Obavijesti

News

Komentari 2

Hvala vam što ste podržali Ekotlon i učinili Zagreb malo boljim i čišćim mjestom za život!

Hvala vam što ste podržali Ekotlon i učinili Zagreb malo boljim i čišćim mjestom za život!
20

Prošle je subote više od 300 ploggera pokazalo da su spremni brinuti o okolišu jednako koliko i o zdravlju. Svi koji su došli na Bundek kažu da je bilo svega: od odlične atmosfere do bogatih i vrijednih iznenađenja sponzora

VIDEO

Ekotlon je u sunčanu subotu na zagrebačkom Bundeku podržalo više od 300 ploggera - što dvonožnih, što četveronožnih trkača! Ova humanitarno-ekološka utrka, koju su 24sata i missZDRAVA organizirali već treću godinu zaredom, još jedanput je pokazala koliko brinete o zdravlju i okolišu.

- Ekotlon je odlična kombinacija zabave, edukacije, rekreacije i brige o okolišu. Uza sve to, svake godine događaju pružimo i humanitarnu notu. Tako ćemo i ove godine izmamiti smiješak i onima koji neumorno svojim trudom pridonose plemenitim ciljevima i važan su faktor naše društvene zajednice. Ove godine donacijom smo odlučili obradovati Taekwondo klub osoba s invaliditetom Kukkiwon Zagreb - objavio je prije početka utrke Ivan Buča, glavni urednik 24sata.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Naime, ovim smo predanim parasportašima donirali sav prihod sakupljen od uplate kotizacija te će poslužiti kao doprinos organizaciji putovanja na Svjetsko prvenstvo u parataekwondou u Meksiku.

- Ekotlon je stvarno fantastična priča. Jedino što nikad ne bih povjerovao da bismo mi, ekipa iz maloga kluba, mogli biti na ovakav način uključeni u to. Donacija će vjerojatno biti završetak naše financijske konstrukcije i spasonosno rješenje za kojim smo stvarno dugo tragali. Već smo bili razmišljali i o kreditima i nekim zaduživanjima, a sve kako bismo mogli otputovati jer je to zaista jedinstvena prilika za njih. I eto, zahvaljujući svim ovim ljudima ovdje, dobili smo priliku otići na Svjetsko prvenstvo i pokazati se u najboljem svjetlu. Hvala vam - rekao je Kristijan Škravan, trener TK Kukkiwon i predsjednik Hrvatskog parataekwondo saveza.

Osim donacije, "kukkiwoncima", kako Kristijan naziva članove svojega kluba, dodijelili smo i BRITA poklon pakete. Uz BRITU će od sada moći piti čišću i svježiju vodu jer, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, BRITA vrčevi i boce filtriraju vodu izravno iz slavine, to jest uklanjaju neugodne okuse, mirise, klor, kamenac, mikroplastiku, određene herbicide, pesticide i teške metale, a propuštaju korisne minerale poput kalcija i magnezija. A najvažnije, BRITA vrčevi i boce ekološki su prihvatljivi! 

Pripreme za utrku 

Međutim, prije nego što je glavni urednik 24sata Ivan Buča uručio donaciju Kukkiwonu i prije nego što su ovogodišnje voditeljice, Aleksandra Milinković i Anamarija Alebić, najavile početak utrke, prijavljeni sudionici počeli su pristizati već u 9 sati ne bi li pokupili svoje startne pakete. Osim vrećice i rukavica za sakupljanje otpada, paketi su sadržavali zaista korisne stvari za trkače. Bila je tu prozračna Ekotlon run dry majica kratkih rukava iz Decathlona - za odrasle crna, a za najmlađe bijela verzija - platnena torba Ekotlon, boca izvorske vode Jana, aromatizirana voda HYDRA te žitna pločica Decathlon. 

S obzirom na to da su ove godine priliku za plogganje dobili i naši četveronožni ljubimci, Pet centar se pobrinuo da i njih nešto dočeka u startnom paketu. Tako su oni koji su ploggali na novoj pet friendly stazi za canicross dobili, uz navedeno, silikonsku putnu zdjelicu, prijenosnu pojilicu za vodu, nekoliko psećih snackova i poslastica, igračku i još poneko iznenađenje.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Izuzev preuzimanja startnih paketa, sudionici su se prije utrke mogli uključiti i u razgibavanje. Vježbe je vodio kondicijski trener Darijo Anić Kremić.

- Zagrijavanje je vrlo važno prije trčanja jer se mišićima tad smanjuje trenje i povećava elastičnost. Samim time osoba može dobiti veći opseg pokreta, funkcionalnija je te može proizvesti veću silu i brzinu. Ne treba zaboraviti ni da se zagrijavanjem također smanjuje mogućnost od pojave ozljeda. Za to su najbolje vježbe mehanike kretanja i pokretljivosti - kratko nas je uputio Darijo prije nego što je sudionicima demonstrirao nekoliko vježbica. 

Priprema, pozor, sad!

Utrka je počela u 10 sati, s tim da su prvi krenuli ljubimci i njihovi vlasnici, odnosno svi oni koji su se prijavili na canicross stazu od 3,3 kilometra. Nedugo nakon njih startali su ploggeri Maxi (5 km) i Midi utrke (2,1 km), a posljednji su krenuli sudionici Mini plogging staze od 1,2 kilometra. 

Najprije su na cilj došli trkači canicross staze, od kojih su prva tri nagrađena vrijednim nagradama. Najbrži ljudsko-pseći parovi s prikupljenim otpadom tako su dobili vrč BRITA MARELLA XL GRAPHITE s tri MAXTRA filtra za vodu i bočicu s filtrom za vodu FILL & GO ACTIVE LIME te poklon paket za pse od Pet centra u vrijednosti od 120 eura za prvo mjesto, 100 za drugo i 45 za treće.

Gledalo se i tko će biti najbrži sudionik, odnosno sudionica, s prikupljenim otpadom Maxi utrke. Oni su, osim vrijednih BRITA proizvoda, dobili poklon bon Decathlona u vrijednosti od 100 eura. 

Nagrade su osvojili i najmlađi i najstariji sudionik utrke s prikupljenim otpadom. Najmlađi je plogger tako ponio sa sobom Decathlon romobil za Freestyle MF one, BRITA vrč i bocu te poklon bon JYSKA u vrijednosti od 50 eura. Što se tiče najstarijeg, njemu su bili dodijeljeni Decathlon štapovi za nordijsko hodanje marke Newfeel i pripadajuće navlake za štapove, BRITA proizvodi te OTP poklon vrećica.

- Ja se inače trudim sudjelovati na utrkama kad god to mogu i vrlo sam aktivan, iako mi je već 70 godina. Ali godine su samo broj, zar ne? Vrlo sam uzbuđen zbog ove nagrade jer već imam štapove, ali su malo dotrajali, tako da je ovo stvarno pogođen poklon. Definitivno ću se prijaviti i sljedeće godine! - rekao nam je ovogodišnji najstariji plogger, nasmiješeni Zoran Miović.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Prikupljeni otpad trebalo je i razvrstati

Treba napomenuti da ploggeri u subotu nisu samo trčali i prikupljali otpad nego su ga nakon utrke čak i razdvajali u za to predviđene spremnike za otpad. Razvrstavali su staklo, miješani komunalni otpad, papir, plastiku/metal, otkupnu ambalažu te biootpad. Za pravilno odvajanje otpada pobrinuo se partner ovogodišnjeg Ekotlona, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je angažirao asistenticu za pomoć te je vrijednim ploggerima podijelio prigodne torbe od recikliranog materijala i bočice za vodu.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Nakon toga sudionici su se mogli okrijepiti Janom, prirodnom izvorskom vodom i zdravim smoothiejima koje su svježe pripremali u Konzumovoj zoni. Konzum u sklopu platforme Reciklopedija pomaže u smanjenju bacanja hrane i motivira kupce da odgovorno postupaju s hranom. Uz to, na Ekotlonu je bio catering kutak, u kojem su okupljeni mogli prigristi nešto zdravo, poput voća, žitarica, keksića, orašastih plodova, sireva, salata i slično. Čak su i psi imali svoj kutak za okrepu!

S obzirom na to da je ovaj event bio pet friendly, u suradnji sa Skloništem za nezbrinute životinje grada Zagreba svi zainteresirani imali su priliku upoznati se sa psima koji čekaju novi dom. U Pet korneru također su mogli saznati sve o udomljavanju pasa i volontiranju u skloništu, a informacije o tome kako se pravilno odnositi prema neodoljivim dlakavcima i na što treba obratiti pozornost prilikom kupnje šteneta dijelila je Kinološka udruga iz Zaprešića, koja je 2020. pokrenula projekt "Budi pametna njuška", kojim djecu nižih razreda osnovne škole educiraju o odnosu prema psima i dobrobiti životinja. 

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

A svi koji su isprobali canicross stazu ili koji nisu, ali im se jako svidjela ta ideja, na štandu udruge Canicross Croatia mogli su saznati sve o ovoj sportskoj disciplini, kako se učlaniti u Canicross Croatia klub te na koji način sudjelovati u Canicross ligi. 

