Obavijesti

News

Komentari 2

Imamo dvije chefice škole! Ivino i Leonino pobjedničko jelo najviše se svidjelo dječjem žiriju

Imamo dvije chefice škole! Ivino i Leonino pobjedničko jelo najviše se svidjelo dječjem žiriju
21

Pobjednice ovogodišnjeg natjecanja 'Budi chef škole', u organizaciji 24sata, pod glavnim pokroviteljstvom Lidla, su Iva Petričević i Leona Ribić iz OŠ Milka Cepelića, Vuka, a svoja su jela u Rougemarin Parku pripremili i finalisti Jana Dolić te Vito Juraić

VIDEO

Tost s avokadom i jajima, srdele sa šarenom salatom ili zdrave palačinke? Kad biste morali izabrati jedno od ovih jela, koje bi to bilo? 

Teško je odlučiti, zar ne? Vrlo je brzo to postalo jasno i dječjem žiriju u subotu u Rougemarin Parku, kad je svaki član isprobao sva ova ukusna i zdrava jela svojih vršnjaka. Naime, žiri koji je odlučivao o pobjedničkom jelu bio je u cijelosti sastavljen od učenika iz raznih osnovnih škola: Lucija Šabarić, Lucija Trlić, Andrej Štimac, Hana Tucak i Jakov Caha, od kojih je svatko od njih svojoj ulozi pristupio vrlo profesionalno i odgovorno

- Meni je super što sam ove godine bila u žiriju i što je moj glas pomogao nekome da pobijedi. Znam kako je to super osjećaj jer sam prošle godine ja pobijedila sa svojom najboljom prijateljicom, što je bilo predivno. Zajedno smo kuhale, imale smo party za svoj razred, svi u školi su nam čestitali na pobjedi, pa čak i ravnatelj! Drago mi je i što sam kao članica žirija mogla probati neke namirnice koje sam mislila da ne volim, primjerice avokado. Nisam znala da je tako ukusan! - oduševljeno nam je rekla Lucija Šabarić. 

Avokado je inače bio jedan od glavnih sastojaka jela Jane Dolić, učenice OŠ Dragutina Domjanića, koja ga je pripremila u okviru prvoga cooking showa powered by Lidl. Jana se natjecala s jelom tost s avokadom i namazom od jaja, za koje je bilo potrebno umiješati majonezu, senf, sol, papar, žumanjke i limunov sok. Smjesi je dodala i bjelanjke koje je prethodno narezala na kockice, a kriške kruha premazala je maslinovim uljem i ispekla ih u fritezi na vrući zrak. Na kraju je na prepečeni kruh stavila tanke kriške avokada i namaz od jaja.

- Vrlo sam ponosna na svoju Janu i na to kako je sve uspjela skuhati. Iako nije pobijedila, drago mi je što smo imali prilike biti dio ovog projekta jer u današnjem užurbanom svijetu, kad premalo ljudi pazi što i kako jede, stvarno postaje sve važnije podučiti djecu koliko je zdrava prehrana neophodna - rekla je Janina majka Petra Dolić

A osim tosta s avokadom i jajima, nakon drugoga cooking showa powered by Lidl okupljeni na eventu mogli su probati srdele sa šarenom salatom. Bilo je to jelo Vite Juraića iz OŠ Mate Lovraka, koje je, prema njegovim riječima, super ukusno jer je hrskavo poput čipsa. Srdele uvaljane u mješavinu kukuruznog i oštrog brašna, ispržene na vrućem ulju i posoljene krupnom morskom solju, odlično su se sljubile sa šarenom salatom od slanutka, kukuruza, paprike i ljubičastog luka. 

Iako je pred žirijem bila zaista teška odluka, u konačnici je izbor pao na zdrave palačinke te su cheficama škole 2023. godine proglašene Iva Petričević i Leona Ribić iz OŠ Milka Cepelića! Osim ove prestižne titule, ove simpatične natjecateljice osvojile su party za svoj razred, vrijedne poklon pakete te privilegij da vide svoje jelo na školskom jelovniku.

