim raketama na Izrael, tvrdi visoki izvor iz američke vlade, AP.

Isti izvor dodaje kako Amerika pruža podršku Izraelu u pripremama za napad, koji bi mogao stići jako brzo...

Komentari 186