Obavijesti

News

Komentari 147

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati

Pokretanje videa...

Napad Izraela na Iran 00:59

Najbitnije informacije:

  • Izrael je napao vojna postrojenja u Iranu
  • Iran potvrdio da su napadnuta tri grada
  • Izrael nije gađao nuklearna i naftna postrojenja
  • Amerikanci su rekli da nisu sudjelovali u napadu
  • Čeka se odgovor Irana, stručnjaci smatraju da neće uzvratiti i da neće biti veće eksalacije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Rusija pozvala Iran i Izrael na suzdržanost

- Pozivamo sve uključene strane na suzdržanost, da zaustave nasilje i spriječe da se ovi događaji pretvore u katastrofalni scenarij, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Njemački kancelar Olaf Scholz danas je pozvao Iran da stane na kraj spirali sukoba s Izraelom nakon što je ta zemlja napala iranska vojna postrojenja, a rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba dviju država. 

- Moja poruka Iranu je jasna: ne možemo nastaviti s masivnim reakcijama eskalacije. To mora stati sad. To će pružiti priliku za miran razvoj na Bliskom istoku - napisao je Scholz na platformi X. 

Izrael je sinoć napao iranske vojne lokacije, no čini se da osveta za raniji iranski napad ovaj mjesec nije ciljala na naftna i nuklearna postrojenja Islamske Republike, što se ranije razmatralo, no protiv čega su upozorili izraelski saveznici i susjedi.

Stanovnici Teherana unatoč izraelskom napadu nastavljaju s uobičajenim poslovima

Stanovnici Teherana u subotu su obavljali svakodnevne poslove unatoč noćašnjim napadima izraelske vojske nedaleko od iranske prijestolnice.

"Nije to bio pravi napad", rekao je Musavi, 57-godišnji prodavač šafrana u prestižnom dijelu sjevernog Teherana ispijajući čaj. Novinarima je govorio o svojoj 28-mjesečnoj službi u iranskoj vojsci za vrijeme iransko-iračkog rata koji je trajao od 1980. do 1988. "Ne bojimo se velikog rata, ali Iran u svakom slučaju reagira", smatra Musavi. 

Izrael je izveo niz "preciznih udara" na vojne ciljeve, među kojima su i postrojenja za proizvodnju projektila, raketni sustavi zemlja-zrak i sustavi protuzračne obrane, objavila je izraelska vojska. 

No jutro je u Teheranu osvanulo kao i svako drugo, s uobičajenim prometnim gužvama unatoč očekivanom osvetničkom napadu Izraela.

Napadi se smatraju reakcijom na iranski napad na Izrael 1. listopada kada je na židovsku državu ispaljeno gotovo 200 balističkih projektila.

U subotu su škole u Teheranu ostale otvorene, a zračni se promet odvija kao i obično. Ironično, iranskoj valuti rialu je, nakon višetjednog pada, porasla vrijednost u odnosu na euro.

Iranski državni mediji umanjuju informacije o napadima te tvrde da izraelski borbeni zrakoplovi nisu uspjeli prodrijeti u iranski zračni prostor i da je šteta minimalna.

Promatrači kažu kako bi to mogao biti pokazatelj da iransko vodstvo samo želi pokazati da može vratiti 'milo za drago'.

Izrael je poslušao savjet Sjedinjenih Država o tomu da ne bombardira iranski naftni sektor ni nuklearna postrojenja, rekao je analitičar blisko povezan s iranskim elitnim postrojbama, Korpusom islamske revolucionarne garde (IRGC).

Dodao je kako treba istaknuti da je iranski ministar vanjskih poslova Abas Aragči ranije ovaj mjesec za vrijeme turneje po državama Bliskog istoka rekao da Iran ne teži eskalaciji sukoba.

No konačnu odluku ipak neće donijeti vlada, već vrhovni vođa Ali Hamenei i IRGC.

Iransko društvo naviknuto je na krize i teške ekonomske okolnosti.

Brojni stanovnici Teherana danas, kao i obično vježbaju u gradskim parkovima unatoč napadima.

Neki su za njih čuli tek naknadno. "Nisam uopće primijetio napad sinoć", rekao je 20-godišnji student arhitekture, dodavši da se ne boji "izraelskog napada, jer zna da su njihovi ciljevi vojni i da nisu usmjereni na stanovništvo".

Poginula dva iranska vojnika

Iranska vojska izvijestila je da su dva njena vojnika poginula u izraelskim zračnim napadima koji su se dogodili tijekom noći, javlja iranski državni medij.

- Vojska Islamske Republike Iran, braneći sigurnost Irana i štiteći narod i interese Irana, žrtvovala je dvojicu svojih boraca dok je odgovarala na projektili kriminalnog cionističkog režima - poručili su.

Oglasio se Hamas

Hamas je osudio izraelske napade na vojne lokacije u Iranu, nazvavši ih "očitim kršenjem iranskog suvereniteta" i "eskalacijom koja ugrožava sigurnost regije".

U svom priopćenju, Hamas je istaknuo da je Iran "uspio neutralizirati" učinak izraelskih napada te izrazio zahvalnost za iransku podršku palestinskom narodu i njihovoj borbi.

Komentari 147