Cijeli je događaj uveličao i dječji zbor Bajka, koji je pod ravnanjem voditeljice Ivane Došen razdragao sve okupljene. A kad nije pjevao zbor, ekotlonce je zabavljao DJ Denis

Fotografije za pamćenje

Dakako, ovaj su veliki događaj mnogi sudionici htjeli obilježiti na poseban način, a što je bolje od fotografije? INA, ponosni partner projekta, pobrinula se za to, pa su tako u svojem korneru fotografirali sve zainteresirane polaroidom. Izrađene fotke potom su lijepili na zelene magnetiće s natpisom "Ekotlon". Tako će ovogodišnjim ekotloncima, uvjereni smo, svako otvaranje hladnjaka probuditi toplo sjećanje na taj dan.

A u Jyskovu loungeu umorni sudionici mogli su leći u udobne jastuke, uživati u prirodi te čitati motivacijske poruke koje su se nalazile u posudama cvijeća. I dok su se odrasli izležavali, njihova su djeca igrala divovsku Jengu. Mnogi su se okušali i u JYSKOVU fotokutku, gdje su se fotografirali prateći pozu prikazanu na JYSKOVU platnu te je pet najkreativnijih osvojilo super nagrade!

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Chill zone bile su pune iznenađenja

U chill zoni OTP banke najviše su se možda zabavili najmlađi sudionici Ekotlona jer je za njih bila organizirana potraga za kasicama prasicama. Tri natjecatelja koja su u pet minuta uspjela sakupiti najviše kasica osvojila su nagrade! Mnogi su zabavne trenutke u OTP-ovu korneru proveli i natječući se s drugim ploggerima u igri cornhole, a super je bilo i u fotokutku. Riječ je o OTP-ovim vratima koja su se otvarala u zeleniju budućnost i pokraj kojih su se mnogi željeli fotografirati!

Neke od ovih interesantnih aktivnosti kraj OTP-ova štanda isprobala je i Ivana Kalogjera, predsjednica udruge Nismo same, koja je došla sa svojom kćeri podržati Ekotlon.

- Ovakvih bi hvalevrijednih projekata trebalo biti još i više. Vidimo da su ovdje sve dobne skupine i primjereno je za sve ljude, svatko ide svojim tempom, bez obzira na to jesu li u pitanju osobe s invaliditetom, profesionalni trkači, djeca, pa čak i psi. To je stvarno divno! Projekt poput ovoga, gdje će ljudi postati ekološki svjesniji, gdje će se međusobno družiti i poticati jedni druge na pozitivne promjene, stvarno nam je bio svima potreban - smatra Ivana.

Uz Ivanu, Ekotlon su došli podržati Ivana Brkljačić, hrvatska atletičarka i prvakinja u bacanju kladiva, Nika Marjanović Zulim, HRT-ova urednica središnjeg "Dnevnika", influencer Ivan Maligec Magla te mnogi drugi. 

Sve je bilo u eko predznaku 

Ekotlon je, kao što i sama riječ govori, ekološki projekt, pa je logično i da su gotovo svi sadržaji u subotu bili u eko predznaku. Tako smo u Decathlonovu korneru imali eko kuglanje, eko nogomet, eko stolni tenis... Uz to bilo je još mnogo sportskih rekvizita koje su posjetitelji imali prilike isprobati. Od hula hopa, frizbija i vijače do badmintona, odbojkaške lopte i pikada. Decathlon inače ima ponudu proizvoda ekološkog dizajna, kojima se trude smanjiti svoj ekološki utjecaj na okoliš.

Zagreb: Ekotlon na Bundeku

Zanimljivo je istaknuti i da je velik dio brandinga Ekotlonovih chill zona odradila ekipa iz tvrtke Stega tisak. Stega je nositelj FSC standarda, odnosno trude se nabavljati materijale i proizvode koji potječu iz šuma kojima se dobro gospodari te iz kontroliranih i recikliranih izvora.

Svojom se ekološkom osviještenošću na Bundeku pohvalila i Toyota, koja je u svojem korneru parkirala predvodnika u generaciji električnih vozila – Toyotin model bz4X. Svi zainteresirani mogli su doći razgledati automobil i dobiti sve informacije koje ih zanimaju o navedenome modelu. 

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Hrvatski kinološki savez, Canicross Croatia, Kinološka udruga Zaprešić, Jana i Queen Media. 

Svima njima i svim sudionicima zahvaljujemo što su podržali ovaj projekt i vidimo se sljedeće godine, nadamo se, i na drugim mjestima u Hrvatskoj!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio