Obavijesti

News

Komentari 100

Izlazne ankete: Putin premoćno osvojio većinu glasova, zemljom će vladati i idućih šest godina

Izlazne ankete: Putin premoćno osvojio većinu glasova, zemljom će vladati i idućih šest godina

Treći, ujedno i posljednji dan, predsjedničkih 'izbora' u Rusiji obilježili su prosvjedi na biračkim mjestima, kao i ukrajinski napadi dronovima

VIDEO

Posljednji od tri dana glasovanja na predsjedničkim izborima u Rusiji primiče se kraju. Građani  u 11 ruskih vremenskih zona glasaju više od dva dana, a birališta će ostati otvorena do nedjelje u 20 sati po lokalnom vremenu. Treći izborni dan bio je dodatno dramatičan zbog prosvjeda na biračkim mjestima tijekom kojih je privedeno više od 70 ljudi.

Premda zdrav razum nalaže sigurnu Putinovu pobjedu, a samim time i peti njegov mandat, na ovim mu se izborima suprotstavljaju tri kandidata; Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije, Leonid Slutski iz ultranacionalističkog LDPR-a te Vladislav Daponkov iz liberalne stranke Novi ljudi. Prema rezultatima prvih izlaznih anketa, Putin je osvojio veliku većinu sa 87.8% posto glasova.

Misteriozna nagla 'bolest' ruskog ambasadora u Zagrebu. Vladimir Putin ga šalje doma
Misteriozna nagla 'bolest' ruskog ambasadora u Zagrebu. Vladimir Putin ga šalje doma

Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Moskvi, rekao je da se preostala tri kandidata nisu ni trudili prikazati sebe kao alternativu Putinu, već su samo željeli biti viđeni u javnosti i skupiti političke bodove.

Prvi rezultati pokazuju da je Putin, koji je došao na vlast 1999., lako osvojio novi šestogodišnji mandat koji bi mu omogućio da prestigne Josifa Staljina i postane ruski čelnik s najdužim stažem u više od 200 godina.

Ukrajinski dronovi pogodili biračka mjesta

Posljednji dan glasanja obilježili su ukrajinski napadi bespilotnim letjelicama na okupirana područja i Rusiju, uključujući i glasačko mjesto u regiji Zaporižja i Moskvu, gdje su ograničeni letovi iz tri zračne luke, izvijestili su ruski dužnosnici.

U napadima nitko nije stradao, ali civilna zaštita dugo nije mogla pristupiti gašenju požara jer su napadi trajali neko vrijeme. Tijekom noći, Rusija je odbila ukupno 34 ukrajinska napada dronovima, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Tisuće prosvjednika ispunile posljednju želju Navaljnog

Navaljnijev tim zabilježio je u nedjelju brojne prosvjede proti očekivanog reizbora Vladimira Putina. Građani su u vrijeme ručka sudjelovali u akciji 'Podne protiv Putina', što je Navaljnijev tim uživo prenosio na YouTubeu. U prosvjedima je uhićeno najmanje 74 ljudi.

'Podne protiv Putina': Diljem Rusije prosvjedi protiv reizbora, Navaljnijev tim sve snimao
'Podne protiv Putina': Diljem Rusije prosvjedi protiv reizbora, Navaljnijev tim sve snimao

Organizacija OVD-Info, specijalizirana za praćenje represije, izvijestila je da su privođenja uglavnom realizirana u Kazanju u središnjoj Rusiji i u Moskvi. Dodaju i da bi broj uhićenih mogao biti veći.

Dio uhićenih je brzo pušten na slobodu, glase izvješća.

Navaljnijeve pristaše su ranije od građana Rusije zatražili da dođu na svoje biračko mjesto točno u podne, stanu u red za glasački listić te da ponište listić ili glasaju za nekog od Putinovih protukandidata.

U prosvjedima je sudjelovala i Navaljnijeva udovica. Nezavisne novine Novaja Gazeta nazvale su planiranu akciju 'političkim testamentom Navaljnog'. Teško je procijeniti koliko je točno prosvjednika izašlo na ulice, međutim oni predstavljaju tek mali dio od 114 milijuna ruskih glasača.

Na glasačkim mjestima u ruskim diplomatskim predstavništvima od Australije i Japana do Armenije, Kazahstana i Gruzije stotine Rusa stajale su u podne u redu. Jedno glasačko mjesto je također otvoreno u nedjelju  u Beogradu, a tijekom prijepodneva je, prema izvješću beogradskih medija, glasalo više od 1000 državljana Rusije.

Nuklearno oružje u svemiru: Što to znači za naš svijet i što kažu Rusija i Sjedinjene Države?
Nuklearno oružje u svemiru: Što to znači za naš svijet i što kažu Rusija i Sjedinjene Države?

Izlazne ankete pokazuju uvjerljivu pobjedu Putina

Službenik izborne komisije je izvijestio da je više od osam milijuna birača glasalo je online na ovim predsjedničkim izborima. Prvi je to put da se elektroničko glasovanje koristi u ruskim predsjedničkim 'izborima'. Online glasačima se pridružio i Vladimir Putin, kojeg su u petak snimili kako glasuje jednim klikom na tipkovnici. Putinova pobjeda i peti mandat sada su već sigurni.

Na rezultate izlaznih anketa odmah je stigla reakcija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog

Prema njegovom mišljenju, nema legitimiteta u ruskoj 'imitaciji izbora'. Komentirajući izlaznu anketu, Zelenski je rekao da 'ruski diktator simulira nove izbore', te da je Putin 'bolestan za moći i čini sve da vlada zauvijek'.

VIDEO Novi udari na rafinerije u Rusiji na posljednji dan izbora. Više je poginulih u nizu napada
VIDEO Novi udari na rafinerije u Rusiji na posljednji dan izbora. Više je poginulih u nizu napada

- Nema legitimiteta u ovoj imitaciji izbora i ne može ga biti. Ovoj osobi bi se trebalo suditi u Haagu. To je ono što moramo osigurati- rekao je.

Bijela kuća se također oglasila rekavši da izbori u Rusiji očito nisu bili ni slobodni, ni pošteni.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 100

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...