Josip Leko, jedini hrvatski proizvođač kavijara, svoje proizvode izvozi u New York. Ikru od njegove pastrve poslužuju u tamošnjim elitnim restoranima...
Hrvatski kavijar za američku elitu proizvodi se u srcu Like
Servirate li žličicu poput ribizla krupnih zrnaca riblje ikre na topli tost premazan tankim slojem maslaca, možete zagristi u pravi ‘kolač snage’. To je i doslovan prijevod riječi kavijar koja je perzijskog porijekla. Delikatesna namirnica toliko je bogata bjelančevinama, zdravim masnoćama i aminokiselinama da su je mnogi nutricionisti proglasili najzdravijom na svijetu. Da bi se moglo uživati u toj deliciji, prema ribama se često postupa brutalno. Naime, ikra se mora izvaditi iz živih riba, a proizvođači diljem svijeta često ne vode računa o tome da riba prilikom carskog reza bude omamljena. Da bismo doznali kako to radi hrvatski proizvođač kavijara Josip Leko, uputili smo se u Sinac, malo mjesto u Lici, nedaleko od Otočca.
>>> Više pročitajte u 24sataExpressu...