Jelo koje je osvojilo sva nepca

Prema ocjenama žirija, zdrave palačinke od mrkve, jogurta i dimljenih pilećih prsa, pripremljene u trećem cooking showu powered by Cekin Kids, najviše su oduševile nepca dječjeg žirija, ali ako je suditi prema reakcijama okupljenih, oduševljenja nije nedostajalo ni kod drugih osnovnoškolaca, roditelja, stričeva, teta, baka i djedova! Kad su kročile na pozornicu, odnosno u prostor za kuhanje, talentirane su kuharice, autorice ovog recepta - Iva Petričević i Leona Ribić, najprije ogulile mrkve i narezale dimljena pileća prsa. U to su zatim umiješale jogurt, ulje i jaja te su ih sjedinile s mješavinom suhih sastojaka: kukuruznim brašnom, glatkim pšeničnim brašnom, solju i praškom za pecivo. Za bolji okus dodale su i malo origana te poslužile ispečene palačinke s dvije žlice jogurta. Mnogi su tražili palačinku više!

- Super je osjećaj pobijediti! Pod velikim smo dojmom jer smo se zapravo natjecale sa školarcima iz cijele Hrvatske i ne možemo vjerovati da je naše jelo bilo najbolje. Jedva čekamo party koji smo osvojile za svoj razred! - kratko su nam rekle Iva i Leona, koje od uzbuđenja nisu mogle previše govoriti, ali su široki osmijesi na njihovu licu govorili sve što je trebalo.

U pomoć im je priskočila i njihova, vidno ponosna, ravnateljica Maja Turalija, pa nam je otkrila kako su ovo jelo zapravo već isprobali napraviti u školskoj kuhinji.

- Presretna sam što su pobijedile jer mi dolazimo iz male škole u Slavoniji, gdje se konstantno trudimo oko zdrave prehrane, pa je ovo super stepenica više u toj našoj misiji. Moram reći da su s ovim jelom već upoznati svi iz škole jer smo ga prošli tjedan napravili za probu. Na moje, ali vjerujem i oduševljenje svih učenika iz naše škole, kojima su palačinke bile pravi hit, jelo će biti implementirano u školski meni tijekom cijele ove godine - obećala je ravnateljica. 

Kuhali su i mali i veliki chefovi

Program u Rougemarin Parku vodila je Josipa Rupić, a svečano ga je otvorila direktorica prodaje 24sata Marcela Rukavina pozdravivši sve okupljene na eventu "Budi chef škole". 

Finaliste je u prednatjecanju odabrao tročlani žiri u kojem su bili: ravnateljica OŠ Ivana Filipovića Zagreb, Mirjam Vinković Rangel, nutricionistica Sandra Krstev Barać te chef restorana Rougemarin Marin Medak, koji je u subotu učenicima čak pomagao pripremiti jela s kojima su se natjecali. Uz Medaka, malim je chefovima u pomoć priskočio poznati televizijski chef Mate Janković.

- Smatram da su projekti poput ovoga važni jer je u pitanju društveno-odgovorno ponašanje ili nekakav građanski odgoj, koji, nažalost, još nije zaživio u školama. Međutim, ovo je za školarce možda jedan od ljepših načina implementacije programa o zdravoj prehrani i zdravom životu. Djecu treba od najmanje dobi educirati o pravilnoj prehrani jer onda stvaraju zdrave navike koje će ih i poslije pratiti u životu - rekao nam je Janković prije nego što se vratio na pozornicu i pomogao finalistima u pripremi njihovih jela.

A nakon što su svi skuhali svoja jela, Janković i Medak rekli su nam da su ostali ugodno iznenađeni kulinarskim vještinama koje su pokazali natjecatelji. 

- Finalisti su me oduševili. Svi su bili fokusirani i koncentrirani, nitko nije imao tremu i stvarno mi je bio užitak kuhati s njima. Zato bih htio ovom prilikom poručiti roditeljima da maksimalno kuhaju sa svojom djecom jer tako djeca shvaćaju da mogu kreirati nešto svoje. I upravo zato što vide rezultat svojeg rada vrlo brzo, shvate da su sposobni nešto i sami napraviti. Nema puno filozofije oko kuhanja, svatko može kuhati - nasmiješeno nam je rekao Medak. 

