Obavijesti

News

Komentari 65

SAD podržao Izrael: To je bila samoobrana! Eksplozije u Teheranu, gađali vojne mete!

SAD podržao Izrael: To je bila samoobrana! Eksplozije u Teheranu, gađali vojne mete!

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati

Pokretanje videa...

Napad Izraela na Iran 00:59

Najbitnije informacije:

  • Izrael je napao vojna postrojenja u Iranu
  • Iran potvrdio da su napadnuta tri grada
  • Izrael nije gađao nuklearna i naftna postrojenja
  • Amerikanci su rekli da nisu sudjelovali u napadu
  • Čeka se odgovor Irana, stručnjaci smatraju da neće uzvratiti i da neće biti veće eksalacije
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva oglasio se o napadu, naglasivši da Iran ne bi trebao odgovarati na izraelske udare.

- Smatram da Izrael ima pravo na obranu od iranske agresije, no jednako je važno izbjeći daljnje zaoštravanje situacije u regiji. Pozivam sve strane na suzdržanost - rekao je Keir Starmer

- Iran ne bi trebao reagirati, a mi ćemo nastaviti raditi sa saveznicima na smirivanju stanja u cijeloj regiji - dodao je.

SAD podržava pravo Izraela na samoobranu nakon napada na Iran

Nakon izraelskog osvetničkog napada na Iran u subotu, američki ministar obrane Lloyd Austin potvrdio je u telefonskom razgovoru s izraelskim ministrom obrane da SAD podržava pravo Izraela na samoobranu.

„Ministar Austin ponovno je potvrdio čvrstu predanost SAD-a sigurnosti i pravu Izraela na samoobranu“, stoji u priopćenju Pentagona.

Austin je razgovarao s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom kako bi dobio novosti o izraelskim napadima na Iran.

Austin je rekao da je SAD predan obrani američkog osoblja, Izraela i partnera u cijeloj regiji od Irana i terorističkih skupina koje podupire Iran.

Ministar je također rekao da je SAD odlučio „spriječiti bilo kojeg aktera da iskorištava napetosti ili širi sukob u regiji“.

Sjedinjene Države pozvale su u subotu Teheran da ne eskalira sukob nakon izraelskih osvetničkih napada tijekom noći.

"Pozivamo Iran da zaustavi svoje napade na Izrael kako bi ova runda neprijateljstava mogla završiti bez daljnje eskalacije", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Sean Savett, prenosi francuska novinska agencija AFP.

"Njihov odgovor je bila vježba samoobrane, konkretno izbjegavanje naseljenih područja i fokusiranje isključivo na vojne ciljeve, za razliku od iranskog napada na Izrael, kada je meta bio najnaseljeniji grad u Izraelu", dodao je.

'Iran je platio cijenu'

Glasnogovornik izraelske vojske, Daniel Hagari, izjavio je kako je Iran "platio cijenu" za svoje nedavne napade na Izrael. Prema njegovim riječima, Izrael je tijekom noći izveo "precizne i ciljane udare" na ciljeve u Iranu, među kojima su bili pogoni za proizvodnju projektila, raketne baterije zemlja-zrak i druge zračne obrambene kapacitete.

Hagari je dodao da su te lokacije odabrane iz "opsežne baze meta" te da Izrael ima mogućnost napada na dodatne ciljeve ako se ukaže potreba. "Ovo je jasna poruka – oni koji prijete Državi Izrael platit će visoku cijenu," zaključio je Hagari.

IRAN POTVRDIO

Iran je objavio kako su Izraelci napali vojne baze u Teheranu, Khuzestanu i Ilamu te da su se uspješno obranili. No dodali su da ipak ima nešto oštećenja na vojnim objektima.

ŠTO JE POGODIO IZRAEL?

Izraelska vojska tvrdi da je pogodila vojne mete.

- Zračnim udarima napali smo vojne baze i postrojenja gdje se rade projektili kojim su Iranci napali Izrael ranije ovog mjeseca. Napali smo i protuzračne sustave - objavila je izraelska vojska.
 

Komentari 65