Obavijesti

News

Komentari 59

I Zagreb je 2020. morao spašavati palčiće: 'Bebama smo ručno morali masirati srca...'

I Zagreb je 2020. morao spašavati palčiće: 'Bebama smo ručno morali masirati srca...'
7

Iz Gaze apeliraju da bi zbog nestanka struje moglo preminuti više od 50 beba. Zagrebački stručnjaci s neonatologije opisali su svoja iskustva u takvim kriznim situacijama

VIDEO

Teško je uspoređivati situaciju koja je u vrijeme rata bila u Zagrebu s ovim što se događa danas u Gazi, no u neonatologiji je davno ustanovljeno pravilo da se djeca kod koje postoje naznake da bi moglo biti komplikacija pri rođenju sele u veći medicinski centar još 'in utero', dakle tako da se majke usmjere u drugi, veći centar, u kojem postoje odgovarajući stručnjaci i u kojem je sigurno da će i ona i dijete moći dobiti odgovarajuću skrb. Ne znam jesu li se majke iz manjih bolnica u ratnom vremenu mogle seliti u Zagreb, no vjerojatno su se selile u druge veće centre koji su im bili bliže, kaže doc. dr. sc. Gordan Zlopaša, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, uža specijalnost fetalne medicine i opstetricije, pročelnik Zavoda za perinatalnu medicinu u Klinici za ženske bolesti i porode, popularnoj Petrovoj bolnici. Više od 1900 djece ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji su u tijeku, navodi tamošnje Ministarstvo zdravstva. Liječnici na neonatološkom odjelu bolnice Al-Shifa u gradu Gazi kažu da je njihova situacija katastrofalna. Tvrde da je stanje neodrživo, a nedostaje im svega - lijekova, struje, hrane, opreme...

'Ne mogu više plakati'

- To je kao horor filmu. Osjećam da sam mrtav iznutra, iako nisam umro. Ne mogu više plakati - izjavio je medicinski tehničar Naseralldin Abutah. Iz Ministarstva zdravstva Gaze dodaju kako je broj ubijenih Palestinaca premašio je 5000, a čak 12 bolnica i 32 medicinska centra nisu u funkciji nakon izraelskih napada.

Doktor Zlopaša se pak s druge strane prisjeća se kako je rodilište bolnice u Zagrebu u vrijeme Domovinskog rata bilo smješteno u podrumu nove zgrade.

- Sjećam se da su prozori bili zaklonjeni vrećama s pijeskom. No neonatologija je, čini mi se, tad bila na prvom katu - kaže nam dr. Zlopaša.

- U vrijeme zagrebačkog potresa pokazalo se da je za uspješnu evakuaciju odjela neonatologije iznimno važno imati dobro uigran tim stručnjaka koji su dobro obučeni za to da tu djecu održavaju na životu i bez aparata - kaže doc. dr. sc. Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za neonatologiju u Petrovoj, čiji je tim 2020. godine dobio medicinskog Oscara za način na koji su reagirali u noći potresa.

- Moramo reći da su to ipak malo jednostavnije okolnosti nego što je rat. Elementarna nepogoda traje neko vrijeme i, kad završi, možete krenuti sanirati posljedice, a u ratu, pogotovo onome što gledamo u Gazi, život tih liječnika i djece stalno je u opasnosti. No u svakoj takvoj situaciji važno je reagirati brzo i dobro se organizirati - kaže sugovornica.

Neposredno nakon potresa bolnica je ostala bez struje. U tom je trenutku na odjelu bilo 26-ero mališana, od kojih je njih 19 ovisilo o inkubatorima, koji su bez struje prestali raditi. Liječnici i sestre tad su ručno počeli održavali vitalne funkcije najugroženije djece. To znači da su im doslovno ručno masirali srce i upuhivali zrak kako im život ne bi bio ugrožen.

Sestre skupljale dekice

- To je znanje i iskustvo koje svaki neonatolog mora imati. Mi to i inače radimo, a inkubatori su tu samo da nam olakšaju posao. U isto vrijeme sestre su skupljale dekice i pokrivače te utopljavale ostalu djecu, koju smo doslovno na rukama iznijeli iz bolnice i grijali ih na sve moguće načine da se ne pothlade. Nekoliko inkubatora smješteno je potom u portirovu kućicu, gdje smo mogli uključiti struju bez straha od većeg požara, pa smo ondje priključili inkubator i na ležaju za portira zbrinuli djecu koja nisu mogla bez stalne pomoći - prisjetila se doc. dr. Starčević. Inače, među djecom koja su te noći bila na Odjelu neonatologije bio je i Toma, koji je rođen manje od četiri sata prije potresa, s porođajnom težinom od 1230 grama. Najmanja je bila beba na respiratoru, koja je težila 590 grama.

S druge strane, šef odjela neonatalne skrbi u Gazi, dr. Nasser Bulbul, rekao je da će uskoro ostati bez struje. 

Svaki inkubator s djetetom u naručju su unosili u kamion

Iznimne zasluge za spašavanje djece s Odjela neonatologije pripadaju i navijačima Dinama, Bad Blue Boysima, koji su ubrzo nakon potresa došli do bolnice i stavili svoje snage na raspolaganje. Tako su prema uputama liječnika doslovno svaki inkubator s bebom na rukama unosili u kamione koji su ih privremeno selili u KB Dubrava, a onda oko tjedan dana poslije toga vratili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...