A osim što su djeca uživala u prekasnom sunčanom danu te kulinarskim umijećima velikih i malih kuhara, u divnom prostoru Rougemarin Parka trajao je zaista bogat program. U okviru raznolikih radionica i aktivnosti tijekom cijelog eventa, najmlađi posjetitelji mogli su osvojiti mnoštvo nagrada te prigristi ukusne i zdrave zalogajčiće partnera projekta.

4
| Foto: ILUSTRACIJA/Neva Zganec/PIXSELL

Super zabavne aktivnosti

Za dobru atmosferu na eventu djelomično je bio zaslužan i omiljeni joomboosovac Magic Leon, koji je imao spektakularan iluzionistički nastup "Magic show by Magic Leon", pod pokroviteljstvom Lidla. U nastupu su uživale sve generacije, a posebno učenici, koji su tijekom cijelog eventa imali priliku u Lidlovu korneru i malo se družiti s Leonom, snimiti zajedničke fotografije, dobiti autogram i pitati ga što god ih je zanimalo o njegovim trikovima. A nas je zanimalo ima li Leon kakve magične trikove u kuhinji.

- Nije za pohvalu, ali nisam nešto vješt u kuhinji. Moja je žena puno veći mađioničar od mene kad je riječ o kuhanju. A što se tiče ovih malenih chefova i onoga što sam mogao vidjeti, moram priznati da su sigurno svi bolji od mene u kuhanju. I to je fantastično jer se kroz kuhanje najbolje uče zdrave navike te se razvija osjećaj samostalnosti. Puno sam naučio danas od njih, a zauzvrat se nadam da su oni uživali u mojem showu - kratko je rekao nasmijani Leon. 

U online nagradnom kvizu "Budi chef škole", u koji su se djeca mogla uključiti skeniranjem QR koda s jedne od šest postavljenih pločica u parku, provjeravalo se njihovo znanje o zdravoj prehrani. Oni koji su najuspješnije i najbrže riješili kviz osvojili su super nagrade koje su osigurali Lidl, Cekin Kids i BRITA.

U CEKIN korneru djeca su dobila priliku sudjelovati u kreativnoj radionici "Najljepši tanjurić" by Cekin Kids, gdje im je zadatak bio dekorirati jelo na tanjuru. Osim raznovrsnog povrća, na raspolaganju su imali zdravu varijantu djeci omiljenih proizvoda - Cekin Kids panirane pileće popsiće, dinose i školicu koji su pečeni u struji vrućeg zraka, a ujedno su bez aditiva, konzervansa, pojačivača okusa i alergena. Usto, Cekin Kids asortiman ne sadrži palmino ulje niti antibiotike, pa su odličan izbor za školarce. Tijekom pripreme zdravih gastro remek-djela djeca su radoznalo slušala edukativni govor o važnosti zdrave prehrane. Svoje su tanjure naposljetku prezentirali chefovima Marinu Medaku i Mati Jankoviću, koji su potom odabrali tri najljepša tanjurića i time osigurali njihovim autorima poklon pakete s proizvodima Cekin Kids. 

Veselo je bilo i u BRITA korneru, gdje je trajala STEM radionica by BRITA pod nazivom "Mali kemičari". Cilj ove radionice bio je, kroz razne zanimljive demonstracije i pokuse, u kojima je sudjelovala čak i publika, istaknuti važnost pravilne hidratacije za zdravlje djece jer voda značajno utječe na njihov razvoj i dobrobit.

Svi su posjetitelji mogli uživati i u prigodnim pjesmicama koje je Dječji zbor Kikići i Genijalci posebno pripremio i uvježbao za ovaj gastronomski dan.

Organizator projekta su 24sata, glavni partner je Lidl Hrvatska, partner Cekin Kids, a projekt podržavaju BRITA i Čazmatrans. Partnerske škole projekta su OŠ "Ivan Filipović" Zagreb, OŠ "Franjo Hanaman" Drenovci, OŠ "Milko Cepelić" Vuka te OŠ "Mate Lovrak" Petrinja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere