Obavijesti

News

Komentari 5

Izrael prihvaća primirje u Gazi, loptica u 'Hamasovom terenu'

Izrael prihvaća primirje u Gazi, loptica u 'Hamasovom terenu'

Izrael je 'manje više' prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na 'Hamasov teren', rekao je američki dužnosnik, u trenutku kada je SAD počeo s isporukom humanitarne pomoći Gazi iz zraka

VIDEO

Dogovor je na stolu. Izraelci su manje više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest tjedana mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi točno definiranu kategoriju ranjivih talaca, rekao je američki dužnosnik uoči očekivanog nastavka pregovora, možda već u nedjelju u Kairu. Agencija Reuters prenijela je, pozivajući se na egipatske izvore, da se očekuje da će izaslanstva Izraela i Hamasa stići u Kairo u nedjelju. No, drugi Reutersov izvor upućen u pregovore rekao da Izrael neće poslati izaslanstvo dok ne dobije puni popis talaca koji su još živi.

- Razgovori i dalje traju kako bi se dogovor zapečatio prije početka ramazana, svetog mjeseca za muslimane koji počinje za tjedan dana - rekao je za Afp dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Po njegovim riječima, posljednjih tjedana je došlo do značajnog napretka, ali kao i uvijek "nema sporazuma dok sve nije dogovoreno".

- Izraelci su u načelu prihvatili elemente sporazuma - rekao je dužnosnik.

VIDEO Krvavi sukob u Gazi ne staje: Tenkovi bombardiraju grad, odjekuju brojne eksplozije
VIDEO Krvavi sukob u Gazi ne staje: Tenkovi bombardiraju grad, odjekuju brojne eksplozije

Precizirao je da je šestotjedno primirje zamišljeno kao "prva faza", u cilju da se ostvari "nešto trajnije" kako bi se u u puno većoj mjeri mogla dostaviti humanitarna pomoć. Hamas nije odustao od stava da privremeno primirje mora biti početak procesa prema potpunom okončanju rata, rekli su egipatski izvori i dužnosnik Hamasa za Reuters. Egipatski izvori rekli su, prema Reutersu, da su Hamasu ponuđena jamstva da će uvjeti trajnog prekida vatre biti razrađeni u drugoj i trećoj fazi dogovora.

Vijeće sigurnosti UN-a u subotu je izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nedostatka hrane u enklavi i pozvalo na neometanu dostavu humanitarne pomoći "velikih razmjera". Članice vijeća "pozvale su sve strane da se suzdrže od uskraćivanja civilnom stanovništvu Pojasa Gaze osnovnih usluga i humanitarne pomoći koja je neophodna za njihov opstanak", stoji u priopćenju.

Gotovo petomjesečni rat u Pojasu Gaze koji izraelska vojska bombardira, uzrokovao je ozbiljnu humanitarnu krizu te prijeti glad, prema UN-u. SAD je u subotu izveo prvo spuštanje paketa Gazi iz zraka pomoću tri aviona C-130. Bijela kuća je priopćila da će isporučivanje pomoći iz zraka biti kontinuirano i da Izrael podržava te akcije. Tri američka vojna zrakoplova izbacila su pakete s više od 38.000 obroka u subotu poslijepodne po lokalnom vremenu u Gazi, u suradnji s Jordanom, priopćilo je američko zapovjedništvo za Bliski istok (Centcom). Centcom je dodao da radi na planiranju "potencijalnih naknadnih misija isporuke pomoći".

Tri borca Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu u Libanonu
Tri borca Hezbolaha ubijena u izraelskom napadu u Libanonu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u petak da će se Washington uskoro pridružiti "Jordanu i drugim zemljama u dostavi hrane i druge robe iz zraka" u Gazu. Biden je u petak spomenuo i "mogućnost pomorskog koridora za prijevoz velikih količina pomoći".

Ali te dvije opcije - zračna dostava i isporuke morem "ne mogu zamijeniti ulazak pomoći u što većoj mjeri kopnenim putevima", upozorio je u subotu visoki američki dužnosnik.

U jeku predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama predsjednik Biden, koji se kandidira za drugi mandat, pod pritiskom je lijevog krila svoje stranke i muslimanske zajednice zbog podrške Izraelu.

Hamas: 'U izraelskom napadu poginulo je sedmero talaca'
Hamas: 'U izraelskom napadu poginulo je sedmero talaca'

Borbe su se vodile u Pojasu Gaze u ranim jutarnjim satima u nedjelju, a stanovnici su izvijestili o snažnom granatiranju i tenkovima koji napreduju oko Han Junisa, grada u južnom dijelu Pojasa. Oko Rafaha, još jednog južnog grada u kojem je više od milijun Palestinaca potražilo utočište na granici s Egiptom, prema vlastima, 25 ljudi ubijeno je u subotu i u nedjelju ujutro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 5

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio