Ivan Penava na Miloradu Pupovcu gradi svoju kampanju. Ali čini uslugu i samom Pupovcu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 84

Ivan Penava na Miloradu Pupovcu gradi svoju kampanju. Ali čini uslugu i samom Pupovcu

Ivan Penava na Miloradu Pupovcu gradi svoju kampanju. Ali čini uslugu i samom Pupovcu

Ivan Penava ustraje na tome da Domovinski pokret neće dići ruku za izbor Milorada Pupovca na čelo saborskog Odbora za manjine. Nakon što je prihvatio Plenkovića, mora makar zadržati Pupovca kao glavnu metu.

VIDEO

Ako je Andrej Plenković prešao preko Domovinskog pokreta, a Domovinski pokret prešao preko Andreja Plenkovića, bilo bi jedino pošteno da Ivan Penava napokon prijeđe preko Milorada Pupovca.

U prenesenom smislu, naravno.

"Jasna je stvar da ne može biti govora o sudjelovanju SDSS-a kao političke stranke, ne pričamo o pripadnicima nacionalne manjine, nego o stranci. Većina u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti, nismo kompatibilni", objasnio je predsjednik DP-a svoje protivljenje da na čelo saborskog Odbora za nacionalne manjine dođe čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

"SDSS kao politička stranka, ne srpska nacionalna manjina, nama ne može biti partner. Mi ne možemo biti dio vladajućih, dio nekakvog paketa jer to je jednostavno nama programski neprihvatljivo", kaže Penava.

I opet, to se ne čini poštenim.

Penava: 'U većini u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti! Tu uopće nema kompatibilnosti'
Penava: 'U većini u kojoj je DP, elemenata SDSS-a ne može biti! Tu uopće nema kompatibilnosti'

Tko nas zavadi?

Plenković je primio Domovinski pokret u koaliciju unatoč svemu onome što je ta stranka rekla i učinila protiv HDZ-ova premijera: od poruke da je glas za Plenkovića glas za silovatelje i ratne zločince, preko podizanja kaznene prijave protiv Plenkovića, pa do toga da neki članovi DP-a i dalje slave atentatora na Banske dvore. Plenković ih je u kampanji nazivao "zlim i kvarnim ljudima" kojima je glavni cilj "uništiti HDZ". 

Pa ih je svejedno primio u Vladu.

S druge strane, Domovinski pokret prešao je preko svega što je rekao o Plenkoviću, pa i o HDZ-u i korupciji, o demografskoj propasti, o Istanbulskoj konvenciji, o nacionalnim i seksualnim manjinama i migrantima, tovareći sve to na Plenkovićevu grbaču. I zatim pristao na savez s Plenkovićem i HDZ-om.

Zašto onda Penava ne napravi još jedan korak, pored svih koje je napravio u smjeru pomirbe i koalicijskog zagrljaja s Plenkovićem, pa digao ruku za Pupovca na čelu jednog saborskog odbora?

Ne bi li to, da opet pitamo, bilo jedino pošteno? 

Zašto se svi ne bi voljeli?

Žabe u grlu

Svi su progutali žabu zbog ovog ili onog razloga, progutao ju je i Plenković odustajući od koalicije s Pupovcem i SDSS-om radi većine s DP-om, pa jedna žaba više ili manje ne bi trebala zapeti Penavi u grlu.

Pa neće se valjda raspasti ova koalicija zbog Pupovca?

Penava poručuje kako čvrsto stoji na stajalištu da ne želi biti dio većine koja surađuje s Pupovcem ne zbog nekih velikih principa, nego zbog političkog konformizma.

Domovinski pokret na antisrpskoj retorici i politici vodi kampanju za europske izbore, kao što će Penava na toj istoj politici lokalnog rata sa SDSS-om dogodine voditi kampanju na lokalnim izborima za Vukovar.

Zato ne želi progutati Pupovca, kao što je progutao Plenkovića, unatoč svemu što je njegova stranka protiv tog Plenkovića izgovorila i učinila.

Plenković odbrusio Milanoviću zbog izjave o HV-u: 'Hajde da se to ne svodi na prepucavanje...'
Plenković odbrusio Milanoviću zbog izjave o HV-u: 'Hajde da se to ne svodi na prepucavanje...'

Kampanja na Srbima

Da nema europskih, pa onda i lokalnih izbora, Penava ne samo da bi već ušao u Vladu, već bi vjerojatno pustio Pupovčevo imenovanje u Saboru, kao najmanji ustupak koji može napraviti stranci koja je osam godina praktički drmala Plenkovićevom koalicijom.

Ali eto, Penava na Pupovcu, SDSS-u i - nemojmo se zavaravati - Srbima gradi izbornu kampanju, politički rejting i razlog postojanja.

Plenković je prihvatio Penavu nakon puno gorih stvari koje je izgovorio o njemu samome, ali i o Domovinskom pokretu. Penava je prihvatio Plenkovića nakon teških optužbi, možda i težih od optužbi na račun Pupovca. Čak je i Pupovac pokazao razumijevanje za Plenkovićevu koaliciju s Penavom i DP-om.

Ali opet, što je Ivan Penava bez Pupovca kao neprijatelja?

Pomaže Pupovcu

Samo još jedan lider (?) stranke koja je odustala od svih svojih poruka i stavova kako bi se dokopala komadića vlasti s onima o kojima je mislila najgore, ali i o kojoj su najgore mislili oni koji su ih velikodušno prihvatili.

Ali ne zaboravimo i ovo: Ivan Penava upravo Pupovcu i SDSS-u radi uslugu u njihovoj izbornoj kampanji.

Naime, lakše im je izaći pred birače na europskim, a sutra i lokalnim izborima, kao politička žrtva desničarskog Domovinskog pokreta, nego kao koalicijski partner korupcijom obilježenog HDZ-a. 

Nije u politici svako zlo za zlo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 84

VIDEO

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama
NASILNI GENERALOV SIN

Mario Korade ima debeli dosje. Žrtvu je tukao rukama i nogama

Mario Korade (35) pretukao je suprugu na parkiralištu • Udarao ju je rukama, nogama i vratima automobila • Ima teške tjelesne ozljede