Obavijesti

News

Komentari 112

Ukrajinci: Kadirov je u komi, Rusi: Kim i Putin nisu potpisali nikakve međusobne dogovore

Ukrajinci: Kadirov je  u komi, Rusi: Kim i Putin nisu potpisali nikakve međusobne dogovore

Ukrajinska vojska oslobodila je selo Andrijivka od ruskih okupatorskih snaga blizu grada Bahmuta u četvrtak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
'KADIROV JE U KOMI'

Ukrajinska tajna služba tvrdi kako je čečenski vođa Kadirov u komi i da mu se stanje dosta pogoršalo. Više o tome OVDJE

21.00

Ukrajinska tajna služba tvrdi da je čečenski vođa kritično?

 

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov nalazi se u komi, objavila je ukrajinska tajna služba (GRU).

Kako pišu strani mediji, predstavnik kijevske tajne službe Andrij Jusov rekao je da se zdravlje čečenskog šefa posljednjih dana značajno pogoršalo.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

20.30

Poljska, Mađarska i Slovačka usprkos EU-u nastavalju s embargom na ukrajinsko žito

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, nakon što je Europska unija objavila da neće produžiti ograničenja koja je uvela i koja ističu u petak u ponoć.

Poljska uvodi zabranu za ukrajinske žitarice, a Mađarska za 24 proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, povrće, nekoliko mesnih proizvoda i med.

"Produžit ćemo tu zabranu usprkos neslaganju Europske komisije", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na skupu u sjeveroistočnom gradu Elk.

"Učinit ćemo to jer je to u interesu poljskih poljoprivrednika", istaknuo je.

Mađarska vlada je donijela uredbu po kojoj u petak stupa na snagu zabrana uvoza ne samo ukrajinskog žita, nego i niza drugih poljoprivrednih proizvoda.

I slovački ministar poljoprivrede Jozef Bires izjavio je za televiziju Markiza da u Slovačka od ponoći ide dalje s vlastitom zabranom uvoza ukrajinskog žita.

Europska komisija je u petak priopćila da neće produžiti embargo na uvoz ukrajinskih žitarica u njezinih pet susjednih država koji ističe u petak.

U travnju su Poljska, Rumunjska, Bugarska, Slovačka i Mađarska zabranile uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, ali su kasnije ukinule zabranu u zamjenu za odluku Europske komisije da uvede prvo do 5. lipnja, a zatim do 15. rujna, embargo na uvoz pšenice, uljane repice, sjemenki suncokreta i kukuruza iz Ukrajine.

Komisija je odluku obrazložila riječima da su zahvaljujući radu Koordinacijske platforme i privremenim mjerama, uvedenih 2. svibnja, nestali tržišni poremećaji u pet država koje graniče s Ukrajinom.

Ograničenja koje je u svibnju uvela Komisija omogućile su tim zemljama zabranu prodaje ukrajinskog žita na svojim tržištima, ali je bio omogućen tranzit i izvoz u druge zemlje.

Farmeri iz spomenutih pet zemalja su se opetovano žalili na zasićenje tržišta žitaricama, zbog čega su cijene pale pa su se suočili s bankrotom.

Uz izuzetak Bugarske, ostale zemlje su zagovarale nastavak zabrane do kraja godine.

Morawiecki je u više navrata rekao da "Poljska neće dozvoliti da nas preplavi ukrajinsko žito" i da ne može dozvoliti deregulaciju tržišta.

Nakon što je Rusija izašla i sporazuma o žitu koji je Ukrajinu omogućio izvoz žitarica preko crnomorskih luka, EU je uspostavio kopnene pravce, tzv. rute solidarnosti.

19.00

Ukrajinci: Ovako smo napali ruski brod dronom

17.30

Rusija traži ratne zrakoplove uključene u napade na Krim

Kijev je u petak priopćio da je napad ruske bespilotne letjelice tijekom noći na regiju u kojoj se nalazi ukrajinska vojna zračna luka pokazao da Moskva traži ratne zrakoplove uključene u ovotjedne napade na Krim pod ruskom okupacijom.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da je Rusija ispalila 17 bespilotnih letjelica "kamikaza" na središnju regiju Hmjelnicki u kojoj se nalazi zračna baza Starokostiantiniv, koja je više puta napadana tijekom rata. U izjavi je rekao da ih je sve oborio.

Krhotine su oštetile dvije kuće i razbile prozore na školi, ali nitko nije ozlijeđen, rekao je regionalni dužnosnik Serhij Tiurin.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

Komentari 112