Obavijesti

News

Komentari 0

I IEA je snizila procjenu rasta svjetske potražnje za naftom

I IEA je snizila procjenu rasta svjetske potražnje za naftom

IEA procjenjuje da će kineska potražnja u ovoj godini porasti za 150 tisuća barela dnevno, napominjući da je u kolovozu bila niža za 500 tisuća barela dnevno nego u istom prošlogodišnjem mjesecu

VIDEO

Svjetska potražnja za naftom porast će u ovoj i idućoj godini nešto slabije no što se očekivalo zbog posustajanja gospodarske aktivnosti i prijelaza na električna vozila u Kini, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA). Svjetska potražnja porast će ove godine za 860.000 barela dnevno, izračunala je IEA, snizivši procjenu iz rujna za 40 tisuća barela. U 2025. rast će neznatno ubrzati, na milijun barela dnevno, pokazuju novi izračuni agencije, također nego niži nego u rujnu.

Kina je godinama bila glavni motor rasta potrošnje da bi se u međuvremenu prometnula u ključnu kočnicu, konstatira agencija, istaknuvši da udio azijskog diva u povećanju potrošnje nafte danas iznosi samo 20 posto, u usporedbi s gotovo 70 posto u 2023. godini.

Razlog je sporiji gospodarski rast i prijelaz na električna vozila, objašnjavaju u IEA-i, savjetodavnoj agenciji skupine vodećih potrošača okupljenih u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

I Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je u ponedjeljak procjenu rasta potražnje u ovoj godini, za 100 tisuća barela dnevno, na 1,93 milijuna barela dnevno. Očekuju slabiji rast i u 2025., za 1,74 milijuna barela dnevno, također snizivši procjenu za 100 tisuća barela dnevno u odnosu na rujansko izvješće.

Procjena za 2024. snižena je u prvom redu zbog Kine, objasnili su OPEC-ovi analitičari, napominjući da će poticaji Pekinga potaknuti potražnju u četvrtom tromjesečju, ali uz moguće rizike poput gospodarskih "izazova" i tranzicije teških kamiona na čišće gorivo.

Vlada istočne Libije prekida proizvodnju i izvoz sve nafte
Vlada istočne Libije prekida proizvodnju i izvoz sve nafte

IEA procjenjuje da će kineska potražnja u ovoj godini porasti za 150 tisuća barela dnevno, napominjući da je u kolovozu bila niža za 500 tisuća barela dnevno nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Neovisni proizvođači trebali bi pak, po njihovim izračunima, povećati isporuke u ovoj i idućoj godini za oko 1,5 milijuna barela dnevno, a većina dodatnih pošiljki stići će iz SAD-a, Brazila, Gvajane i Kanade.

Svjetske zalihe nafte smanjile su se u protekla četiri mjeseca za 135 milijuna barela, kliznuvši na najnižu razinu "minimalno" od 2017. godine, navode u agenciji, dodavši da su industrijske zalihe u OECD-u znatno ispod petogodišnjeg prosjeka. No, zalihe derivata poskočile su na najvišu razinu u tri godine, naglašavaju.

Cijene su u proteklim tjednima bile snažno porasle pod utjecajem naznaka da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu infrastrukturu, napominju u IEA-i, naglašavajući da trenutno nema naznaka poremećaja u opskrbi iz Irana i susjednih zemalja.

IEA i njezine članice mogu brzo reagirati u slučaju problema u opskrbi, naglašavaju, napominjući da njezine javne zalihe iznose više od 1,2 milijarde barela, uz dodatnih pola milijarde barela u naftnim tvrtkama. I

Rezervni proizvodni kapaciteti OPEC-a i njegovih saveznika dosegnuli su u međuvremenu najvišu razinu u povijesti i u rujnu su premašili 5 milijuna barela dnevno, kada se izuzmu Libija, Iran i Rusija.

Proizvođači trenutno isporučuju naftu bez ikakvih problema i tržište će u idućoj godini bilježiti poveliki višak u opskrbi, ako ne bude većih poremećaja, zaključuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu
OBITELJ SKUPLJA NOVAC

Strava u New Yorku: Tamara i njezin dečko poginuli su na motoru. Bili su mrtvi na mjestu

Njezni prijatelji pokrenuli su akciju za prikupljanje novca za transport njenog tijela iz SAD-a u Srbiju, kako bi pomogli njenim roditeljima da se posljednji put oproste od nje i isprate je na vječni počinak

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona
UKUPNO 107 €!

Oranž u pola cijene do ponoći: Uzmi INA kupon od 15 €, LIDL i dm od po 15 € i još hrpu kupona

U Oranž akciji uz godišnju pretplatu dajemo ti gorivo i shopping Ali ni to nije sve jer čekaju te i brojni drugi kuponi te popusti. Ovo je idealna prilika da postaneš pretplatnik Oranža!