Irska, Španjolska i Norveška službeno priznale Palestinu | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 21

Irska, Španjolska i Norveška službeno priznale Palestinu

Irska, Španjolska i Norveška službeno priznale Palestinu

I Norveška, jedna od triju europskih država koje u utorak službeno priznaju Palestinu, pozdravila je "važan dan" i izrazila žaljenje zbog očiglednog izostanka "konstruktivnog angažmana" Izraela

VIDEO

Irska je u utorak, zajedno sa Španjolskom i Norveškom, službeno priznala palestinsku državu, objavila je irska vlada, prkoseći Izraelu koji je osudio taj plan.

- Vlada priznaje Palestinu kao suverenu i neovisnu državu i pristala je uspostaviti pune diplomatske odnose između Dublina i Ramalaha. Veleposlanik Irske u Državi Palestini bit će imenovan zajedno sa svim ostalim članovima veleposlanstva Irske u Ramalahu - navode u priopćenju vlade nakon što je na jutrošnjoj sjednici odobrila priznanje.

Španjolski premijer: Priznajemo Palestinu u granicama iz 1967.
Španjolski premijer: Priznajemo Palestinu u granicama iz 1967.

Prošlog se tjedna irski čelnik Simon Harris pridružio svojim kolegama u Španjolskoj i Norveškoj u najavi da će tri zemlje 28. svibnja službeno priznati neovisnu Palestinu. Sva trojica ispunila obećanje u utorak.

Premijer Harris istaknuo je da ovim potezom želi održati nadu u mir.

- Ova odluka Irske znači održati nadu živom i vjerovati da je rješenje o dvjema državama jedini način da stanovnici Izraela i Palestine žive jedni pored drugih, u miru i sigurnosti. Željeli smo priznati Palestinu na kraju mirovnog procesa, međutim učinili smo ovaj korak zajedno sa Španjolskom i Norveškom kako bismo održali čudo mira na životu - rekao je Harris. 

Ponovno pozivam izraelskog premijera Netanyahua da posluša svijet i obustavi humanitarnu katastrofu koja se događa u Gazi, istaknuo je irski premijer. Ranije tijekom prijepodneva španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je da njegova zemlja priznaje državu Palestinu u granicama iz 1967. sukladno međunarodnom pravu i povijesnoj pravdi.

Demokrati pritišću Bidena da zaustavi vojnu isporuku Izraelu zbog smrti niz civila u Rafahu
Demokrati pritišću Bidena da zaustavi vojnu isporuku Izraelu zbog smrti niz civila u Rafahu

- Priznanje države Palestine nije samo pitanje povijesne pravde, s legitimnim aspiracijama palestinskog naroda, nego i potreba želimo li svi skupa postići mir - dodao je.

Naglasio je da je to jedini način za napredovanje prema rješenju s dvije države, a "koje svi smatramo jedinim rješenjem".

- Priznanje Palestine ne usvajamo ni protiv koga, posebno ne protiv Izraela, prijateljskog naroda kojeg poštujemo i s kojim želimo imati najbolji mogući odnos - dodao je i poručio da će Španjolska od sutra uložiti sve svoje napore u postizanje rješenja s dvije države.

Došlo do razmjene vatre između izraelske i egipatske vojske: Jedan egipatski vojnik poginuo
Došlo do razmjene vatre između izraelske i egipatske vojske: Jedan egipatski vojnik poginuo

Tijekom prijepodneva je i Norveška, jedna od triju europskih država koje u utorak službeno priznaju Palestinu, pozdravila "važan dan" i izrazila žaljenje zbog očiglednog izostanka "konstruktivnog angažmana" Izraela.

- Norveška je već više od 30 godina jedna od najvjernijih zagovarateljica postojanja palestinske države. Dan kada Norveška službeno priznaje Palestinu kao državu važan je dan za odnose Norveške i Palestine - rekao je šef norveške diplomacije Espen Barth Eide.

Početkom devedesetih Norveška je bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su rezultirali sporazumom iz Osla, čime su utrti temelji za mirnim rješenjem sukoba između dviju sukobljenih strana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu
STRAŠNO

VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu

Nepoznati razbojnici eksplozijom su raznijeli bankomat u noći na petak u zagrebačkom Buzinu. Policija je blokirala prilaz, a zasad se ne zna koliko su novca uspjeli odnijeti