Obavijesti

News

Komentari 1

'Hrvatska nastavlja potporu putu BiH k Europskoj uniji, nužna izmjena Izbornog zakona'

'Hrvatska nastavlja potporu putu BiH k Europskoj uniji, nužna izmjena Izbornog zakona'

U Ljubuškom je u petak započela Međunarodna konferencija Panueuropske unije posvećena napretku BiH i zapadnoga Balkana na putu prema Europskoj uniji

VIDEO

Republika Hrvatska nastavit će snažno podupirati napredovanje Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji uz očekivanje da će provesti potrebne reforme, uključujući izmjene Izbornog zakona, izjavila je u Ljubuškom Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu u ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH. U Ljubuškom je u petak započela Međunarodna konferencija Panueuropske unije posvećena napretku BiH i zapadnoga Balkana na putu prema Europskoj uniji na kojoj sudjeluju dužnosnici iz više balkanskih zemalja te Delegacije EU-a  u BiH.

Državna tajnica Matelko-Zgombić rekla je u izjavi za medije kako je uz potporu aktualne hrvatske Vlade BiH uspjela napraviti najveći iskorak na europskome putu.

"BiH je stvarno je napravila jako veliki iskorak na europskom putu i pokazala da može kada postoji konsenzus između tri konstitutivna naroda i između političkih snaga i zaista smo više nego sretni da je i Hrvatska mogla malo pridonijeti vašem velikom uspjehu i odluci o otvaranju pregovora koje je Europsko vijeće donijelo u ožujku ove godine", kazala je.

Ocijenila je kako taj napredak treba biti poticaj za nastavak reformi, posebice istaknuvši pitanje izmjene Izbornoga zakona.

"Usvajanje zakona i Izbornog zakona bi vam trebalo dati dodatan poticaj kako biste krenuli te da se nakon toga sa strane Europske unije usvoji pregovarački okvir, što bi vodilo formalnom otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom", dodala je državna tajnica.

Najavila je nastavak angažiranja na potpori BiH i tamošnjim Hrvatima, što je u interesu i Republike Hrvatske.

"Imamo tako bliske odnose i kroz povijest i gospodarstvo i kulturu. Imamo Hrvate, dio hrvatskog naroda koji žive ovdje i čija je Bosna i Hercegovina domovina i to je snažan razlog zbog čega ćemo mi i u budućnosti podupirati i snažiti vaš europski put", istaknula je.

BiH bi trebala usvojiti izmjene četiri zakona te uspostaviti pregovarački tim kako bi se zakazala sjednica Međuvladine konferencije s EU-om, što se smatra službenim početkom pregovora jedne zemlje s Unijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'
'KATASTROFA'

VIDEO Helene pogodila Floridu, ima mrtvih: 'Budite u skloništu, ovo vani ne možete preživjeti!'

Najgori scenarij donosi porast razine mora, pri čemu bi poplave mogle doseći visinu od 6 metara iznad tla
Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)
TRAGEDIJA U LICI

Slovenski bračni par poginuo kod Senja. Naletjeli na ulje na cesti, uhitili motorista (79)

Motorist (79) imao je nesreću na Jadranskoj magistrali te mu se prolilo motorno ulje po cesti. 25 minuta nakon toga, slovenski bračni par motorista u zavoju nalijeće na ulje. Na mjestu su poginuli, a 79-godišnjak je uhićen